26.12.2022

Aktivno leto 2022 za Ambasadorje nasmeha

Po dveh letih prisilnega počitka zaradi znane situacije, smo v letu 2022 Ambasadorji nasmeha z delom zaštartali na polno. Spet so se vrnili dogodki in spet smo pričeli z večino rednih obiskov. Naši člani delajo na svojih lokacijah po celi Sloveniji in na Hrvaškem. Redne obiske izvajamo v OŠ Šentvid, OŠ Miška Kranjca, OŠ Majde Vrhovnik, OŠ Ketteja in Murna, OŠ Maksa Pečarja, OŠ Mirna, OŠ Savsko Naselje, OŠ Vič, Center Iris, DOŠ Prosenjakovci, OŠ Dob, POŠ Krtina, OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Jela Janežiča, ZGNL, Dom Malči Beličeve, Cirius Kamnik, Cirius Vipava, razvojni oddelki vrtcev Vodmat, Zelena jama, Kolezija, Ciciban, šole in vrtci občine Brezovica, šole, vrtci, knjižnice občine Železniki, Vrtec Žiri, vrtec Antona Medveda Kamnik, DSO Preddvor, DSO Idila, DSO Žiri, Dom Taber, DU Podbrdo, Varna hiša Kras, VDC Ravne, VDC Tončke Hočevar, DEOS Notranje Gorice, DC OM Podlubnik, knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka, občinska knjižnica Jesenice, Dom Turnić, KBC Klinički bolnički centar Rijeka in še in še. Vsako leto dodamo še kakšno lokacijo. Vedno več je povpraševanja po našem delu, saj je vedno bolj prepoznano, kako pomembno je in kako dobri so rezultati dela, skupaj z živalmi. Prav tako smo lahko končno izvedli tudi izobraževanje za nove delovne pare tako, kot mora biti!

 

Člani vajeni rednih obiskov, so komaj čakali, da se situacija umiri in normalizira. Našega dela nismo pogrešali samo mi in naše živali, tudi naši uporabniki so pogrešali nas, naše kužke in srečanja z nami.

 

Prvi večji dogodek je bil že tradicionalni »Rijeka psihologije«, kamor običajno gremo v večji zasedbi, da odpredavamo o bistvu našega dela in naredimo delavnice s sodelujočimi. Tokrat nas je uspešno zastopala naša članica Jasmina, ki živi in dela na reškem koncu.

 

V času od januarja do marca so običajno obvezne hospitacije za naše tečajnike. Letos so jih lahko nemoteno opravili in s pričetkom aprila začeli z obveznimi obiski pod nadzorom inštruktorjev, ki je zadnji modul celotnega izobraževanja. Marca smo se tudi izobraževali, tokrat smo poslušali predavanje o delu s konji.

 

S pomladjo so se pričeli tudi drugi dogodki kot so Bralnice pod slamnikom, pa bralne tačke v knjižnici. Poleg rednih obiskov v šolah, vrtcih, domovih za starejše, zavodih in šolah s prilagojenim programom, smo spet začeli s programom Beremo z nasmehom v knjižnicah. Meseca maj in junij sta običajno najbolj zapolnjena z dogodki, pa tudi z obiski pod nadzorom. Šole in vrtci zaključujejo svoje delo in zaključna praznovanja se kar vrstijo. Tako smo se ponovno odzvali povabilu na Barjanski dan vrtca Notranje Gorice, kjer so svoje znanje lahko v živo preizkusili naši tečajniki, ki so bili pod budnimi očmi inštruktorjev. Sodelovali smo tudi na Dnevu preventive na OŠ Majde Vrhovnik. Članica, ki uči v šoli Maksa Pečarja pa nas je povabila na dan šole, kjer so se naši tečajniki ponovno urili. Konec maja je tradicionalni tri dnevni dogodek Igraj se z mano, v organizaciji OŠ Janeza Levca, kjer smo vedno prisotni. Velik dogodek, z veliko udeležencev, delavnic in predvsem otroškega živžava.

 

Vsako leto maja nas povabijo tudi na Pedagoško univerzo v Ljubljani, kjer študentom tretjega letnika specialne in rehabilitacijske pedagogike predstavimo društvo, delo društva in seveda izvedemo delavnice. Tako se lahko študenti še pred zaključkom študija spoznajo z aktivnostmi in terapijami s pomočjo živali in jih kasneje vključijo v delo.

 

Letos smo se v začetku junija, po daljšem času, odpravili v Novo Gorico na festival za ljubitelje živali, med drugim namenjen tudi osveščanju odgovornosti do živali. Tudi to je naše delo, poleg ostalih programov, ki jih izvajamo. Junija, tik pred koncem šole, smo  naredili tudi predstavitev na OŠ Trbovlje.

 

Ambasadorji nasmeha smo res pridni, delamo kolikor lahko, vendar si znamo narediti tudi dan zase in to je bila letos oranžna sobota, ko smo se zapeljali z ladjico po Ljubljanici, se med sabo podružili, nekaj dobrega pojedli in popili ter se poveselili uspešno zaključenemu šolskemu letu. Pred nami je bil le še zaključni piknik s podelitvijo diplom in priznanj.

 

Čas poletnih počitnic je za večino članov res čas počitka. Nekateri člani pa se vseeno odzovejo povabilom in tudi letos smo odšli risat nasmehe - tako v juliju kot v avgustu - na poletne delavnice v Cirius Vipava. Prav tako smo bili konec julija na Taboru Rdečega križa Škofja Loka. Proti koncu avgusta pa smo se počasi pričeli zbirati in pripravljati na novo šolsko leto. Spet smo si privoščili prijetno s koristnim in v začetku septembra odšli na voden ogled Po sledeh Emone – sprehod s psi. Zelo poučno in zanimivo, pa še družili smo se, skupaj z našimi kužki. Šola se je pričela, nekateri so že začeli z rednimi obiski, drugi začnejo v oktobru, ko so šolski urniki jasni. Mi pa smo tako kot vsako leto odšli na Otroški bazar in sejem Narava Zdravje, ki sta se odvijala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Seveda pa ne smemo manjkati na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, kjer smo redni gostje že vrsto let. Naši psi imajo prost vstop v hram kulture, Cankarjev dom, kjer se tri dni odvija omenjeni festival.

 

Oktober je mesec otroka in živali, zato se vrstijo obiski na to temo. Vsako leto nas povabijo, da obiščemo otroke vrtca Radenski mehurčki v Radencih in v Kapelah in z velikim veseljem se odzovemo. Prav tako smo obiskali učence OŠ Kamnica in OŠ Dobrova. Letošnji oktober pa je zaznamoval tudi sestanek oz. srečanje članov Mreže šolski pes, kjer smo si izmenjali izkušnje in zastavili cilje. Mreža šolski pes združuje vse, ki delamo s svojimi psi v vrtcih in šolah ter drugih VIZ.

 

Redni društveni sestanki so s pričetkom šolskega leta seveda spet aktualni, tako se vsak drugi četrtek člani srečamo v društvenih prostorih, kjer si izmenjamo misli, didaktične materiale, izkušnje in pripovedujemo o vsemu, kar se nam je zgodilo na obiskih. V mesecu oktobru pa se tudi že finišira priprava na novo izobraževanje, ki se običajno prične prvo soboto v novembru. Nato se izvede tečaj v štirih sobotah, en cel vikend je namenjen teoretičnim podlagam in delavnicam, druga sobota v decembru pa je običajno dan za prvi del izpitov. Tokrat smo v novembru po daljšem času spet obiskali Center Iris, ki izvaja Večerje v temi. Res fantastična izkušnja, ki jo priporočamo vsakomur.

 

December je v znamenju veselega in poleg uspešno opravljenih izpitov naših tečajnikov, imamo tudi mi dva vesela dogodka. Prvi je bilo tradiconalno božičkovanje, kjer se ob dobrotah, ki jih člani pripravimo in veseli družbi članov, družimo in čakamo na prihod božička. Do sedaj je še vedno prišel in nam razdelil darila. Tokrat smo se morali preden smo prevzeli darila opraviti še nekaj nalog iz pantomime. Naslednji, zadnji organiziran veseli dan za člane pa je zimska vožnja z ladjico in ogled novoletnih lučk z gladine Ljubljanice. Se že veselimo! Pa srečno, zdravo in uspešno 2023 vam želimo!

 

 

Urška Ivanovič

Društvo Ambasadorji nasmeha

Fotografije: arhiv društva

 

 

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.