Čarobni svet pasjih mladičkov z Majo 6: Kaj pa, če bi mladička izbral tako skrbno, kot jeklenega konjička?

Predstavljaj si, da bi ljudje v svoje življenje sprejeli mladička s tako odgovornostjo kot jeklenega konjička. Vem, vem, kuža ni avto in to se sploh ne more primerjati. Ampak, zakaj si potem povprečen lastnik vzame več časa za nakup avtomobila kot izbiro štirinožca?

 

Pri izbiri novega avta razmisliš o vsemu. Kako veliko garažo imaš in kje ga boš v službi parkiral, koliko se vas mora stlačiti vanj in kam hodite na dopust. Bo v prtljažniku dovolj prostora za vso športno opremo starejšega sina ali bi bilo najbolje izbrati kar kombi. Delaš v centru, kjer nikoli ni dovolj prostora, zato kombi odpade.

 

Izbereš pooblaščenega prodajalca in želiš vedeti, kje je najboljši servis. Če kupuješ rabljen avto, skrbno preveriš servisno knjižico, prevožene kilometre in bog ne daj, da kakšen zamenjan del v avtu ni originalen. Zanima te, koliko tvoj novi jekleni prijatelj potroši. V glavi si takoj zračunaš, koliko te bo stal skok do avstrijskih smučišč in vsakodnevno prevažanje otroka na trening.

 

Pokličeš na oglas in se dogovoriš za ogled. S seboj vzameš tudi dobrega prijatelja, ki se na avtomobile res spozna. Naj on lepo posluša motor in preveri pnevmatike. Ker kupovanja avta ni hec!

 

Točno veš, kakšen bo strošek registracije, tehničnega pregleda in zavarovanja, vinjete pa rednega servisa pa zimskih gum, pa ni da ni.

 

Kaj pa tvoj mladiček?

 

Pri izbiri pasme se skrbno pozanimaš o njeni zgodovini in namenu, za katerega je bila leta selekcionirana, koliko prostora potrebuje in kakšne so njene potrebe. Katera je primerna za majhne otroke in življenje v urbanem okolju. Veliki pastirji so ti noro všeč, ampak se zavedaš, da bivanje v bloku ni njihov optimalni življenjski prostor.

 

Na Kinološki Zvezi Slovenije poiščeš predvidena rodovniška legla, se pozanimaš o vzreditelju in zmeniš za ogled mladičkov. S seboj pelješ dobro prijateljico, ki se že vrsto let ukvarja s kinologijo. Naj še ona pregleda rodovnik, zdravstvene teste in prečoha male kepice. Saj veš, nakup mladička ni hec!

 

Pregledaš oglase odgovornih zavetišč. Kar nekaj mladičkov ti je na prvi pogled všeč, zato skrbno izpolniš vprašalnike in upoštevaš priporočila zaposlenih. Verjameš, da oni res vedo, kateri mladič nikakor ne bo primeren za življenje v bloku in majhnega otroka.

 

Poiščeš vse potrebne informacije glede najbolj primerne hrane za tvojo malo kepico. Veš, kakšen bo mesečni strošek zdaj in kakšen, ko bo odrasel. Tudi listo vseh priporočenih dodatkov prehrani imaš že pripravljeno. Kontaktiral si izbrano pasjo šolo, v kateri se bodo celostno posvetili tvojemu mladičku. Ni ti dovolj, da ga po poligonu vlečeš gor in dol med učenjem vaje poleg, ampak hočeš res razumeti, kako tvoj štirinožec razmišlja in se naučiti prijetnega sobivanja za oba. Pozanimal si se o najbolj primernem pasjem hotelu za čas dopusta in dobil priporočila za najboljše veterinarje.

 

Samo še odločiti se moraš, kateri mladiček se bo pridružil tvoji družini in počakati, da bo mala kepica dovolj stara za odhod domov.

 

Odločitev, ki jo sprejmeš ob nakupu ali posvojitvi mladička, bo s teboj ostala naslednjih 10 do 15 let. Vsak mladiček si zasluži skrbno izbran dom, v katerem se bo lahko razvil v čudovitega in srečnega psa.

 

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.