Čarobni svet pasjih mladičkov z Majo 2: 5 največjih zmot pri sprehodu z mladičkom

Se spomniš, ko si se včasih sprehajal po parku in opazoval soseda, ki se je boril s svojim kosmatincem? Vlekel je na povodcu, ga grizel in sploh nikamor ni hotel. Soseda ti je bilo žal ampak smešna sta bila pa še bolj. Le kaj mu je tega treba!

 

Si zdaj ti s svojim mladičkom zabava za sosede?

 

Sprehod z mladičkom je lahko najbolj prijetno preživljanje skupnega časa ali pa največja nočna mora. Da se tebi in tvoji kepici ne bi dogajalo slednje, se izogni najpogostejšim zmotam ter ravnaj bolj mladičku prijazno.

 

1. Z mladičkom je treba veliko hoditi, da se navadi na povodec 

Sprehod, kjer malo vlečeš ti in malo on, potem se mala kepica uleže in noče nikamor, čez sekundo pa se že zapodi v kosmatega prijatelja, sam po sebi ne bo prinesel sproščenega sprehoda, prijetnega za oba. Lepa in funkcionalna hoja na povodcu je vaja, ki zahteva kar nekaj potrpljenja, časa pa tudi znanja. Če mladička učiš, da zunaj lahko podivjano vleče, hitro postaneš samo moteči osebek, ki drži povodec.

 

2. Čim prej v mesto, čim prej med otroke, čim prej v direndaj

Kadar je v okolici preveč motenj, večina mladičkov zmrzne. Ustavijo se, mogoče začudeni in prestrašeni, vsekakor pa ne željni sprehoda. Na začetku izbiraj bolj mirno okolje za svojega mladička, v katerem mu bo prijetno in postopoma stopnjuj nova doživetja. Le ta naj bodo kratka, ravno toliko, da bo izkušnja pozitivna in vesela.

 

3. Mladiček nima prostora za umik in opazovanje

Ne glede na to, kako mirno ali dražljajev polno okolje za sprehod izbereš, mladičku vedno ponudi možnost za umik. Če mu neka situacija ni ok, stopita nekaj korakov stran, se ustavita in mali kosmatinec naj opazuje. Vlečenje v take situacije in spoznavanje na silo dolgoročno nikomur ne koristi, je pa idealna osnova za odraslega reaktivnega psa.

 

4. Mojega mladička vsi radi božajo. Naj se čim prej navadi na ljudi

Puhaste male kepice so kot magnet za mimoidoče. Po eni strani je dobrodošel kontakt z nepoznanimi osebami ampak samo, dokler je to mladičku prijetno in kadar ima tujec občutek za osebni prostor. Vsi tisti vreščeči “Iiiiiiii, moram ga pobožat!” zahtevajo tvoje odločno ne. Nikomur nisi dolžan dovoliti, da tvojega mladička boža, dviguje v naročje in vlači po rokah.

 

5. Obožujem, ko se znori do onemoglosti

Bodimo iskreni. Eden od razlogov za sprehod je tudi ta, da se bo mladiček domov vrnil utrujen in boš imel vsaj nekaj miru. Če se zunaj znori s prijatelji, teče in laja in potem teče še bolj, toliko bolje... Temu žal ni tako.

 

Seveda je norenje z drugimi štirinožci pomemben del odraščanja ampak je potrebno paziti, kakšna je družba. Preveliki in pregrobi psi mladiča lahko poškodujejo. Preveč norenja brez pavze lahko pripelje do prevelike notranje razburjenosti in mladiček se ne zna umiriti niti po tem, ko se vrneta domov. Če te doma namesto umirjenega spanca pričakajo zumiji, brezglavo norenje in grizenje, sta z igro zunaj pretiravala.

 

Sprehod vedno izkoristi za pozitivno in prijetno druženje s svojim mladičkom. Čim bolje se spoznajta in okrepita medsebojno vez.

 

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.