07.08.2023

Aktivna prva polovica leta za Ambasadorje nasmeha

Po novoletnih počitnicah smo Ambasadorji nasmeha spet pričeli z rednimi obiski v vrtcih, šolah, zavodih, domovih za starejše, knjižnicah, varnih hišah, CSD-jih in drugih ustanovah, kjer nas potrebujejo. Kam vse hodimo na redne obiske, si lahko pogledate na naši spletni strani https://ambasadorji-nasmeha.si/o-nas/s-kom-sodelujemo/. Delujemo po celi Sloveniji, tudi na Hrvaškem imamo trenutno dve članici, tretja pa se nam pridruži v kratkem.

 

Januar smo pričeli s sestankom komisije za izobraževanje, saj smo v februarju pripravili novo izobraževanje za vzgojno izobraževalni kader »Terapevtski pes v VIZ procesu«. Sledila je delovna sobota, kjer smo opravili z rednimi letnimi preverjanji aktivnih parov. Naše društvo, kljub temu, da smo vsi prostovoljci, zelo resno in odgovorno jemlje svoje delo. Poleg tega imamo moto »kvaliteta pred kvantiteto« in zato so pregledi delovanja parov redno pod drobnogledom inštruktorjev.

 

Ker je pričetek izobraževanja vedno prva sobota v novembru, kjer se tečajniki spopadejo s teoretičnim in praktičnim delom, se pa v času od januarja do aprila spoznavajo z delom aktivnih parov, ki že leta izvajajo obiske. Hospitacije, ki so obvezni del izobraževanja, dajo tečajniku vpogled v delo z različnimi skupinami uporabnikov, prav tako pa tudi pišejo poročila. Ta poročila so supervizija paru, ki je bil opazovan, tečajniku pa postane navada pisanja poročila, ki je kasneje prav tako obvezno. Kandidatom, ki se izobražujejo s svojim drugim oz. naslednjim psom – pomeni, da so enkrat že opravili celotno izobraževanje in že delujejo v ustanovah s prvim psom – pa to ni potrebno. Tako lahko že takoj v novem letu pričnejo z obveznimi obiski v ustanovah, seveda pod nadzorom inštruktorjev.

 

Tretji vikend v februarju smo izvedli seminar in delavnico za VIZ kader, ki je bil zelo uspešen. Tako uspešen, da smo se prijavili na razpis KATIS, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in ga tudi dobili! Zato vabimo vse, ki ste v vzgojno izobraževalnih ustanovah, da si rezervirate petek, 20. in soboto, 21.10.2023, za sodelovanje na seminarju »Šolski pes je moj sodelavec«. Več pa boste našli v katalogu izobraževanj Katis.

 

V februarju smo imeli tudi tradicionalno predstavitev društva in delovanja društva na Biotehniški fakulteti, smer Zootehnika na Rodici pri Domžalah, v sklopu predmeta Etologija. Prav tako smo odšli na vsakoletni dogodek Rijeka psihologije, ki ga na Hrvaškem organizirajo na državni ravni. Skupaj s članicama iz Reke smo izvedli delavnice v sklopu Tedna psihologije.

 

Ko se pričnejo dnevi daljšati in se bliža pomlad, se tudi nam prične polniti koledar. Marec, april, maj in junij so polno zasedeni meseci. Tudi zato, ker tečajniki počasi zaključijo s hospitacijami in pričnejo z obveznimi obiski pod nadzorom, ki jih ni malo. Tako smo obiskali otroke vrtca Hrastnik, udeležili smo se tudi Dneva dejavnosti – športne igre s terapevtskim psom v Cirius Kamnik, kjer smo sodelovali pri poslovilnem dnevu našega pasjega terapevta Alvina. Alvin je polnih 11 let, enkrat tedensko, hodil v službo v Cirius Kamnik, PPVIZ (posebni program vzgoje in izobraževanja). Odšli smo še na Štajersko, v Maribor, kjer smo v sklopu Dneva dobrega počutja študentom psihologije prikazali delo s psi in spet po daljšem času obiskali Plesni Epicenter v Ljubljani ter z otroki zaključili njihovo plesno sezono. V maju smo sodelovali – poleg rednih obiskov – še na osmih dogodkih, kjer so naši tečajnik pridobivali izkušnje in vadili za samostojno delo. Odzvali smo se povabilu Društva študentov medicine iz Maribora, ki se s projektom Serotonin ukvarja z destigmatizacijo duševnega zdravja. Skupaj z Ljubljanskim projektom V odsevu, kongresom na temo anksioznosti, so pripravili delavnice, kjer smo sodelovali tudi mi. Seveda ne mine maj brez delavnice na Pedagoški fakulteti, kjer prikažemo študentom, bodočim specialnim pedagogom, kako lahko vključijo v svoje delo terapevtske pse. Naslednji dan pa so naši tečajniki in člani opravili z delavnicami v sklopu Dneva preventive OŠ Majde Vrhovnik, kjer redno delujemo že več kot 10 let. Prav tako se vedno priključimo ostalim prostovoljcem na velikem festivalu prostovoljstva, ki ga organizira naša krovna organizacija – Slovenska filantropija. Veseli dan prostovoljstva je bil letos res pester, sončen in vesel. Prvič smo se udeležili tudi velikega srečanja ljubiteljev avtomobilske znamke Alfa Romeo, ki se je odvil na letališču Lesce. Mesec maj smo zaključili z že tradicionalno izvedbo delavnic na večdnevnem dogodku Igraj se z mano na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki ga organizirata Center Janeza Levca iz Ljubljane in Društvo za kulturo inkluzije. Vmes smo se seveda odzvali povabilu vrtca Andersen z enkratnim obiskom in PŠ Blagovica ter PŠ Krašnja, kjer smo obiskali nekaj razredov. Junij se je pričel z res velikim in odlično organiziram zaključnim vrtčevskim dnevom vrtca Andersen, ŽIV ŽAV, kjer seveda nismo manjkali. Tudi tu sodelujemo že precej let.

 

Bolj, ko se je bližal konec šolskega leta, več je bilo zaključnih prireditev zabeleženih na koledarju, ki pa so žal tudi odpadle, saj jo je velikokrat zagodlo vreme. Vseeno pa smo se udeležili Dneva dejavnosti v organizaciji Zavoda za gluhe in naglušne, kjer smo z učenci izvedli nekaj delavnic. Drugo soboto v juniju smo se – tako kot lani – odpeljali v Novo Gorico. Tam je bil res izjemen dogodek Festival za ljubitelje živali v organizaciji Žurnal24, kjer so naši pari prikazali delo s psi in mimoidočim ter obiskovalcem festivala povedali, kdo smo in kaj delamo. V drugi polovici junija smo opravili še nekaj rednih letnih preverjanj in obiskov pod nadzorom v vrtcu Žiri, vrtcu Šentilj in vrtcu Hrastnik, enota Dolinca. Oglasili pa smo se tudi na OŠ Srečka Kosovela Sežana in z učenci 4. razredov izvedli skupne ure druženja.

 

Seveda pa ne smemo pozabiti na naš tradicionalni zaključni društveni piknik, kjer zaslužnim članom podelimo priznanja, tečajnikom pa potrdila o uspešno opravljenem izobraževanju. Seveda ne manjka dobre družbe, pijače in jedače ter »oranžnih nasmehov«.

 

Večina članov s koncem šolskega leta zaključi z delom in odide na zaslužene počitnice. Z aktivnim delom bomo ponovno pričeli septembra. Lahko pa vam že sedaj povemo, da bomo z novim izobraževanjem za delovne pare (vodnik in pes) pričeli prvo soboto v novembru (4.11.2023). Če bi se nam želeli pridružiti, vas bomo zelo veseli, saj je dela, ki ga opravljamo z veseljem in srčno, vedno več! Tako že zbiramo prijave, saj je število kandidatov omejeno! Prijavite se lahko na naš mail: info@ambasadorji-nasmeha.si, kjer vam bomo tudi odgovorili na vsa vprašanja in pojasnili potek izobraževanja.

 

Želimo vam lepe počitniške dni in na snidenje jeseni!

 

Ambasadorji nasmeha

Fotografije: arhiv Ambasadorji nasmeha

 

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.