23.02.2023

Če bo vaš pes napadel srno vas bodo oglobili

Statistika v Sloveniji zabeleži približno 7000 povozov divjadi na leto, psi pa ubijejo kar 1600 divjih živali. Najbolj ogrožene so divje živali sicer v zimskem času, ko so izčrpane predvsem zaradi pomanjkanja hrane, gibljejo se počasneje, saj se sneg ugreza, preganjanje s strani psov pa jih le še dodatno izmuči. Četudi pes "samo" preganja žival in je ne ujame in ubije, to še ne pomeni, da bo ta žival preživela. Mnoge divje živali tako poginejo zaradi izčrpanosti, saj v obdobju pomanjkanja hrane izgubljene energije ne morejo tako preprosto nadomestiti.

 

 

Najpogosteje so žrtve mladiči. Do tega pride, ker skrbniki psov vse prepogosto mislijo, da se njihov pes lahko nenadzorovano sprehaja po gozdu, kjer sicer ni ljudi. S tem psom puščajo prosto pot in, kot že omenjeno, pogosto tudi žrtve med divjadjo. Pomembno je vedeti, da lahko že pes manjše rasti ubije mladička srne.

 

Poleg neodgovornega dejanja s strani skrbnikov velja omeniti, da ima tovrstno dejanje za posledico tudi visoke globe. Zakon je glede izpusta psov v naravo namreč jasen. Psov pač ni dovoljeno spuščati prosto v naravo brez nadzora. Za povzročeno škodo odgovarja lastnik in globe niso ravno majhne, te namreč segajo celo do 1200 evrov. "Zaradi neprivezanega psa v divjini lahko doleti lastnika kazen od 420 pa vse do 1200 evrov, če pes napade divjad," pravi zakon.

 

Če je včasih veljalo, da lahko lovec psa, ki je bil spuščen 200 metrov od hiš ali 50 metrov od lastnika, ustreli, zdaj tega ne sme storiti, lahko pa vas prijavi pristojnim organom. A tu ne gre le za kazni. Verjetno vam ne bi bilo ravno vseeno, ko bi videli, kako je vaš pes pokončal recimo mladega srnjačka, lisico ali katero drugo žival. Če imamo žival, kot to narekuje zakonodaja, na povodcu, takšne tragedije seveda preprečimo.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.