5 ključnih nasvetov za skrbnike pasjih mladičkov

Pasji mladički hitro rastejo in svetujem ti, da izkoristiš njihovo zvedavo naravo v tem obdobju. Naj ti bo 5 ključnih nasvetov v pomoč:

 

Socializacija je osnova

Mladički se morajo naučiti, kako se obnašati v različnih okoljih in v prisotnosti drugih ljudi in živali. Zato je pomembno, da svojo malo kepico čim prej vpelješ v različne situacije in jo postopoma navajaš na nove ljudi, pse, zvoke in kraje. Poskrbi, da bo socializacija pozitivna izkušnja, ki bo kosmatinca naučila, da je svet prijazen in varen.

 

Vzpostavi jasne meje in pravila

Štirinožci potrebujejo doslednost in strukturo, zato je pomembno, da so pravila in meje jasno postavljene že od začetka. Bodi dosleden pri učenju osnovnih vaj ter pravil doma. Če vsi v družini vedno zahtevate in pričakujete isto, s tem mladičku pomagate razumeti, kaj je sprejemljivo vedenje.

 

Nagrajuj primerno vedenje

Pri učenju mladička je ključnega pomena uporaba pozitivne motivacije. Pohvali in nagradi malo kepico, ko se obnaša po pričakovanjih in na način, ki je v našem urbanem okolju zaželen. Štirinožec potrebuje povratno informacijo, kaj je prav in kaj ne. Z uporabo priboljškov, igrače, pohvale in vzpodbudnih besed boš mladička spodbudil, da bo želel sodelovati in se učiti.

 

Pravilno druženje z drugimi psi

Mladički potrebujejo priložnost, da se igrajo in učijo od drugih psov. Vendar pa je pomembno, da te interakcije potekajo pod nadzorom in v varnem okolju. Izberi »igralne partnerje«, ki so prijazni in dobro socializirani, ter spremljaj njihovo interakcijo, da preprečiš morebitne konflikte. Mali kepici daj dovolj prostora in časa, da se približa in umakne ter da lahko samo opazuje z razdalje, ki ji ustreza. Pravilno druženje z drugimi psi ne pomeni vedno samo norenja in divjanja. S pozitivnimi izkušnjami se bo tvoj mladiček naučil primernega vedenja in komunikacije.

 

Gradi trdno vez s svojim mladičkom

Gradnja trdne vezi med tabo in tvojim kosmatincem je ključnega pomena za uspešno učenje, vzgojo in zadovoljno življenje obeh. Posveti čas skupnim aktivnostim, kot so sprehodi, igra, trening in crkljanje. Na ta način se bosta bolje spoznala, okrepil pa boš tudi zaupanje mladička vate ter njegovo motivacijo za učenje in sodelovanje.

 

S temi nasveti in doslednim pristopom k vzgoji lahko postaneš odličen skrbnik svojega mladička. Pomembno je, da imaš potrpežljivost, ljubezen in razumevanje za potrebe malega kosmatinca ter ga spodbujaš k pozitivnemu razvoju in vedenju.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.