02.10.2023

5 načinov, kako lahko pomagate živalovarstvenikom

Večina mojih kolumn doslej se je ukvarjala s širšimi problemi, ki jih je treba reševati na sistemski in državni ravni. Težko jih bo rešil posameznik ali eno samo društvo oz. aktivno zavetišče. A medtem je vseeno na voljo kup načinov, kako lahko vsak od vas pomaga v živalovarstvu - v vaši okolici ali tudi širše po Sloveniji. Za vsakega se najde način, kako lahko postane nekdo, ki premika razmere za živali v Sloveniji na bolje.

 

1. Pomagajte društvom in zavetiščem, ko za kaj prosijo

Cel kup prošenj se vsak dan znajde na družbenih omrežjih. Od tega, da kakšno društvo, včasih tudi zavetišče prosi za prevoz, od tega, da zbirate tekstil, ki ga lahko uporabijo v zavetiščih (da ne bo kakšnih napačnih interpretacij - zbirajte tak tekstil, za katerega izrecno prosijo, ne kar vse po vrsti), do donacij v materialu ali denarju. Veliko društev in tudi zavetišč organizira licitacije - sodelujte pri licitiranju ali donirajte izdelke za licitacije. Če vam čas ne dopušča nič od tega, pa veliko pomaga že poslano SMS-sporočilo. Ali, in to je najmanj, kar lahko storite, delite njihove objave na družbenih omrežjih.

 

2. Udeležujte se akcij zbiranja starega papirja

Nekatera društva, npr. naše (Društvo za zaščito živali Kranj) in Društvo za zaščito Ljubljana, občasno, običajno dvakrat na leto organizirajo akcije zbiranja starega papirja. Ob tem večinoma postavijo tudi stojnico z njihovimi izdelki in zbirajo tudi druge stvari, npr. opremo za živali ali star tekstil. Že naslednjo soboto se lahko udeležite akcije ljubljanskega društva; v soboto, 14. oktobra, pa naše akcije, ki bo potekala od 8. do 19. ure pred Merkurjem na Primskovem v Kranju. Tam nam boste lahko pomagali tudi z nakupom koledarja za leto 2024, ki smo ga ravnokar dobili iz tiskarne.

 

3. Izdelujte izdelke za prodajo

Če ste spretni v ročnih delih in za šivalnim strojem, lahko pomagate tudi s šivanjem izdelkov, ki jih lahko društva prodajajo, ali npr. z risanjem na skodelice. Mi ravno ta hip iščemo nekaj šivilj, ki bi šivale naše kužke in mucke za srečo. Tudi druga društva bodo vesela pridnih in spretnih rok ter umetniških duš, ki so pripravljene donirati svoj čas in talent - material za ustvarjanje priskrbimo društva, brez skrbi.

 

4. Postanite prostovoljci in člani

Prostovoljstvo je oblika pomoči, ki od človeka zahteva največ, zato ni za vsakega. Vzame energijo, čas, tudi denar, velikokrat prinese skrbi, frustracije, dolge pogovore z družinskimi člani, zakaj je spet treba nekam na hitro reševat in podobno. A obenem tudi ogromno, res ogromno da. Zavedanje, da si rešil življenje nemočnemu bitju, opazovanje, kako se žival, ki je že gledala smrti v oči, opomore in zaživi na novo v svojem stalnem domu, odtehta vse zgoraj našteto.

 

5. Bodite odgovoren skrbnik svojih živali in ukrepajte, ko vidite žival v težavah

Osnova vse pomoči živalovarstvenikom pa je pravzaprav to, da jim vzamete delo in namen. Če bi se živalim godilo dobro, živalovarstvenikov zares ne bi potrebovali, je tako? Zatorej - če imate žival, katero koli žival, bodite odgovoren, skrben, ljubeč skrbnik, ki pravočasno poskrbi za vse njene potrebe, tako fizične kot čustvene, in jo obvaruje pred današnjim svetom, upošteva vsa zakonska določila in ve, da je za žival v celoti odgovoren vse do njene smrti, tudi v bolezni, tudi ko se preseli, tudi ko se njegove življenjske okoliščine spremenijo.

 

In druga stvar - če vidite žival v težavah, bodisi brezdomno bodisi lastniško, če vidite, da je ranjena, če ste priča slabemu ravnanju, mučenju, kršenju zakona o zaščiti živali, ukrepajte. Opozorite skrbnike te živali, obvestite pristojno zavetišče, inšpekcijske službe, vsekakor se ne obrnite stran in ne bodite tiho. Tudi v primeru, ko ima žival vedno nova legla - vsi vemo, da ni dovolj skrbnih in odgovornih domov. Ja, včasih to pomeni tudi neprijetna soočenja. Ampak saj smo vsi odrasli, kajne, in znamo take situacije izpeljati vljudno in civilizirano.

 

In na koncu naj vas še enkrat lepo povabim na našo akcijo zbiranja starega papirja v soboto, 14. oktobra, kjer vas bomo pričakali tudi s stojnico, pripravljeni za pogovor z vami in vaša vprašanja o oskrbi živali. Se vidimo!

 

Društvo za zaščito živali Kranj

Avtorica: Jerneja Faletič

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.