19.08.2020

Bo Slovenija sploh kdaj naredila vidnejši napredek na področju brezdomnih živali?

Komu je v interesu, da ima Slovenija veliko brezdomnih živali? To je vprašanje, ki smo ga najpogosteje prejeli v zadnjem letu, ko je bilo govora o snovanju ozaveščevalnih akcij o pomenu sterilizacij in kastracij ter prepovedi akcije, v kateri oba posega postaneta bolj dostopna širši javnosti.

Skoraj eno leto je minilo od dne, ko je Veterinarska zbornica Slovenije svoje člane v dopisu pozvala, naj se ne udeležujejo akcij, v katerih bi posege sterilizacij in kastracij ponujali po znižanih cenah. Njihov poziv je sledil pričetku tradicionalne akcije našega portala, v kateri smo vsako jesen, v sodelovanju z veterinarsko stroko omogočili skoraj 500 cenejših posegov, na ta način pa negotove prihodnosti odrešili na tisoče psov in (predvsem) mačk.

Spomnimo. Po neuradnih podatkih je v Sloveniji približno 300 tisoč mačk. V veliki meri gre za tako imenovane prostoživeče živali, manjši pa je delež lastniških mačk, ki so pod stalnim nadzorom. "Zunanje" mačke so izpostavljene različnim kužnim boleznim (zaradi obolelosti s kužnimi boleznimi v zavetiščih uspavajo od 20 do 40 odstotkov zavrženih mačk), mnoge končajo kot žrtve prometa, pokončajo jih brezsrčni ljudje - mladiče marsikdaj kar skrbniki sami … Po povsem neuradnih podatkih od petnajstih mačjih mladičev (toliko jih lahko mačka skoti v enem letu) leto dni starosti doživita le od dve do tri mačke.

Ena sama nesterilizirana muca skupaj s svojim potomstvom v samo sedmih letih spravi na svet 420 tisoč potomcev!

Ocena različnih svetovnih organizacij, ki skrbijo za dobrobit živaliZAVETIŠČA SE "UTAPLJAJO" V MAČKAH!

Iz zavetišča Ljubljana so 8. avgusta sporočili, da imajo v zavetišču kar 157 muc, kar je 20 % več, kot na isti dan leta 2019. V zavetišču letno sicer oskrbijo okrog 1.500 mačk, neželeni mačji mladiči pa predstavljajo kar 90 % vseh zapuščenih mačk!

Zgolj in samo s sterilizacijo in kastracijo bi problematiko lahko dolgoročno povsem zajezili, že leta opozarja stroka. In če je problematika brezdomnih psov nekako pod nadzorom (ali celo upada), je povsem drugače pri mucah, kjer so razmere vse prej kot rožnate. Kljub množičnemu ozaveščanju se neželenih mačjih mladičev skoti veliko preveč, število brezdomnih mačk pa narašča iz leta v leto. Mnoga zavetišča zaradi zapolnjenih kapacitet, zapuščenih mačk sploh ne sprejemajo več. "Brezpogojno ustavljamo sprejem mačk!" se glasi obvestilo, ki se že nekaj let nahaja na naslovnici spletne strani Zavetišča Horjul, podobno je tudi v nekaterih drugih zavetiščih.

Brezpogojno ustavljamo sprejem mačk!

Že kar nekaj let na naslovnici spletne strani Zavetišča Horjul


KO SE VMEŠAJO BIROKRATI …

Prav zato bi praviloma morale biti prostovoljne akcije, ki jih vsako leto izvajajo tudi nekatera društva za zaščito živali in posamezni aktivisti sprejete z odprtimi rokami, če ne celo podprte na različne drugačne načine. A tako je seveda mnenje širše javnosti in živalovarstvenih aktivistov, zaplete pa se, kot mnogokrat, ko je govora o birokratskih zadevah.

Na tem mestu seveda poudarjamo, da je odgovornost za visoko število brezdomnih živali seveda na strani ljudi, konkretneje neodgovornih skrbnikov, ki za svoje živali ne poskrbijo, kot bi morali. Dejstvo pa je tudi, da so prav ozaveščanju družbe namenjeni projekti, kot je (tudi) projekt portala Pes moj prijatelj, akcije nižjih cen sterilizacij in kastracij pa le še dodatna spodbuda predvsem za tiste, ki so sicer primerni skrbniki živali, vse prepogosto pa jih višja cena posegov odvrne od tega, da bi svojo žival sterilizirali ali kastrirali.

Pes moj prijatelj je spletni portal ljubiteljev živali z največjim dosegom pri nas. Naše ozaveščevalno-dobrodelne akcije so odlično sprejete, vsebine pa prebira na sto tisoče državljanov. Jasno je torej, da ima tudi ozaveščanje o pozitivnih vplivih sterilizacij in kastracij velike razsežnosti: "Bolj odgovoren odnos na področju razmnoževanja psov lahko v precejšnji meri pripišemo splošnemu izboljšanju odnosa do živali in živega okolja nasploh. To je predvsem rezultat pozitivnega delovanja medijev, različnih društev in organizacij za zaščito živali, spletnih portalov, pri katerih prednjači Pes moj prijatelj …" je pred časom dejal Jože Vidic, eden največjih slovenskih poznavalcev vedenja psov, kinolog, veterinar in človek, ki se že 50 let poklicno ukvarja s psi.

Tudi velik del ostale stroke je prepričan, da imajo projekti portala, ki ga pravkar berete, velik vpliv pri tem, da je zavedanje družbe, kaj pomeni odgovorno skrbništvo živali, na veliko višjem nivoju. Skrbniki živali so večkrat izkazali veliko zaupanje projektom, ki jih je organiziral ta portal – nenazadnje to dokazujejo statistike, ne zgolj branosti in delitev na družbenih omrežjih, pač pa tudi število tistih, ki so se udeleževali tako naših vseslovenskih dobrodelnih akcij, kakor tudi akcij sterilizacij in kastracij.

Tega mnenja pa več kot očitno ne delijo vodilni pri Veterinarski zbornici Slovenije. V sporočilu za javnost so jeseni zapisali, da podpirajo predvsem delovanje tistih društev, ki jim skrb za dobrobit živali pomeni več kot lastna promocija. Kdo in na kakšen način naj bi si s takimi akcijami lahko delal lastno promocijo, niso pojasnili.

Spletni portal Pes moj prijatelj za njegove ustvarjalce namreč ni služba, ampak prostočasen – prostovoljen projekt, ki že 11 let deluje zgolj in samo z namenom izboljšati položaj psov (in drugih živali) v Republiki Sloveniji. Promocijo, če že, na tem mestu tako dobijo živali, ki iščejo nove domove, plemenito delo mnogih društev za zaščito živali in seveda – ozaveščevalne vsebine, ki nastajajo (tudi) v sodelovanju s stroko. Oglasne vsebine prinašajo sredstva, ki so namenjena dobrodelnim akcijam, vzdrževanju portala, nakupu foto materiala in t.i. "boostom" ozaveščevalnih vsebin na socialnih omrežjih, da bi te dosegle najširši krog ljudi. Vse navedeno je bilo vodilnim pri Veterinarski zbornici pojasnjeno.

AKCIJO LANI PRVIČ PREPOVEDALI, KAKO NAPREJ?

Vseslovensko akcijo cenejših sterilizacij in kastracij, ki smo jo lani zasnovali že tretjič, smo morali umakniti. O tem nas sicer ni obvestil nihče iz zbornice (seveda bi bilo to vsaj vljudno), so nam pa prejete dopise posredovali različni veterinarji. Poklicali smo na Veterinarsko zbornico, da bi se prepričali, kje se je zalomilo in prejeli zagotovilo, da če za izvedbo akcije od veterinarskih ambulant ne bomo prejeli plačila, težav ni. Seveda portal Pes moj prijatelj za izvedbo tovrstnih akcij nikoli od nikogar ni prejel nobenega plačila, zato smo akcijo zagnali in jo tudi že konkretno spromovirali na različnih platformah. Odziv skrbnikov psov in mačk je bil ponovno nad pričakovanji, veterinarji so kmalu zapolnili termine. A na žalost je vsemu temu sledilo novo opozorilo veterinarjem s strani Veterinarske zbornice in akcija je bila dokončno odpovedana.

S kakšnim argumentom je zbornica veterinarjem torej prepovedala sodelovanje v akciji? Pravilnik o poklicnem ravnanju veterinarjev določa, da ni dovoljeno ponujanje akcij z nižjimi cenami ali brezplačnih storitev. Isti pravilnik še določa, da ni dovoljeno oglaševanje cen veterinarskih storitev, reklamiranje nižjih cen, popustov, akcijskih cen in brezplačnih storitev.

Tudi po tem, ko je zgodba prišla v medije, je predsednik zbornice pred kamerami hitel pojasnjevati, da zbornica take akcije podpira in da nižanje cen ni problem - problem je oglaševanje. Vendar so pri zbornici (namenoma?) izpustili navedek iz istega pravilnika, ki pravi, da je prepovedano zgolj reklamiranje ali publiciranje, ki nima vzgojno-izobraževalnega namena. Da je akcija portala Pes moj prijatelj v celoti vzgojno - ozaveščevalna ni nobena skrivnost in to vedo tudi pri Veterinarski zbornici Slovenije.


Zbornico smo na slednje seveda opozorili in se zavezali, da portal Pes moj prijatelj veterinarskih ambulant NE BO oglaševal, ampak jih objavil zgolj na seznamu tistih, ki sodelujejo v akciji cenejših sterilizacij in kastracij. Ob tem smo jih opozorili tudi na direktno oglaševanje posameznih veterinarskih ambulant v časopisnih medijih (in jim poslali tudi kopije posameznih oglasov) ter jih povprašali, kako je mogoče, da Veterinarska zbornica dopušča prosto reklamiranje veterinarskim ambulantam po različnih tiskanih medijih, problematizira pa sodelovanje veterinarskih ambulant v akcijah, ki imajo velik pomen na področju dobrobiti živali v Republiki Sloveniji. Iz Veterinarske zbornice so na tej točki prenehali komunicirati z nami in tako se še danes (kot že vsa zadnja leta) v tiskanih medijih prosto oglašujejo določene veterinarske ambulante.

Tisti, ki bi želeli sodelovati v ozaveščevalnem projektu portala Pes moj prijatelj, se ob tem odreči lastnemu zaslužku in pri tem nesebično dodati svoj del k zmanjševanju problematike brezdomnih živali, pa tega še vedno ne smejo početi – "ker se ne smejo oglaševati". (?!)


"Veterinarska zbornica je pljunila na napore vseh, ki se že leta in leta trudimo za omejevanje neželenih legel psov in mačk," so bili lani jeseni kritični pri enem od društev za zaščito živali. Mnenju so se pridružila domala vsa slovenska društva in posamezni aktivisti. "Poteza Veterinarske zbornice Slovenije je pomilovanja vredna. Društva, zavetišča in posamezniki se dobesedno 'utapljamo' v zavrženih in nezaželenih živalih. Namesto da pozdravljate take akcije, jih sabotirate," so bili razočarani pri društvu Lajka. "Osebno sploh ne razumemo, kaj zbornica v resnici sploh počne. Kot vse kaže, so sami sebi namen," se je glasilo eno od mnogih sporočil dolenjskega društva v naš elektronski predal.

Društva, zavetišča in posamezniki se dobesedno 'utapljamo' v zavrženih in nezaželenih živalih. Namesto da pozdravljate take akcije, jih sabotirate!

Društvo za zaščito živali LajkaKAJ PA, KO AKCIJO OBLIKUJEŠ V SKLADU S ČISTO VSEMI PRAVILI?

Seveda pri portalu Pes moj prijatelj nismo vrgli puške v koruzo. Zadali smo si, da bomo do letošnje jeseni uredili formalnosti in se z Veterinarsko zbornico skušali dogovoriti za izvedbo nove – največje akcije. Verjeli smo, da bodo ljudje na zbornici prepoznali plemenitost tovrstnih akcij in bodo pripravljeni na kompromis. Zato smo za oktober 2020 zasnovali največjo akcijo doslej – s ciljem v projekt povezati kar se da največ slovenskih veterinarskih ambulant in omogočiti cenejše sterilizacije in kastracije prebivalcem v čisto vseh kotičkih naše države.

Vsi naši napori, da bi stopili v stik z vodilnimi pri zbornici, s katerimi bi uskladili izvedbo akcije po njihovih "željah in zahtevah" niso obrodili sadov. Na telefonske klice so bili neodzivni, obljube, da bodo "klic vrnili" so ostale neizpolnjene, na naša pisna vprašanja in dopise niso odgovarjali, čeprav bi se to za tako organizacijo (če ne drugače, vsaj po "bontonu") spodobilo. Pravzaprav je bila vzpostavitev stika z nekom od odgovornih na zbornici, misija nemogoče.

Vljudno vas naprošamo za zeleno luč k izvedbi projekta, h kateremu bomo povabili vse veterinarske ambulante v Sloveniji, ki jih bomo enakovredno navedli na seznamu - seveda brez dodatnega oglaševanja.

Del dopisa Veterinarski zbornici SlovenijeNa predsednika zbornice Ožbalta Podpečana in direktorico zbornice Anito Kermavnar smo tudi v začetku julija ponovno naslovili naslednje pismo: "V letošnjem letu bi želeli k sodelovanju v projektu povabiti čisto vse slovenske veterinarske ambulante in jih prositi, ali bi za obdobje enega tedna znižale cene sterilizacij in kastracij za lastniške pse in muce. Projekt bi bil v prvi vrsti namenjen tistim ljudem, ki s posegoma pri svojih živalih odlašajo predvsem iz finančnih razlogov - na ta način jim želimo vsaj nekoliko približati dostopnost cene sterilizacije in kastracije. Zakaj sta oba posega bistvenega pomena, tako za zdravje živali, kakor tudi za reševanje problematike brezdomnih živali (predvsem mačk) v Republiki Sloveniji pa bomo seveda poudarjali v ozaveščevalnem delu projekta, ki ima vsako leto izreden doseg in visoko odmevnost med skrbniki živali v Sloveniji - v njem pa se povezujemo z mnogimi strokovnjaki, ki na različne načine podajajo koristne nasvete, ki se dotikajo dobrobiti živali.

Vljudno vas naprošamo za zeleno luč k izvedbi projekta, h kateremu bomo povabili vse veterinarske ambulante v Sloveniji, ki jih bomo enakovredno navedli na seznamu - seveda brez dodatnega oglaševanja. Ambulante, ki se bodo odzvale našemu povabilu bodo ponudile 30 % popust na ceno sterilizacije in kastracije, ki velja v njihovi ambulanti."

S takim konceptom smo želeli razbiti vse morebitne dvome, ki se pri Veterinarski zbornici pojavljajo v zvezi z izvedbo projekta. Tudi to, da naj bi k akciji vabili "izbrance" - zavezali smo se, da bodo vabilo prejele prav vse ambulante v Republiki Sloveniji in to kljub temu, da bi ta odločitev pri preko 130 veterinarskih ambulantah na naši strani terjala še veliko dodatnega (tudi nočnega) prostovoljnega dela, usklajevanja, planiranja …


Odgovora in potrditve (zelene luči) tudi tokrat nismo dobili.


KOMU SPLOH ODGOVARJA IN KAJ POČNE VETERINARSKA ZBORNICA?


Tako smo se obrnili še na Sektor za zdravje in dobrobit živali pri Upravi Republike Slovenije - UVHVVR. "Veterinarska zbornica izvaja določene naloge v sklopu javnih pooblastil, kamor pa omenjeno področje ni umeščeno, tako da ne moremo vplivati na njihovo delovanje," so nam sporočili v odgovoru.

Veterinarska zbornica Slovenije je sicer samostojna in neodvisna poklicna organizacija doktorjev veterinarske medicine, ki zastopa in uveljavlja poklicne, ekonomske in socialne interese svojih članov. Mandat članov voljenih organov zbornice traja štiri leta z možnostjo ponovne izvolitve – nove volitve pa bodo prav letos, in sicer 1. septembra. Predsednik zbornice je Ožbalt Podpečan (sicer solastnik in direktor Savinjske veterinarske postaje), šteje pa sicer nekaj več kot 800 članov, od katerih ima večina veterinarsko licenco.

Zbornica je vse do leta 2002 sicer določala minimalne cene veterinarskih storitev, nato pa je ustavno sodišče odločilo, da gre pri takšnem določanju cen na prostem trgu za kartelni dogovor, kar pa ni dovoljeno. Zadnjih 18 let so cene tako prepuščene trgu, a kljub temu veljajo določene omejitve, ki jih zbornica preverja na prijavo ali v sklopu vnaprej napovedanih letnih nadzorov veterinarskih ambulant.


Po nekaterih navedbah naj bi tudi nadzori potekali nekoliko nenavadno. Lani so na to opozorili pri Društvu za zaščito živali Lajka: "Že velikokrat ste (vsaj meni) dokazali, da ste sami sebi namen. Do danes niste sankcionirali enega veterinarja, katerega smo vam z vsemi dokazi vred prijavili, da krši veterinarski kodeks oz. etiko, ter da je svoje delo opravil nestrokovno in s tem ogrozil življenje svojega pacienta. Jasno, vrana vrani očesa ne izkljuje," je zapisala Jadranka Juras.

Že velikokrat ste (vsaj meni) dokazali, da ste sami sebi namen.

Jadranka JurasKAJ NA VSE TO POREČEJO VETERINARJI?

Sicer pa so tudi mnogi veterinarji, s katerimi smo v kontaktu, presenečeni nad odločitvijo "nadrejenih", da prepovejo akcijo cenejših sterilizacij in kastracij, saj tovrstne akcije sami podpirajo in so jih v preteklosti tudi že izvajali. Mnogi so nas v minulih letih celo prepričevali, naj akcijo razpotegnemo na daljše obdobje. A (razumljivo) svojih stališč zdaj javno ne objavljajo in tudi nas vedno prosijo za diskretnost. Zakaj v akciji ne morejo sodelovati? Načeloma bi lahko, pravijo … a pravila so jasna. Če nekdo krši navodilo, sledi globa, v primeru ponavljajočih kršitev pravil pa najverjetneje tudi odvzem licence za opravljanje veterinarske dejavnosti.

V Sloveniji tako do nadaljnjega ostajajo zgolj akcije, ki nastanejo na pobudo občin (prav v tem trenutku se taka akcija prvič odvija v Mestni občini Koper). Pri slednjih se občine se z neko veterinarsko ambulanto dogovorijo, da "sofinancirajo" poseg sterilizacije, kar pomeni, da del cene posega poravna skrbnik živali, preostanek pa občina. Veterinarju je v tem primeru plačana celotna storitev posega. V izjavi za medije, ki so jo lani jeseni pripravili na zbornici je mogoče prebrati, "da Veterinarska zbornica podpira sodelovanje veterinarskih organizacij in občin, ki v lokalnem okolju sofinancirajo sterilizacije in kastracije."

Tovrstnim akcijam se vsako leto pridruži kakšna nova občina, ki je ugotovila, da se ji subvencija sterilizacij in kastracij lastniških mačk bolj izplača, kot nenehno plačevanje stroškov oskrbe mladičev, ki jih skrbniki tako ali drugače leto za letom odvržejo. Žal pa je takih občin še vedno premalo, da bi se na ravni države številke zapuščenih mačk začele manjšati. Po naših ocenah s temi akcijami ni pokritega niti 15 % ozemlja Republike Slovenije.KAKO ZADEVO KOMENTIRAJO PRI PARLAMENTARNIH STRANKAH?

Ker je problematika brezdomnih živali v Sloveniji še vedno zelo pereča in se neposredno dotika tudi odločevalcev v naši državi, smo se po mnenje že pred tedni obrnili tudi na vse večje parlamentarne stranke. Iz vladajoče SDS so nam sporočili, da lahko odgovore pričakujemo po parlamentarnih počitnicah, iz Desusa in NSI pa odgovorov nismo prejeli.


Odgovorile pa so nam vse opozicijske stranke, na katere smo naslovili naša vprašanja:


"V LMŠ akcijo cenejših kastracij in sterilizacij muc podpiramo. Argumenti Veterinarske zbornice so po našem mnenju neprimerni in nesmiselni. Glede na problematiko brezdomnih živali in velikega števila nezaželenih pasjih in mačjih sirot bi morala biti ravno Veterinarska zbornica tista, ki bi takšno akcijo podprla, če ne že kar sama osmislila in organizirala," pravijo pri LMŠ.

"V Levici ne vidimo prav nobenega razloga, zakaj bi javno oglaševanje veterinarskih ambulant moralo bilo prepovedano. Medtem pa javne zdravstvene ustanove prav zdaj na veliko javno oglašujejo svoje potrebe – iščejo prostovoljce za pomoč v covid krizi. Tudi to je javno oglaševanje. (…) Prostoživeče živali niso »nadloga«, kot pogosto slišimo, a zavedamo se, da je treba regulirati njihovo število, zlasti v korist živali samih. Mehanizmi za zmanjševanje števila brezdomnih mačk so omejeni. Zagotoviti je treba podporo društvom, organizacijam in veterinarjem, ki opravljajo posege sterilizacije, namesto da se jih celo ovira, včasih celo v njihovi lastni iniciativi in pozitivnih pobudah. Prav tako je treba zagotoviti večjo podporo programom, ki omogočajo odvzem prostoživečih mačk iz okolja, njihovo sterilizacijo oz. kastracijo ter kasnejšo vrnitev v okolje ali oddajo v posvojitev. Ti programi trenutno v veliki meri slonijo na delu posameznih društev ter prostovoljk in prostovoljcev," sporočajo iz Levice.

" … po tem kar ste zapisali smo prepričani, da bi morala Veterinarska zbornica voditi ažuren dialog z vsemi zainteresiranimi posamezniki in društvi, ki delujejo za dobrobit živali. Prav tako ne moremo pristati, da so in ostajajo vsebine ravnanja in politike za izboljšanje stanja glede brezdomnih domačih živali na ravni ad hoc projektov, ko bi morale te vsebine v prvi vrsti usmerjati, načrtovati in podpirati prav uradne pristojne institucije, v sodelovanju z vsemi zainteresiranimi," pravijo v stranki SD.


Pri vseh opozicijskih strankah so sicer prepričani, da bi se morale lokalne oblasti in država prizadevati za sistemsko rešitev problema in podpirati spremembo Zakona o zaščiti živali, s katero bi se v Sloveniji uvedlo obvezno čipiranje mačk.

M.Č.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.