0
0,00 €

Če bo vaš pes napadel srno vas bodo oglobili s 1.200 evri

Objavljeno: 19.05.2018

Statistika v Sloveniji zabeleži približno 7000 povozov divjadi na leto, psi pa ubijejo kar 1600 divjih živali. Najbolj ogrožene so divje živali sicer v zimskem času, ko so izčrpane predvsem zaradi pomanjkanja hrane, gibljejo se počasneje, saj se sneg ugreza, preganjanje s strani psov pa jih le še dodatno izmuči. Četudi pes "samo" preganja žival in je ne ujame in ubije, to še ne pomeni, da bo ta žival preživela. Mnoge divje živali tako poginejo zaradi izčrpanosti, saj v obdobju pomanjkanja hrane izgubljene energije ne morejo tako preprosto nadomestiti.

 

 

A tudi v teh dneh psi pogosto odhajajo na morilske pohode. Najpogosteje so žrtve mladiči. Do tega pride, ker skrbniki psov vse prepogosto mislijo, da se njihov pes lahko nenadzorovano sprehaja po gozdu, kjer sicer ni ljudi. S tem psom puščajo prosto pot in, kot že omenjeno, pogosto tudi žrtve med divjadjo. Pomembno je vedeti, da lahko že pes manjše rasti ubije mladička srne.

 

Poleg neodgovornega dejanja s strani skrbnikov velja omeniti, da ima tovrstno dejanje za posledico tudi visoke globe. Zakon je glede izpusta psov v naravo namreč jasen. Psov pač ni dovoljeno spuščati prosto v naravo brez nadzora. Za povzročeno škodo odgovarja lastnik in globe niso ravno majhne, te namreč segajo celo do 1200 evrov. "Zaradi neprivezanega psa v divjini lahko doleti lastnika kazen od 420 pa vse do 1200 evrov, če pes napade divjad," pravi zakon.

 

Če je včasih veljalo, da lahko lovec psa, ki je bil spuščen 200 metrov od hiš ali 50 metrov od lastnika, ustreli, zdaj tega ne sme storiti, lahko pa vas prijavi pristojnim organom. A tu ne gre le za kazni. Verjetno vam ne bi bilo ravno vseeno, ko bi videli, kako je vaš pes pokončal recimo mladega srnjačka, lisico ali katero drugo žival. Če imamo žival, kot to narekuje zakonodaja, na povodcu, takšne tragedije seveda preprečimo.

 

Povezane vsebine: Previdno na cestah! Vsako leto 7000 povozov divjadi

EVTANAZIJE V SLOVENIJI PO 30. DNEVU!

  • V Sloveniji so zavetišča za živali po zakonu dolžna skrbeti le 30 dni, po tem jih lahko usmrtijo. V Italiji, Nemčiji in Avstriji zakonodaja usmrtitev zdravih psov v zavetiščih prepoveduje, na Hrvaškem imajo 60-dnevni rok.

Zadnji oglasi

Najdeni: Našli so starejšo samičko! Kdo je lastnik?
Med Cesto in Lokavcem so našli starejšo samičko. V zavetišču Oskar Vitovlje iščejo skrbnika, saj psička ni...
Izgubljeni: 11-letni Maj je pogrešan od sobote!
V soboto se je izgubil zlati prinašalec, je prijazen, star 11 let in ima črno ovratnico. Odšel je od doma iz vasi blizu mejnega...
Izgubljeni: V Kamniški Bistrici se je izgubila psička
V Kamniški Bistrici se je izgubila psička, ki sliši na ime Čenča. Je zelo prijazna, podobna je pasmi nemški ovčar, nosi...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno