16.02.2021

Barva vašega psa lahko določa njegovo pričakovano življenjsko dobo

Labradorci so pač labradorci, kajne? Ker so vsi iste pasme imajo seveda enake lastnosti, težave in posebnosti? Očitno temu ni tako. Univerza v Sydneyu je opravila raziskavo, ki je pokazala, da imajo labradorci različno pričakovano življenjsko dobo glede na barvo svoje dlake.

 

 

Raziskavo so opravili na 33.000 labradorcih v Veliki Britaniji, podatke pa pridobili preko univerzitetnega programa VetCompass.

 

Čokoladni labradorci so imeli 10 % krajšo življenjsko dobo kot zlati in črni sorodniki (ki so v povprečju doživeli 12,1 leto). Ti rjavi lepotci imajo tudi dvakrat večjo možnost, da zbolijo za vnetjem ušes in kar štirikrat večjo verjetnost za obolelost za travmatičnim dermatitisom.

 

Raziskovalec Paul McGreevy pravi: “Rezultati glede na barvo dlake so najverjetneje takšni zaradi posledic vzreje določene barve labradorcev. Ker je čokoladna barva pri labradorcih recesivna, mora biti gen za barvo prisoten tako pri samcu kot samici, da so potomci tudi enake barve. Posledica parjenja samo psov, ki imajo vsebi gen za čokoladno barvo, je tako večja stopnja obolelosti na ušesih in dermatitisom.”

 

Glede na to, da so labradorci že v osnovi bolj nagnjeni k preveliki telesni teži, ušesnim infekcijam in težav s sklepi, je tako izbiranje zdravega mladiča samo po barvi, ki nam je všeč, torej nepriporočljivo. 

 

V zavetiščih je mnogo psov, ki bi vam bili hvaležni za svoj čisto pravi dom, a če se vseeno odločite za pasemskega psa, vseeno skrbno preverite vse potrebno. Da je bil pes ustrezno veterinarsko pregledan že ob rojstvu in tudi kasneje do same oddaje. Ker je kar 8,8 % labradorcev pretežkih, je še posebej pomembno, da se odločite za bolj kakovostno hrano za vašega ljubljenca.

 

Vir: metro.co.uk

Foto: GettyImages

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.