08.02.2024

7 osupljivih dejstev o psih

Psi so naši zvesti spremljevalci že tisočletja in njihova stalna prisotnost v naših življenjih jasno priča o trdni vezi, ki jo delimo z njimi. Kljub temu, da smo že dolgo povezani z njimi, obstaja veliko zanimivih dejstev in spoznanj o psih, ki niso splošno znana. Predstavljamo vam nekaj presenetljivih dejstev o psih, ki jih mogoče še ne poznate in vam bodo pomagala ceniti in razumeti vašega kosmatinca na nov način.

 

1. Psi lahko zavohajo vaše občutke

Psi imajo neverjeten voh, ki je do 100.000-krat močnejši od človeškega. Ta izjemna sposobnost jim poleg zaznavanja vonjav omogoča tudi zaznavo človeških čustev. Vaš pes lahko zazna spremembe v vašem telesnem vonju, ki jih povzroči stres, strah ali sreča. Torej, naslednjič, ko vas bo strah, ne bodite presenečeni, če vas bo vaš kosmatinec hotel potolažiti.

 

2. Psi se lahko naučijo več kot 1000 besed

Psi so zelo inteligentna bitja in se lahko naučijo razumeti ogromno besed. Raziskave so pokazale, da se nekateri psi lahko naučijo več kot 1000 besed, vključno s samostalniki, glagoli in celo abstraktnimi pojmi. 

 

3. Psi lahko zaznajo zdravstvena stanja

Neverjeten voh psom omogoča, da zaznajo nekatera zdravstvena stanja, kot so rak, sladkorna bolezen in celo epileptični napadi. Nekateri psi so usposobljeni za pomoč invalidnim osebam, da pomagajo posameznikom v življenjsko nevarnih situacijah, medtem ko je znano, da lahko odkrijejo bolezni pri svojih skrbnikih brez šolanja.

 

4. Brki vašega psa imajo poseben namen

Pasji brki so posebne senzorične dlake, ki se nahajajo ob straneh gobčka, na čelu nad očmi, na bradi in nad zgornjo ustnico vašega psa. So zelo občutljivi na dotik in vašemu psu pomagajo pri orientaciji v okolju, zlasti pri šibki svetlobi ali v tesnih prostorih. Brki zagotavljajo tudi informacije o zračnih tokovih, ki lahko psom pomagajo zaznati bližajoče se predmete ali plen.

 

5. Psi imajo tretjo veko

Poleg zgornjih in spodnjih vek imajo psi še tretjo veko, imenovano membrana nictitans. Tretja veka pomaga zaščititi oko pred tujki ali umazanijo in pomaga ohranjati oči vlažne, še posebej ko psi spijo.

 

6. Psi lahko zaznavajo zemeljsko magnetno polje

Raziskovalci so odkrili, da so psi občutljivi na zemeljsko magnetno polje. Ta neverjetna sposobnost jim omogoča navigacijo in orientacijo med vsakodnevnimi dejavnostmi.

 

7. Psi lahko napovejo vremenske spremembe

Psi so zelo občutljivi na spremembe v okolju, vključno s spremembami vremena. Njihov izostren čut lahko zazna padec zračnega tlaka, spremembo vlažnosti in celo rahel vonj po dežju. Ta izjemna sposobnost jim omogoča, da lahko predvidijo nevihte in druge vremenske dogodke veliko prej kot ljudje.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.