07.02.2017

Ali psa lahko kaznujemo?

Kaznovanju v klasičnem pomenu se moramo izogibati, saj  prinaša več škode kot koristi. Vzgoja s pomočjo prisile je hudo breme za skrbnika, pes pa izgublja zaupanje vanj. S kaznijo psu ne sporočamo, kaj od njega želimo ali hočemo in ne more vedeti, katero vedenje je zaželeno. Poleg tega psi ne pozabljajo slabih doživetij in so zato v okoliščinah, ko pričakujejo kazen, zmedeni, nezaupljivi ali pa plašni.

 

 

Skrbniki večinoma uporabljajo kazen neprimerno in ob napačnem času. Povsem napačno je, psa kaznovati potem, ko je že kaj ukradel z mize. Po drugi strani pa ga seveda ni mogoče imeti stalno na očeh, ko mu je na mizi dosegljivo kaj okusnega. Pes, ki se mu je že  posrečilo ukrasti priboljšek z mize, bo to poskušal vedno znova in bo pri tem čedalje bolj iznajdljiv. Zato je v takem primeru bolj kot kazen učinkovito, da psu onemogočimo dostop do hrane, namenjene ljudem.

 

Pomembno je, da je kazen za psa sicer neprijetna, hkrati pa mu ne sme pa povzročati bolečine. Pomembno je tudi, da ukrepamo v trenutku, ko opazimo neželeno vedenje, in ne po njem, saj kaznovanja ne bo povezal z napačnim vedenjem. To vedenje ponavadi traja le nekaj sekund, zato se skoraj vedno odzovemo prepozno. Če pa ne bomo ukrepali med dejanjem, bomo kaznovali vsakršno vedenje in ne neželenega. Tudi zato ne priporočam kaznovanja.

 

To, da kuža gleda stran ali se umakne, je tako imenovani miritveni signal. S svojim vedenjem namreč skuša umiriti razmere in jih ne želi zaostriti z očesnim stikom. Želi vam pokazati, da za vas ne predstavlja nikakršne nevarnosti in da ne želi, da bi se jezili nanj. Upa tudi, da boste s svojim vedenjem prenehali, in pokaže, da vas priznava za avtoriteto, hkrati pa čaka na priložnost, da se bo lahko umaknil.

 

Kako torej lahko vzgajamo psa brez prisile?

 

Preprosto tako, da bomo želeno vedenje potrjevali in ga bomo s tem tudi okrepili. Želeno vedenje lahko potrjujemo s pohvalo, z naklonjenostjo, s priboljški, pa tudi z igranjem. S tako imenovano pozitivno motivacijo bomo pri vzgoji in pri vadbi s psom veliko bolj uspešni. Pes se bo učil brez stresa in z veseljem, hitreje bo dojemal in bo naučeno ohranil, hkrati pa nam bo zaupal in bo psihično bolj stabilen. S psom bomo imeli tudi boljšo povezavo in življenje z njim nam bo v veselje. (JV)

 

Foto: Blaž Košak

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.