0
0,00 €

Ali psa lahko kaznujemo?

Objavljeno: 07.02.2017

Kaznovanju v klasičnem pomenu se moramo izogibati, saj  prinaša več škode kot koristi. Vzgoja s pomočjo prisile je hudo breme za skrbnika, pes pa izgublja zaupanje vanj. S kaznijo psu ne sporočamo, kaj od njega želimo ali hočemo in ne more vedeti, katero vedenje je zaželeno. Poleg tega psi ne pozabljajo slabih doživetij in so zato v okoliščinah, ko pričakujejo kazen, zmedeni, nezaupljivi ali pa plašni.

 

 

Skrbniki večinoma uporabljajo kazen neprimerno in ob napačnem času. Povsem napačno je, psa kaznovati potem, ko je že kaj ukradel z mize. Po drugi strani pa ga seveda ni mogoče imeti stalno na očeh, ko mu je na mizi dosegljivo kaj okusnega. Pes, ki se mu je že  posrečilo ukrasti priboljšek z mize, bo to poskušal vedno znova in bo pri tem čedalje bolj iznajdljiv. Zato je v takem primeru bolj kot kazen učinkovito, da psu onemogočimo dostop do hrane, namenjene ljudem.

 

Pomembno je, da je kazen za psa sicer neprijetna, hkrati pa mu ne sme pa povzročati bolečine. Pomembno je tudi, da ukrepamo v trenutku, ko opazimo neželeno vedenje, in ne po njem, saj kaznovanja ne bo povezal z napačnim vedenjem. To vedenje ponavadi traja le nekaj sekund, zato se skoraj vedno odzovemo prepozno. Če pa ne bomo ukrepali med dejanjem, bomo kaznovali vsakršno vedenje in ne neželenega. Tudi zato ne priporočam kaznovanja.

 

To, da kuža gleda stran ali se umakne, je tako imenovani miritveni signal. S svojim vedenjem namreč skuša umiriti razmere in jih ne želi zaostriti z očesnim stikom. Želi vam pokazati, da za vas ne predstavlja nikakršne nevarnosti in da ne želi, da bi se jezili nanj. Upa tudi, da boste s svojim vedenjem prenehali, in pokaže, da vas priznava za avtoriteto, hkrati pa čaka na priložnost, da se bo lahko umaknil.

 

Kako torej lahko vzgajamo psa brez prisile?

 

Preprosto tako, da bomo želeno vedenje potrjevali in ga bomo s tem tudi okrepili. Želeno vedenje lahko potrjujemo s pohvalo, z naklonjenostjo, s priboljški, pa tudi z igranjem. S tako imenovano pozitivno motivacijo bomo pri vzgoji in pri vadbi s psom veliko bolj uspešni. Pes se bo učil brez stresa in z veseljem, hitreje bo dojemal in bo naučeno ohranil, hkrati pa nam bo zaupal in bo psihično bolj stabilen. S psom bomo imeli tudi boljšo povezavo in življenje z njim nam bo v veselje. (JV)

 

Foto: Blaž Košak

35 % SE JIH VRNE DOMOV...

  • Po podatkih nacionalnega sveta za "hišne ljubljence", se v Ameriki zgolj 2 % izgubljenih živali vrne nazaj domov. v Sloveniji se iz zavetišč k svojemu skrbniku vrne 35 % izgubljenih živali.

Zadnji oglasi

Najdeni: Okrog Bohinjskega jezera se potika izgubljeni pes
Štefan sporoča: "Prijateljica je okrog Bohinjskega jezera sledila psu brez lastnikov. Žal se iz zavetišča Perun in društva...
Oddajo se: Zaradi selitve oddajajo Olija
Grega nam je poslal sledeče: Živjo sem Oli, zelo prijazen kuža , star 4 leta. rojen na dan žena 8. marca. Sem mešanec med ptičarjem in...
Oddajo se: Prijazna pasja duša si zasluži še eno priložnost!
Oldi, še vedno čaka na svojo priložnost, da zaživi polno seniorsko življenje. Njegova zgodba nam je neznana, a brazgotine na gobčku,...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno