17.09.2022

Aktivnosti za mačje seniorje

Mačke so običajno precej ležerne narave in večino časa preživijo v pol-dremežu, tako da se kaj rado zgodi, da se tudi mi polenimo in mački ne ponudimo kaj več kot hrano in vodo, zavetje ter nekaj družbe. Toliko bolj, če si dom delimo s starejšo mačko. A dejstvo je, da so mačke vrhunski plenilci izrednih sposobnosti in vrhunsko razvitih čutil, kot take pa potrebujejo dovolj miselne in telesne stimulacije - tudi v seniorskem obdobju.

 

Mačje pohištvo. Mačke naj imajo na voljo dovolj različnih kosov pohištva, po katerem se lahko premikajo, plezajo in skrivajo. Robustno mačje drevo in kakšna mačja polička pred razglednim oknom bodo zagotovili nekaj rekreacije in zaposlili možgane z opazovanjem okolice ter živalskih sosedov. Seveda pa ni nujno, da si nakopljemo visoke stroške za mačjo bivalno opremo. Kartonasta škatla bo ravno tako nudila zavetje, improvizirana domača polička ali klančina pa bo ravno tako služila namenu kot imenitna polička iz trgovine. Pomembno je, da mački ponudimo nekaj dodatnih možnosti za premikanje po stanovanju, za miren počitek ali opazovanje ter praskanje in grizljanje.

 

Mačja zelišča. Mačke so velikokrat navdušene nad različnimi zelišči. Mačjo travo lahko gojite v posebnih posodicah v še tako majhnem stanovanju in bo zadovoljila mačjo potrebo po grizljanju, igračke z mačjo meto in baldrijanom pa so običajno velik hit in spodbudijo k igri tudi bolj lenobne mačke.

 

Plenske igrače. Hitro premikanje zbudi lovski nagon v skoraj vseh mačkah. Peresa na koncu 'ribiške palice', miške iz krzna, žogice, kraguljčki, laser … Poskusimo več stvari in ugotovimo, kateri tip igre in igrač najbolj ustreza naši mački. Igro seveda prilagodimo njenim sposobnostim in zdravstvenemu stanju. Redna igra bo poskrbela, da naš mačji senior ostane v kondiciji in ohrani prožno telo, bolj vratolomne manevre pa prepustimo mlajšim generacijam.  

 

Mačji feromoni. Tesnobnost je pogosta težava pri mačkah, toliko bolj, ko pridejo v starejša leta in težje prenašajo spremembe, samoto ali se enostavno zavedajo svojega pešanja. Obstaja več znamk z izdelki, ki jih običajno vklopimo v vtičnico in postopoma sproščajo feromone, ki posnemajo mačje naravne feromone. Z njimi označujejo teritorij, prisotnost feromonov jih sprošča in pomirja.

 

Ptičji krmilnik. Kaj ima to z mačko, se sprašujete? Ptičji krmilnik bo privabil okoliške ptice, morda tudi kakšno veverico, s tem pa mački zagotovimo najboljšo možno televizijo. Namestimo ji udobno ležišče, poličko ali mačje drevo ob okno s pogledom na ptičjo krmilnico in uživajmo v razgledu (tako kot tudi naša mačka).

 

Razgibajte možgane. Tudi starejše živali se rade in uspešno učijo. Mačke so kot vrhunski plenilci rojeni reševalci problemov in izzivov, zato je zanje naravno (in nujno!), da imajo dovolj miselne zaposlitve. Lahko jim kupimo ali sami naredimo kakšno miselno igračo, pri kateri se mora potruditi in aktivirati tako možgane kot telo, da se dokoplje do nagrade, lahko pa se tudi lotimo učenja kakšnih vedenj. Verjetno v naboru trikov ne bo prekosila sosedovega Fifija, bo pa njen uspeh toliko bolj impresiven, predvsem pa bo dragocen naš skupno preživeti čas.

 

Odkrivajte svet. Odlična stimulacija je raziskovanje zunanjega sveta. Seveda naj to poteka varno in nadzorovano, toliko bolj pri starejši mački, ki se težje umakne težavam, ki prežijo na mačke na prostem. Mačko navadimo na oprsnico in povodec in jo peljimo na sprehod. Če je okolica našega doma preveč nevarna ali moteča, se raje odpeljimo v gozd ali na travnik, da lahko mačka v miru in varno v svojem tempu raziskuje vonjave, preizkuša različne podlage in vpija vtise iz novega okolja. Če sprehajanje na povodcu ni izvedljivo ali ima mačka zaradi starosti gibalne težave oziroma bi ji oprsnica bila neudobna, jo lahko ravno tako odpeljemo na sprehod in jo imamo v transporterju (boksu), kjer se ravno tako lahko nagleda novega okolja ter posluša in voha stvari, ki jih sicer ni vajena. Če mačji izleti iz takšnega ali drugačnega razloga niso izvedljivi, imamo drugi možnost - če ne pride Mohamed h gori, naj pride gora k Mohamedu! Pojdimo na sprehod in zunaj naberimo nekaj zanimivih predmetov. Prepustimo se domišljiji in prinesimo malo zbirko stvari, ki jih potem lahko naša mačja veteranka mirno preučuje v udobju lastnega doma. Prinesemo ji lahko kakšen kamen, vejo, listje, pero, živalsko dlako …

 

Z dobro oskrbo in nekaj sreče lahko naša mačka dočaka 15-20 let, nekatere tudi nekaj let več. Starejši organizem potrebuje več počitka in regeneracije, kar pa ne pomeni, da bo naša mačja seniorka povsem zadovoljna s tem, da cele dneve le poležava in spi. Ravno nasprotno, če ji zagotovimo dovolj aktivnosti in stimulacije, miselne in telesne, bo mnogo zadovoljnejša, v boljši kondiciji, manj je verjetnosti, da razvije neželena vedenja ter občuti tesnobo. Nekaj malega truda z naše strani ji bo zagotovilo bolj kakovostna zlata leta življenja, skupaj pa bomo ustvarili lepe, nepozabne spomine.

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

 

 

Lidl Slovenija, Pes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Življenje je lepo tudi s seniorji, poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 63 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TAČKE5 na 1919.  

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.