BULA NA VRATU

Pozdravljeni, sem v skrbeh za kužka, ki ga vozim parkrat na teden na sprehode. Kuža ima veliko bulo na vratu in me zanima, če bi mogoče lahko predvidevali, kaj bi to bilo. Najlepša hvala. Ajda

 

Odgovor so pripravili v Veterinarski ambulanti USAR:

 

Bule, ki se pojavljajo pri psih, so lahko različnega izvora, z boljšo ali slabšo prognozo. Samo po fotografiji je težko zagotovo trditi, kaj bi lahko bula na kužku bila - ne glede na to, kaj dejansko slednja je, pa bi bilo modro lastniku predlagati obisk pri veterinarju. Velika bula na vratu namreč ne sodi nikamor drugam, kot v veterinarsko ambulanto. Po fotografiji sodeč bi lahko šlo za podkožni ognojek, ti pa se pogosto pojavljajo prav na vratu. Pri omenjenih ognojkih gre za procese v podkožju, ki se razvijejo, ko sicer normalna ustna mikroflora znajde tam, kjer nedvomno ni njeno mesto. V koži, oziroma podkožju, namreč. Vzrok za to je vbodna rana, skozi katero bakterije iz ustne votline prodrejo v podkožje in so največkrat posledica pretepa, bodisi z drugim psom ali mačko. Dlaka v okolici rane izgleda na fotografiji krvavkasta in mokra, kar bi lahko bila posledica gnojne vsebine, ki se izceja iz ognojka. Niste omenili, če poleg bule opažate še kakšne spremembe na psu – ti ognojki so namreč pogosto boleči, pojavi pa se lahko tudi povišana telesna temperatura in slabo počutje ter pomanjkanje apetita pri živali. Poleg ugriza je vzrok za ognojek lahko tudi nek tujek, ki se morda še nahaja v rani ali pa poškodba, pri kateri se je rana po vbodu (ostra lesena ograja,..) zaprla. Ognojek je potrebno sanirati, hkrati pa žival zdraviti z ustrezno antibiotično terapijo. Kot sem že napisala, kuža mora k veterinarju.

 

Odgovor je pripravila: dr. vet. med. Tanja Usar.

 

Če imate tudi vi vprašanje iz veterinarskega področja nam ga pošljite na: info@pesmojprijatelj.si ali preko kontaktnega obrazca in potrudili se bomo dobiti odgovor.

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.