03.04.2024

Kdaj in kako prilagoditi prehrano pasjim seniorjem?

Vprašanje bralca Jureta: Ali je potrebno prilagoditi hrano pasjim seniorjem? Kdaj je pravi čas in kako se lotiti spremembe? Kaj svetujete?

 

Odgovor: V poznem življenjskem obdobju psov, v starosti je vsekakor treba prilagoditi prehranjevanje njihovim letom in tudi količino ter sestavo hrane. Starejši psi se manj gibajo, so manj aktivni, imajo počasnejši metabolizem, vse to je treba upoštevati pri prehranjevanju le teh. Na tržišču je veliko že pripravljenih hran v obliki briketov, peletov, konzerv, BARF hrane, vegetarijanske hrane, ki je prilagojena starejšim živalim. Hrane so manj kalorične.

 

Bistvo pri prehrani starejših kosmatinčkov je v tem, da je zmanjšana vrednost beljakovin in maščob in zaradi manj maščob je tudi kalorična vrednost manjša. Premočna beljakovinska hrana obremenjuje ledvici pri starejših živalih, preveč maščobe obremenjuje trebušno slinavko, obilje ogljikovih hidratov prav tako trebušno slinavko.

 

Vsekakor svetujem redne veterinarske preglede, ko vstopijo živali v zrela leta. Le ta nastopijo pri različnih vrstah psov različno. Življenjska doba se močno razlikuje pri različnih psih. Veliki mišičasti psi, kot so mastifoidne pasme npr: Bulmastifi, Bordojske doge, Bernardinci, Nemške doge, Angleški mastifi, mali mišičnjaki, kot so Francoski in Angleški buldogi in še bi lahko našteval, ter najrazličnejši veliki mešanci dosežejo zrela leta in vstopajo v starost že pri sedmih ali osmih letih starosti. Manjše pasme in mali mešanci, le ti lahko živijo tudi 15 let in več, tako, da vstopajo v zrela leta in starost dosti pozneje, nekje po 12. letu starosti. Pri veterinarskih pregledih se odvzame kri živalim in naredi hematološka in biokemijska preiskava. Z biokemijsko preiskavo preverimo delovanje vitalnih organov, kot so jetra, ledvici, trebušna slinavka in ostalih in na tak način pravočasno ugotovimo morebitna odstopanja od normale, še preden se začnejo klinični znaki pri živali. Na podlagi izvidov prilagodimo prehrano glede na vsebnost beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.

 

Pravilna prehrana živali je v vseh življenjskih ciklih najpomembnejša za zagotavljanje zdravega življenja živali, kar še posebej velja za starejše živali. Prehod na prehrano, prilagojeno starejšim živalim, ni problematičen, če upoštevamo postopnost zmanjševanja obstoječe hrane in dodajanja nove hrane v obrok živali. Najbolje pa je, da se o vsem posvetujemo s svojim veterinarjem in opravimo tudi preventivni pregled živali.

 

Emil Senčar dr. vet. med.

Veterinarska bolnica Ptuj

Fotografija: Dreamstime

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.