10.03.2024

Ali psi jokajo?

Psi imajo prav tako solzne kanale kot ljudje, ampak ne jokajo iz enakih razlogov. Solze pri psih so normalen pojav, saj zdravo oko ves čas proizvaja solze, ki so bistvenega pomena za prehrano in zaščito roženice. Solze odtečejo skozi solzni kanal v nos ali žrelo. Blago prelivanje solz preko roba veke je normalno. Izcedek je voden, ga je malo in ko se posuši nastanejo ‘zaspančki’ v notranjem očesnem kotu, ki so običajno rjavkaste barve.

 

Pri psih poznamo tudi refleksne solze, ki ščitijo oko pred tujki ali dražečimi snovmi. Za razliko od ljudi, čustvenih solz pri psih ne poznamo. Se pravi, da če vaš pes joka, je z njim nekaj narobe in potrebuje veterinarski pregled.

 

Razlogi za solze pri psu so sledeči:

  • Zamašeni solzni kanali: če se solzni kanali zamašijo, solze začnejo iztekati iz očes. Ta očesna bolezen je imenovana epifora, ki je dobro vidna pri psih z belo ali svetlejšo dlako ter pri manjših pasmah psov. Najpogostejši znak epifore so temno rdeči ali rjavi madeži okoli oči.
  • Vnetje: če so pasje solze rumene, sluzaste ali krvave, je zelo verjetno, da ima vaš pes vneto oko. Vneto oko je lahko razdraženo in otečeno.
  • Tujek: včasih ima vaš pes v očesu kakšen tujek kot je prah, umazanija ali trepalnica. S solzami poskuša izločiti tujek iz očesa.
  • Alergije: alergije lahko prizadenejo tudi pse. Psi so lahko alergični na veliko stvari, med drugim tudi na prah, dim, hrano, pršice in cvetni prah. Veterinar lahko testira vašega kužka in ugotovi, kaj povzroča alergijske reakcije.
  • Poškodba: pri poškodbi se pasje oko začne močneje solziti, lahko tudi zateče ali je ves čas zaprto. V tem primeru čimprej poiščite pomoč veterinarja.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.