08.07.2021

Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč!V Sloveniji živi 11 vrst kač, od tega so le tri strupene, in sicer modras, navadni gad in laški gad. V toplih mesecih so ugrizi kač zelo pogosti, predvsem zaradi svoje razigranosti in raziskovanja psov po grmovju ali travi. Ugrizi so lahko zelo resni, predvsem ob ugrizih v vrat ali glavo. Prve kače so v teh dneh opazili že mnogi sprehajalci, zato previdnost ne bo odveč!

Večina srečanj s kačami se zgodi v aktivni sezoni kač, od marca do oktobra. V tem obdobju beležijo tudi večje število ugrizov psov, ki se pogosto končajo z obiskom pri veterinarju. Ugriz strupene kače je boleč. Ponavadi opazimo dve majhni vbodni ranici v razmiku 3-5 mm. Gosta ali dolga dlaka pa pogosto ovirata iskanje vbodnih ranic. Najpogosteje lahko posumimo na kačji pik, ko pes zacvili med stikanjem po grmovju ali podrasti, lahko se začne obnašati zmedeno in prstrašeno.

Oteklina se razvije hitro in ponavadi opazimo izcejanje krvi ali seruma iz vbodnih ranic. Koža na prizadetem mestu postane rdeča in vneta, lahko spominja na odrgnino. V eni do dveh ur mesto postane močno otečeno z vidnimi deli kože, ki odstopajo.

 

Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč. Žival moramo namestiti v miren prostor, preprečiti moramo gibanje živali (da preprečimo nepotrebno širjenje strupa po telesu). Prizadeto okončino lahko obvežete s povojem in jo imobilizirate, vendar morate biti pazljivi, saj lahko bolečina izzove agresijo tudi pri sicer popolnoma neagresivnih živalih. Avtomobil mora biti med prevozom čim bolj ohlajen.

Ugrizi kač v okončine so redko življenje ogrožujoči, ugrizi v glavo ali vrat pa predstavljajo večje tveganje za žival, saj večkrat povzročijo bolj dramatične bolezenske znake - oteklino, ter hitro širjenje strupa v sistemski obtok, ki povzroči poškodbe notranjih organov, zato lahko tudi ogrozijo življenje živali.

Še več nasvetov na to temo najdete na strani Veterinarske fakultete.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.