25.01.2020

Ali imajo psi slabo vest?

Ali ima pes slabo vest, ker je naredil lužico na preprogi in se je po dejanju počasi in s sklonjeno glavo odplazil na svoje ležišče? Mnogi skrbniki mislijo, da jo imajo, saj si to dejanje razlagajo takole: pes natančno ve, kaj je storil narobe, zato ima slabo vest in se je odplazil. To pa seveda ne drži in psiček našega zmerjanja nikakor ne bo povezal z lužico na preprogi, pa čeprav je od dejanja minilo le nekaj sekund. Zato torej nima nikakršne slabe vesti. Lahko se vprašamo, zakaj se je pes po dejanju v podrejeni drži odplazil na svoje ležišče.

 


To je storil iz čiste preventive, ker je naše zmerjanje razumel kot skrbnikovo slabo voljo, zaradi katere ga ne čaka nič dobrega. Seveda pa si ne zna razložiti, zakaj, in ga to pravzaprav sploh ne zanima. Želi se le umakniti nekam na varno.

Njegova odločitev je zanj pametna, čeprav je pri skrbniku povzročila napačno prepričanje, da pes ve, zakaj ga je zmerjal, in da zato v prihodnje ne bo več opravljal potrebe v hiši. In bo zelo presenečen, ko bo na preprogi kaj kmalu spet opazil lužico ... Kako bi torej v opisanem primeru moral ravnati skrbnik?

Psičkovo dejanje mora povsem spregledati in preprogo očistiti, ko pes tam ni navzoč. Če bi čistil preprogo v navzočnosti psa, bi si ta mislil: "Super, če naredim lužico, bom deležen skrbnikove pozornosti." Še najbolje, da očiščeno mesto na preprogi poškropimo s kakšnim razkužilom z vonjem po limoni, da to mesto za psa ne bo več "zanimivo".

Nikakor pa ne smemo psu v lužico potisniti smrčka ... Psa lahko okaramo le takrat, ko ga dobimo na dejanju, saj bo le v tem primeru lahko vedel, zakaj se jezimo. Še najbolje, da ga takrat, ko se pripravlja na lulanje, mirno dvignemo v naročje in ga odnesemo na prosto. Pokažimo mu veliko veselja, ko bo tam opravil potrebo. Naj ve, da nam je bilo to zelo všeč.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.