21.03.2024

204 psov v slovenskih zavetiščih čaka na novi dom – pomagajmo jim!

V Zavodu Muri so v sklopu projekta neVIDNI psi objavili statistiko psov iz slovenskih zavetišč. V naših zavetiščih vas trenutno čakajo 204 psi, ki so pripravljeni za oddajo. Iz podatkov je možno razbrati, da se v zavetiščih najdlje zadržijo črni psi oziroma psi temnejših barv. Žalostno je, da so zaradi barve kožuha črni psi in mucke veliko počasneje posvojeni kot tisti, ki imajo dlako svetlejše barve. Žal je ta trend še vedno prisoten povsod po svetu. Ta pojav pri psih imenujemo sindrom črnega psa, oziroma sindrom črne mačke. Poleg barve dlake, pa k težji posvojitvi psa vplivata tudi velikost in teža psa. Veliki in težji psi načeloma težje najdejo nov dom. Zelo pogosto se dogaja, da črn in velik pes postane neVIDEN in mnogo preveč časa preživi v zavetišču.

 

Zaradi zaskrbljujoče statistike so v Zavodu Muri pripravili predloge za takojšnje ukrepanje. Predlagajo:

  • prepoved prodaje psov brez rodovnika,
  • obvezno sterilizacijo IN kastracijo psov brez vzrejnega dovoljenja,
  • davek na vsak nakup psa,
  • začasno omejitev uvoza psov iz tujine.

 

Z vašo pomočjo tudi na portalu in družbenem omrežju Pes moj prijatelj pomagamo številnim psom in mačkam priti do novega doma. Še naprej se bomo trudili, da bo neVIDNIH psov in mačk čim manj.

 

Fotografija in vsebina: FB_Zavod Muri

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.