Ali pes potrebuje zaščito pred soncem?

Občutljive kože, ki jo moramo zaščititi pred soncem, nimamo le ljudje. Vsak, ki je bil že kdaj "opečen", ve, kako neprijetno je to. Pred sončno pripeko pa moramo zaščititi tudi psa, čeprav ga varuje bolj ali manj gosta in dolga dlaka in mnogi psi radi poležavajo na soncu tudi takrat, ko najbolj pripeka. Zaščita psa pred toplimi poletnimi sončnimi žarki je torej nujna.

 

 

Ali psi v resnici potrebujejo kremo ali pršilo za sončenje, če so poleti na soncu?

 

Da, pri zelo močnem soncu je treba zaščititi še zlasti izpostavljene predele, kot so nosni del glabe, smrček, konice uhljev in spodnji del trebuha. Psi, ki imajo dolgo in gosto dlago, niso tako občutljivi na sončne žarke kot tisti s kratko, redko in svetlo dlako, da golih psov sploh ne omenjamo. Na splošno velja, da so brezdlaka in manj odlakana mesta, kot so konice uhljev in nosni del lobanje, dokaj občutljiva na močne sončne žarke. Zaščititi moramo tudi pse, ki radi ležijo na hrbtu in imajo proti soncu obrnjen spodnji del trebuha, ki je ponavadi skoraj brez dlake. Za zaščito pasje kože priporočamo tako imenovano cinkovo vitaminsko kremo, lahko pa uporabimo tudi kremo, ki je namenjena zaščiti ljudi - ta krema naj ne bo odišavljena. Pri potrebujejo visok zaščitni faktor - najmanj 20.

 

Kaj moramo storiti, če opazimo, da ima pes opeklino, ki je posledica izpostavljenosti sončnim žarkom?

 

Prizadeti predel na koži najprej ohladimo s sterilno tkanino, nato pa ga premažemo z mastno kremo. Ledu ne smemo uporabljati! Z navedenim preprečimo, da bi se koža izsušila, pa tudi, da bi se pes praskal. Če pes zaradi opekline kaže bolečine ali pa ga srbi in če se začne opeklina "solziti", moramo poiskati pomoč pri veterinarju.

 

Kako dolgo je lahko pes na soncu v krajih, kjer temperatura doseže 35 stopinj Celzija in več, ne da bi mu grozila nevarnost za toplotni udar?

 

Največ 15 minut! Vemo, da psi v primerjavi z ljudmi veliko teže prenašajo visoke temperature, saj se ne potijo. Več o nevarnosti toplotnega udara pišemo tudi na našem portalu (povezave na dnu članka).

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.