14.05.2024

Ali imajo psi radi, ko se pogovarjamo z njimi?

Psi so družabne živali in zelo uživajo v človeški družbi. Čeprav morda ne razumejo pomena vseh besed, ki jih uporabljamo, so pozorni na naš ton glasu, govorico telesa in obrazno mimiko. Lahko zaznajo naša čustva in namere ter se ustrezno odzovejo. Na primer, če s svojim psom govorite z jeznim ali strogim tonom, lahko postane zaskrbljen ali podrejen. Po drugi strani pa lahko postanejo bolj igrivi in ​​ljubeči, če z njimi govorite v veselem in prijaznem tonu.

 

Raziskave so pokazale, da so psi sposobni razlikovati med različnimi toni glasu in lahko celo prepoznajo določene besede. Na primer, postanejo navdušeni, ko slišijo besede "sprehod", "priboljšek" ali "igra", in se odzovejo z mahanjem z repom in navdušenim lajanjem. Podobno lahko postanejo zaskrbljeni ali prestrašeni, ko slišijo besede, kot so "veterinar", "kopanje" ali "ne" in se skušajo skriti ali se izogniti tem situacijam.

 

Pogovor s psom pomaga krepiti vez z našim pasjim prijateljem. Psi so družabne živali in uživajo v družbi ljudi. Ko se s psom pogovarjate v prijaznem in pomirjujočem tonu, mu to lahko pomaga, da ga potolažite in pomirite. To je še posebej pomembno med stresnimi situacijami, kot so obiski veterinarja ali med nevihto. S pogovorom ga lahko pomirite in poskrbite, da se počuti bolj varnega.

 

Pes bo pozoren, če boste uporabljali besede, ki jih razumejo, a klepet s kužkom ni povezan le z njim. Pogovor je način, da ljudje javno izpostavijo svoje težave. Vašemu psu se ni treba odzvati ali ponuditi nasvetov, da bi vam pomagal prebroditi težko situacijo. Koristno je že, če o tem na glas govorite z nekom, ki ne obsoja. Pomaga vam objektivno pogledati na situacijo, pogovor o težavi pa vam omogoča, da razmislite o dejstvih in si prizadevate za rešitev.

 

Pogovor s psi je tehnika, ki jo mnogi terapevti in psihologi uporabljajo, ko pomagajo ljudem pri soočanju s težkimi situacijami in pri reševanju konfliktov. Otroci se pogosto počutijo bolj sproščeno, ko svojo zgodbo pripovedujejo psu, kot pri pogovoru s staršem ali terapevtom. Ljudje, ki so preživeli travmatične izkušnje, pa velikokrat najdejo tolažbo prav v pasji družbi. Saj psi samo poslušajo in ne obsojajo. 

 

Ne glede na to, kako neumno se vam mogoče zdi pogovor s psom, ko ste na sprehodu, med crkljanjem na kavču ali med pripravo večerje, ima ta tudi prednosti, katerih se verjetno niti ne zavedamo. Pogovor s psom se morda zdi enostranski, vendar ne potrebujete besednega odgovora, da bi vedeli, da je klepet s pasjimi prijatelji lahko tudi za vas sproščujoč. 

 

Predlagamo torej, da kar poklepetate s svojim kosmatim prijateljem – zagotovo mu bo všeč!

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.