20.05.2020

Brez čebel ne bi bilo življenja, kot ga poznamo!Danes že tretjič praznujemo svetovni dan čebel. 20. decembra 2017 je Generalna skupščina OZN za pobudo Čebelarske zveze Slovenije, s pomočjo Republike Slovenije, Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo in široke mednarodne podpore razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Zaradi epidemije Covid-19 tretja mednarodna obeležitev Svetovnega dne čebel z naslovom "Bee Engaged" (Angažiraj se za čebele) poteka virtualno. V drugem delu bo, popoldne, v počastitev čebelam na sedežu Čebelarske zveze Slovenije še slavnostna seja ob praznovanju svetovnega dne.

Čebele so eden od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno doprinesejo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Zaščita čebel in čebelarskega sektorja tako dolgoročno prispeva k zmanjševanju revščine, lakote in ohranjanju zdravega okolja ter biodiverzitete. Znanstvene študije dokazujejo, da so v zadnjem obdobju čebele vedno bolj ogrožene. Le s skupnim prizadevanjem lahko poskrbimo za varstvo čebel in njihovega življenjskega prostora.

Ali ste vedeli, da ...

- Čebele oprašujejo kar 170.000 vrst rastlin.

- Brez čebel ne bi bilo toliko različnih vrst sadja in zelenjave ter tako lepih barv na travniku.

- Vsaka tretja žlica hrane na svetu je odvisna od opraševanja.

- Čebele in drugi opraševalci bistveno prispevajo k varnosti svetovne preskrbe s hrano. Opraševanje letno prinese med 192 in 472 milijard evrov (235 in 577 milijard ameriških dolarjev).

- Od 20.000 vrst čebel se samo ena širše uporablja za komercialno proizvodnjo medu.

- Ena sama medonosna čebela lahko v svojem življenju nabere eno dvanajstino čajne žličke medu.

- Za kilogram medu morajo čebele obleteti štiri milijone cvetov in preleteti štiri dolžine ekvatorja.

Več o čebelicah in svetovnem dnevu čebel najdete na strani World Bee Day.


Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.