24.09.2019

ODPOVEDANO! Cenejše sterilizacije in kastracije po vsej Sloveniji!

Spletni portal Pes moj prijatelj, v okviru ozaveščevalno-dobrodelnega projekta Srce za tačke, tudi letos pripravlja največjo vseslovensko akcijo cenejših sterilizacij in kastracij. Že tretje leto zapored bodo izbrane veterinarske ambulante po vsej Sloveniji ponujale 30 % popust na oba posega in na ta način zelo pripomogle k zmanjševanju problematike brezdomnih živali v Sloveniji. Seznam ambulant in termine si lahko ogledate v nadaljevanju.Izredno veseli smo, da se je na naše povabilo letos odzvalo kar 10 veterinarskih ambulant, kar je največ doslej. Ob tej priložnosti se jim iskreno zahvaljujemo, da so v našem povabilu prepoznali namero po izboljšanju situacije na področju brezdomnih psov in muc. Ste vedeli, da lahko ena sama nesterilizirana muca skupaj s svojim potomstvom v samo sedmih letih spravi na svet 420.000 potomcev? Ste vedeli, da je najpogostejši razlog, da skrbniki svojih živali ne sterilizirajo ali kastrirajo, prav cena, ki je ne (z)morejo plačati? Dejstvo je, da je psov in muc v Sloveniji več, kot je zanje primernih domov. Zgolj in samo s sterilizacijo in kastracijo bomo problematiko lahko dolgoročno povsem zajezili.

Prepolne ulice prostoživečih muc in skoraj 3.000 sprejetih živali v enem letu v naša zavetišča so razlog, da se pri portalu Pes moj prijatelj lotevamo akcije tudi letos. Vsaj nekoliko želimo pomagati tudi ljudem, ki si posega težje privoščijo. V okviru oktobrskega projekta Srce za tačke, ki ga pripravljamo skupaj s podjetjem Lidl Slovenija, nam je tako letos naproti prišlo kar deset veterinarskih ambulant, na ta način pa smo uspeli z akcijo prvič pokriti praktično celotno državo. Vsaka od ambulant bo v mesecu oktobru po en teden strankam nudila 30 % popusta na poseg sterilizacij in kastracij svojih živali.

POMEMBNI NAPOTKI ZA SODELOVANJE V AKCIJI:

- Število posegov, ki jih lahko v enem tednu opravi vsaka od veterinarskih ambulant, je omejeno.
- Zelo pomembno je, da se na poseg zaradi lažje organizacije dela predhodno naročite.

- Ambulanta v posameznem tednu (po razporedu) ponuja 30 % popust izključno na posega sterilizacije in kastracije, glede na cenik, ki velja v posamezni ambulanti.

30 % NIŽJO CENO BODO PONUJALE NASLEDNJE AMBULANTE:

od 30. septembra do 5. oktobra

IZOLA: Veterinarska ambulanta Izola, GombačVet (naročanje na 05-641-32-22)
CELJE: Veterina Zamba (naročanje na 03-620-03-20)

od 7. oktobra do 12. oktobra

ZAGORJE: Animalia (naročanje na 070-368-978)
PTUJ: Veterinarska bolnica Ptuj (naročanje na 02-749-36-50)
ŠENTJUR: Veterina Tačka (naročanje na 041-613-301)

od 14. oktobra do 19. oktobra

DOMŽALE: Veterinarska ambulanta Noe (naročanje na 070-550-590)
KOČEVJE: Veterinarska postaja Kočevje (naročanje na 041-621-920)

od 21. oktobra do 26. oktobra

PRVAČINA: LOVETerina (naročanje na 041-241-590)
ORMOŽ: Veterinarska postaja Ormož (naročanje na 02-740-43-00)
NOVO MESTO: Veterinarska ambulanta A+VET (naročanje na 08-20-57-155)

---

CENEJŠIH STERILIZACIJ IN KASTRACIJ NE BO!
Z obžalovanjem sporočamo, da UMIKAMO AKCIJO CENEJŠIH STERILIZACIJ IN KASTRACIJ, ki bi jo letos, že tretjič zapored, omogočilo 11 veterinarskih organizacij iz vse Slovenije. Najverjetneje bodo odpovedane tudi vse ostale akcije, ki se jih v teh dneh in tednih lotevajo društva za zaščito živali.

V minulih dveh letih smo pri portalu Pes moj prijatelj k sodelovanju povabili 12 veterinarskih ambulant in skupaj je bilo v oktobrski akciji cenejših sterilizacij in kastracij opravljenih kar 500 (!!!) posegov. Tako pri psih, kot pri mucah. Obe akciji sta imeli seveda ozaveščevalni pridih - opozarjanje na problematiko brezdomnih živali (predvsem muc) v Republiki Sloveniji in seveda ozaveščanje o rešitvah, s pomočjo katerih bi pri nas ta problem postopoma zajezili.

Neizogibno dejstvo je, da je zaradi takih akcij na svet prišlo veliko manj ubogih pasjih in mačjih bitij, za katere ni dovolj domov. Zgovoren je že podatek, da lahko ena sama nesterilizirana muca skupaj s svojim potomstvom v samo sedmih letih spravi na svet 420.000 potomcev ... Dejstvo je, da je psov in muc v Sloveniji več, kot je zanje primernih domov. Zgolj in samo s sterilizacijo in kastracijo bomo problematiko lahko dolgoročno povsem zajezili. Temu pritrjuje tudi stroka.

Prepolne ulice prostoživečih muc in nekaj tisoč sprejetih živali v enem letu v naša zavetišča so razlog, da smo se pri portalu Pes moj prijatelj akcij sploh lotevali. Priprava akcije se je pričela že v juniju, trajala je skozi vse poletje - vanjo pa je bilo vloženega nešteto ur. Povsem prostovoljno. Z akcijo smo želeli pomagati tudi tistim, ki si posega sicer težje privoščijo oz. se izrednega pomena sterilizacij in kastracij do zdaj niso zavedali v dovoljšnji meri. In teh ni malo.

Pred pričetkom letošnje akcije cenejših sterilizacij in kastracij smo, iz čiste previdnosti, poklicali na Veterinarsko zbornico, da bi se prepričali, ali je z izvedbo zastavljene akcije karkoli narobe. Namignjeno nam je namreč bilo, da se tovrstne akcije že nekaj časa "problematizirajo" v različnih krogih. Na zbornici nam je bilo povedano, da v kolikor za izvedbo akcije od veterinarskih ambulant ne bomo prejeli plačila, z izvedbo ni težav. Seveda nam nikoli nihče za organizacijo akcije ali navedbo imena veterinarske ambulante ni plačal niti evra.

Članek, ki je akcije cenejših sterilizacij in kastracij napovedoval na našem portalu (in v mnogih medijih), je vseboval ogromno koristnih informacij o pozitivnih vplivih sterilizacije in kastracije, predvsem na dobrobit živali v naši državi. Ob koncu je bil naveden še seznam ambulant, ki so se z veseljem odzvale na našo pobudo in ki bi, vsaka zgolj za en teden, znižala ceno, ki sicer velja v njihovi ambulanti.

Obvestilo o letošnji akciji je bilo prvič objavljeno ta ponedeljek. Dva dni kasneje (danes) so vse slovenske ambulante s strani Veterinarske zbornice po elektronski pošti prejele zahtevek, da aktivnosti v zvezi s tovrstnimi projekti nemudoma opustijo. Po navedbah VZ gre v primeru akcije cenejših sterilizacij in kastracij za nelegalno oglaševanje veterinarskih organizacij.

Za kaj sploh gre? Pravilnik o poklicnem ravnanju veterinarjev med drugim določa, da ni dovoljeno ponujanje akcij z nižjimi cenami ali brezplačnih storitev. Isti pravilnik še določa, da ni dovoljeno oglaševanje cen veterinarskih storitev, reklamiranje nižjih cen, popustov, akcijskih cen in brezplačnih storitev ter pošiljanje reklamnega materiala nenaslovnikom. Vendar isti pravilnik prepoveduje zgolj reklamiranje ali publiciranje, ki nima vzgojno-izobraževalnega namena!

Glede na to, da gre v našem primeru za dobrodelno – ozaveščevalni projekt, ki bi pomembno vplival na zmanjšanje števila zapuščenih živali in ne za reklamiranje veterinarskih organizacij ali oglaševanje cen veterinarskih storitev, nam to stališče Veterinarske zbornice Slovenije ni razumljivo.

Akcijo odpovedujemo, saj ne želimo povzročati težav veterinarskim ambulantam, ki so se nanjo odzvale.

Iskreno se zahvaljujemo vsem veterinarskim ambulantam, ki so v preteklosti sodelovale v akcijah portala Pes moj prijatelj (4 v prvem letu, 8 v drugem letu) in vsem 11-tim, ki so v akciji želele sodelovati letos.

Mi bomo z aktivnostmi ozaveščanja nadaljevali na drugačne načine.

Sledite nam še naprej!
Uredništvo spletnega portala Pes moj prijatelj


---

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.