0
0,00 €

Čas preživet na telefonih, lahko trajno škoduje vašemu ljubljencu

Objavljeno: 08.10.2018

Strokovnjaki že dolgo opozarjajo na nevarnosti, ki jih prinašajo ure in ure porabljene za drsanje po družabnih omrežjih. Čeprav so nam lahko v veliko pomoč in zabavo, pa za nekatere ljudi predstavljajo največji razlog za osamljenost. Nič več ne vidijo sveta okoli sebe, v resničnem svetu ne uvidijo več lepot, ki jih nudi naš planet. A vse to nas ne prepriča, da bi po telefonu segli manj pogosto.

 

 

Morda pa bo sledeči razlog dovolj dober, da nekaj storimo tudi na tem področju. Veterinar, kirurg in ustanovitelj VetUK Ian Booth je prepričan, da čas, ki ga preživimo zatopljeni v naše pametne telefone, slabo vpliva na počutje naših pasjih prijateljev. S tem, ko preveč pozornosti namenjamo telefonom, škodujemo naši čustveni vezi z njimi, zaradi česar se pes lahko počuti osamljenega in zanemarjenega. To pa potem lahko vodi v pasjo depresijo in vedenjske težave.

 

 

Ian je pojasnil, kako naša odvisnost od socialnih omrežij škoduje našim ljubljenčkom – najbolj psom, v določeni meri pa tudi mačkam. Da bi razumeli kako vse skupaj deluje, je potrebno najprej vedeti, kako psi komunicirajo s človekom na čustveni in fizični ravni.

 

Pes je socialno bitje in krdelna žival. Za vsakega psa je njegov skrbnik vodja krdela. Skrbnik “nabira”, ga hrani, mu postavlja meje kaj lahko in česa ne sme, in nenazadnje srbi za njega v vseh ostalih pogledih. A če smo preveč “priklenjeni” na naše elektronske naprave, se vez uničuje in zato lahko sledijo težave, saj pes od skrbnika konstantno pričakuje odziv in potrditev. Za to obstaja en sam razlog – želi ugajati.

 

Če dobro pomislite – če pes od vas preredko dobi pozornost, in se tak vzorec ponavlja tedne in mesece, je nekako smiselno, da se bodo pri psu pričele pojavljati vedenjske motnje. Vsakič, ko vaš štirinožec od vas pričakuje odziv, pa ga zaradi vaše zatopljenosti v telefon ne dobi, obstaja večja možnost, da ga bo vaše vedenje zmedlo, žalostilo ali celo v njem prebudilo željo po uničevanju predmetov v svoji okolici. Kako se bo pes odzval je seveda odvisno od posameznega primera. Nekateri psi bodo mirno počakali, da se mu posvetite, spet drugi pa so za trenutek naklonjenosti zmožni narediti pravi kaos.

 

“Če s svojim psom ne boste dovolj komunicirali, se bo začel nagibati k pogostejši interakciji z drugimi ljudmi ali psi,” pojasni Ian. “Če je pri psu že prisotno agresivno vedenje, se to lahko razvije celo do te točke, da pes postane nevaren okolici. Prav tako je takšne težave kasneje težko odpraviti, še posebno kadar se skrbniki napačno lotevajo reševanja vedenjskih motenj pri psih – s kričanjem na psa npr., lahko v takem primeru dosežemo celo to, da nas pes ne upošteva več, saj lahko čustveno postane tako odtujen, da nam nima več potrebe ugajati. In če pustite, da gredo stvari tako daleč, zakaj potem sploh imeti psa?”

 

In ne pozabite, depresija je pri psih še kako lahko resnično prisotna. Znaki, na katere morate paziti, so: zmanjšan apetit, pes več časa prespi, začne se umikati ljudem, za pomiritev pa si lahko tudi pretirano liže in grize svoje tačke. Obstajajo primeri, ko psi preživijo večino življenja na antidepresivih, saj so njihovi simptomi tako hudi, da se jih sploh ne da odpraviti.

 

Zato si zapomnite: strmenje v vaš telefon lahko pomeni težke posledice za vaš odnos s kosmatim prijateljem. Seveda jim ne moremo posvetiti vsake sekunde našega časa, a čas preživet s psom bo veliko kvalitetnejši in prijetnejši, kot pa čas preživet na telefonu. Zato svojo pametno napravo vsaj za čas sprehoda poskusite pustiti doma in uživajte s svojim pravi prijateljem.

 

Oktobrski projekt Srce za tačke prinaša popuste za sterilizacije in kastracije, zbiralno akcijo hrane, humanitarne aktivnosti, nagradne igre in ogromno koristnega branja. Oglej si podrobnosti tukaj.

 

 

Vir: Metro.co.uk

Foto: Pixabay

 

 

20 ZAPORNIH KAZNI ZARADI MUČENJA!

  • V zgodovini naše države je zaradi mučenja živali v zapor odšlo več kot 20 ljudi. Večina teh primerov je ostala spregledanih, saj se dotikajo predvsem kazni, ki so bile izrečene zaradi zanemarjanja rejnih živali.

Zadnji oglasi

Oddajo se: 14-letni Lars nujno potrebuje nov dom
Kuža LARS isče novi dom: Pes mešanec, belo rjave barve, kastriran, čipiran ter cepljen, star 14 let. Vajen je bivanja v...
Izgubljeni: V okolici Izole se je izgubil 3 leta star mešanček
V okolici Izole se je izgubil 3 leta star mešanček med nemškim in škotskim ovčarjem. Sliši na ime Rocky in ima...
Najdeni: V gozdu najdena psička
V Zavetišče Ljubljana so včeraj popoldan sprejeli psičko na sliki. Najdena je bila v gozdu na Vrhovcih. Videti je negovana, vendar pa ni...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno