05.12.2018

Danes je svetovni dan prostovoljstva!

Danes je svetovni dan prostovoljstva! Tudi v Sloveniji imamo veliko število zagnanih posameznikov, ki prostovoljno vsak dan pomagajo živalim v stiski. Tako v društvih za zaščito živali, kot ostalih živalovarstvenih organizacijah. Prostovoljno lahko pomaga vsakdo, društva pa so seveda zelo vesela tudi finančne podpore posameznikov.

 

 

Prostovoljstvo deluje na različnih področjih - socialnem, športnem, rekreativnem, izobraževalnem, zdravstvenem, kulturnem, okoljskem, turističnem, v kriznih situacijah (na primer gasilske organizacije, reševalci) in na mnogih drugih področjih. Med temi je nedvomno pomembno in razširjeno prostovoljstvo v odnosu do živali. Na naši strani večkrat predstavljamo na kakšne načine lahko v tej smeri pomagate. V prostovoljstvo ste vabljeni vsi, ženske in moški, mladi ljudje in otroci, ljudje srednjih let in starejše osebe, vsi ljudje ob upoštevanju svojih zmogljivosti, saj načelnih omejitev ni.

 

Prostovoljcem v društvih za zaščito živali lahko v teh dneh pomagate tudi z nakupi prazničnih izdelkov (koledarji...), doniranjem dela od dohodnine, nakazilom finančnih sredstev itd.

 

SEZNAM SLOVENSKIH DRUŠTEV ZA ZAŠČITO ŽIVALI

 

KAKO POMAGATI?

 

Zmotno je prepričanje, da je skromen prispevek, nič vreden prispevek! Naj vam ne bo nerodno v šparovček ene od organizacij za zaščito živali potisniti kovanec ali dva. Vsak cent je več kot dobrodošel! Društvom lahko po svojih zmožnostih namenite finančni prispevek tudi neposredno na njihov račun, urejeno imajo tudi sms doniranje ali doniranje preko Monete. Darovanje hrane je sicer najpogostejša oblika pomoči.

 

Hrano zbirajo v posebnih akcijah ali "direktno" (foto: DZZŽ Koroške)

 

NAMENITEV DELA DOHODNINE

 

Društvom lahko finančno pomagate tudi tako, da jim z izpolnitvijo enostavnega obrazca namenite del dohodnine (0,5 %). Prispevek vas ne stane nič in v primeru, da ga ne namenite nikomur, ostane v državnem proračunu. Prispevek dela dohodnine je za društva tudi najpomembnejši in največji vir prihodkov v posameznem letu. Obrazce in dodatne informacije o tem, kako lahko del svoje dohodnine namenite enemu od društev za zaščito živali, najdete na društvenih spletnih straneh. Ponavljamo, ta del vam bo vzel le nekaj minut vašega časa - in bo obveljal za vsa naslednja leta oz. vse dokler svoje odločitve ne boste spremenili sami.
 

DAROVANJE RAZNIH PRIPOMOČKOV

 

Večina društev z odprtimi rokami sprejema tudi rabljene pripomočke, ki so nepogrešljivi pri vsakdanjem delu z brezdomnimi psi in mačkami. To so razni povodci, ovratnice, posode za vodo in hrano, krtače, pripomočki za nego ter igrače, ki jih ne potrebujete več. Marsikje bodo veseli tudi ostalega: čistil za vzdrževanje prostorov, razkužil, papirnatih brisač …

 

DAROVANJE ODEJ IN RJUH

 

V jesenskem in zimskem času bodo zelo prav prišle tudi podarjene odeje, rjuhe in brisače, ki jih ne potrebujete več.

 

NAKUP PROMOCIJSKIH IZDELKOV

 

Vedno bolj priljubljen in razširjen način pomoči društvom, so nakupi raznih promocijskih izdelkov bodisi na terenu na različnih prireditvah, ali preko spletne trgovine na njihovih uradnih spletnih straneh. Koledarje, nalepke, majice, kapice, rute in podobno, dobite v zameno za svoj prostovoljni prispevek, ki ga nato porabijo za oskrbo svojih varovancev. Predvsem v zadnjem času, se kar nekaj društev zelo trudi, da bi ponudilo večje število izdelkov z motivi psov in muc, ki so v veselje ljubiteljem živali, nakup takih izdelkov pa jim bistveno pomaga pri opravljanju njihovega dela.

 

Koledarje ponuja več društev za zaščito živali (foto: DZZŽ Lajka)

 

SODELOVANJE NA LICITACIJAH, DOBRODELNIH DOGODKIH, SREČELOVIH

 

Nekatera društva za zaščito živali so zelo dejavna tudi pri organizaciji raznih dobrodelnih prireditev kot so koncerti, dražbe likovnih del, srečelovi, dobrodelne stojnice, zbiranje starega papirja ... Z obiskovanjem in sodelovanjem pri takih dogodkih lahko sebi polepšate dan ali večer, hkrati pa tudi pomagate, saj je organizacija prireditev namenjena zbiranju finančnih sredstev za lažjo oskrbo varovancev v zavetiščih. Veliko dobrodelnih akcij in spletnih licitacij poteka tudi na spletu oz. na straneh društev na Facebooku.

 

Na dobrodelnih stojnicah prodajajo promocijske izdelke (foto: Dare Čekeliš)

 

POMOČ PODJETIJ

 

K sodelovanju so povabljena tudi podjetja, katerih pomoč je izrednega pomena! Zastopniki za pasjo hrano in tista podjetja, ki hrano izdelujejo sama, lahko pomagajo z doniranjem hrane. Društva pri organizaciji raznih dogodkov pogosto potrebujejo tudi izdelke za srečelove, pri svojem delu pa razne pripomočke, kot so metle, čistila, razkužila in ostale vsakdanje pripomočke za vzdrževanje prostorov v zavetišču. Pomagajo lahko tudi oblikovalci in tiskarji, saj nekatera društva pri pripravi dogodkov ali oglaševanju svojih dejavnosti redno potrebujejo letake in zloženke.

 

Bistveno pomoč predstavljajo tudi mediji – radio, televizija, splet in tisk. Z oglaševanjem varovancev, ki iščejo nove domove, dobrodelnih dogodkov, aktivnosti društva, ozaveščanjem …

 

OSTALE OBLIKE POMOČI

 

Pomagate lahko tudi tako, da sledite objavljenim oglasom o psih, ki iščejo nove domove in te oglase delite s prijatelji, znanci in na socialnih omrežjih.

 

Ob vsem zapisanem ponovno predlagamo, da pregledate spletne strani slovenskih društev za pomoč živalim, saj boste tam zagotovo našli vse potrebne informacije o tem, kaj v tem trenutku pravzaprav najbolj potrebujejo. Ne glede na to, za kakšno obliko pomoči se boste odločili pa se spomnite, kako zelo boste s tem pomagali nemočnim čudovitim tačkam, ki si težkega življenja brez lastnega doma nikakor ne zaslužijo in si same ne morejo pomagati.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.