09.03.2024

Ali živali skrivajo bolečino?

Nedavne raziskave kažejo, da živali ne skrivajo svoje bolečine, ker v nasprotju z ljudmi bolečina preprosto ne vpliva na psihični pogled hišnega ljubljenčka. Mi postanemo zaskrbljeni zaradi bolečine, živali pa ne. Na primer, človeška reakcija na končno diagnozo raka je popolnoma drugačna od reakcije hišnega ljubljenčka. Njemu ni mar, da ima npr. samo še šest mesecev življenja in bo preprosto še naprej užival vsak dan. Če hišnega ljubljenčka boli noga, bo šepal. Če ga bolijo kolki, se bo počasneje dvignil ali ulegel.

 

Bolečina, ki jo občuti žival, je primerljiva z bolečino pri človeku. Znake bolečine veterinarji pogosto težko prepoznajo, zato imajo ključno vlogo pri prepoznavanju bolečine skrbniki živali, saj najbolje poznajo svojo žival.

 

Kaj sploh je bolečina?

Po definiciji mednarodnega združenja za proučevanje bolečine (IASP, International Association for the Study of the Pain) je bolečina neprijetna čutna in čustvena izkušnja, povezana z dejanskimi ali možnimi poškodbami tkiva. Gre za subjektivni občutek, ki ga poleg škodljivega dražljaja oblikujejo tudi vedenjske izkušnje, kot so strah, stres in spomin.

 

Kako žival občuti bolečino?

Mehanični, kemični ali termični dražljaji vzdražijo proste živčne končiče, od tam pa se signal prenese po živčnih vlaknih prek hrbtenjače do možganov. Možgani v večini primerov poskušajo tak signal zavreti na nivoju hrbtenjače. Ta mehanizem omogoča živali, da se refleksno izogne nadaljnji izpostavljenosti škodljivemu dražljaju. Kadar je dražljaj dovolj močan, da povzroči poškodbo tkiva, se razvije lokalna vnetna reakcija. Periferna živčna vlakna postanejo še bolj občutljiva in signal, ki potuje po živčnih vlaknih do hrbtenjače, je močnejši. Sčasoma pride na nivoju hrbtenjače do močnejšega signala in ne do zaviranja. Fiziološka bolečina opozori na prisotnost škodljivega dražljaja in ima zaščitno vlogo. Pes s poškodovano taco miruje oziroma se s taco ne dotika tal, ker se na ta način poskuša izogniti bolečini in dodatni poškodbi tkiv.

 

Tudi živali imajo kronično bolečino, ki je pogostejša pri starejših živalih. Pri psih je v 80 % primerov povezana z vnetjem sklepov in vpliva na kakovost njihovega življenja. Stanje sicer ni ozdravljivo, je pa dobro obvladljivo z zdravili ter s spremenjenim načinom prehrane in gibanja.

 

Prepoznavanje bolečine

Prepoznavanje bolečine je ključnega pomena - za uspešno zdravljenje, saj živali bolečine ne morejo opisati tako kot ljudje. Živali, ki imajo podobno razvit živčni sistem kot ljudje, enako zaznavajo bolečino, zato je vsaka poškodba, pri kateri ljudje čutimo in opišemo bolečino, enako boleča tudi za živali. Prepoznavanje bolečine temelji na prepoznavanju pojava novega, neobičajnega vedenja ali izginotju običajnega vedenja.

 

Znaki, ki nakazujejo, da žival nekaj boli so:

  • zmanjšana aktivnost,
  • zmanjšan apetit,
  • izogibanje dotika in skrivanje,
  • spremenjena obrazna mimika,
  • spremenjene spalne navade in težave pri vstajanju in premikanju,
  • nenavadno oglašanje (stokanje, ječanje, cviljenje),
  • agresivno vedenje,
  • izogibanje skakanju v avto ali hoji po stopnicah

 

Kako zdravimo bolečino?

Ko prepoznamo znake bolečine, je potreben pregled pri veterinarju, ki bo ugotovil vzrok bolečine in predpisal ustrezno zdravljenje. Bolečine nikakor ne smemo zdraviti sami, saj so protibolečinska zdravila, ki so registrirana za ljudi in vsebujejo paracetamol, ibuprofen, naproksen in acetilsalicilno kislino lahko smrtno nevarna za živali! Do zastrupitev domačih živali najpogosteje pride prav zaradi uporabe zdravil, ki so namenjena ljudem.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.