29.09.2018

Od ponedeljka po vsej Sloveniji cenejše sterilizacije in kastracije

V okviru projekta Srce za tačke smo se v luči pomoči brezdomnim in zapuščenim živalim tudi letos odločili iti še korak dlje. Kot že vemo, sta sterilizacija in kastracija edina dolgoročna rešitev, s katero bi postopoma zajezili (ali vsaj občutno zmanjšali) problem brezdomnih živali, tudi pri nas. Tudi v slovenski zakonodaji piše, da mora skrbnik psa ali muce zagotoviti, da do nezaželenih rojstev ne pride. Če mladiči ne ostanejo pri vas, pomeni, da niso zaželeni.

 

Dejstvo je, da je psov in muc v Sloveniji več, kot je zanje primernih domov. Teh psov pogosto ne čaka lepa usoda. Mnogi se izgubijo, nekateri poginejo, povozijo jih avtomobili, v najboljšem primeru jih najditelj odpelje v zavetišče. Zakonodaja pa dopušča, da lahko tako žival v zavetišču po 30. dnevu bivanja v boksu, zavetišče uspava. V Sloveniji je letno evtanaziranih približno 140 psov in preko 700 mačk. Število sprejetih psov v zavetiščih sicer na srečo upada, a je še vedno visoko. Letno v naših zavetiščih namestijo blizu 3.000 živali.

 

 

Zgolj in samo s sterilizacijo in kastracijo bi problematiko lahko dolgoročno povsem zajezili.

 

Zakaj skrbniki svojih živali ne sterilizirajo in kastrirajo? Omenjajo se različni zadržki, mnogo mitov bomo ovrgli tudi v nizu člankov, ki bodo objavljeni na našem portalu v prihodnjih dneh. Še vedno pa je najpogostejši razlog, da skrbniki svojih živali ne sterilizirajo ali kastrirajo, finančna nedostopnost obeh posegov.

 

Zato si želimo vsaj nekoliko pomagati ljudem, ki si posega danes težje privoščijo. V okviru oktobrskega projekta nam je tako letos naproti prišlo kar osem veterinarskih ambulant, kar je enkrat več kot lani. Vsaka od njih bo v mesecu oktobru po en teden strankam nudila 30 % popusta na poseg sterilizacij in kastracij svojih živali.

 

 

Kaj moram vedeti, preden se odločim, da izkoristim popust v eni od ambulant?

 

-          Število posegov, ki jih lahko v enem tednu opravi vsaka od veterinarskih ambulant, je omejeno.

-          Zelo pomembno je, da se na poseg zaradi lažje organizacije dela predhodno naročite.

-          Ambulanta v posameznem tednu (po razporedu) ponuja 30 % popust izključno na posega sterilizacije in kastracije, glede na cenik, ki velja v posamezni ambulanti.

-          Vsak ponedeljek zjutraj bomo na portalu objavili kontakte ambulante, ki ji 'pripada' posamezni teden. Prav tako bomo objavili morebitne dodatne informacije, ki se dotikajo akcije v isti ambulanti (posebni dodatni pogoji ali ugodnosti).

 

Ambulante, ki bodo nudile 30 % popusta na sterilizacijo in kastracijo:

 

Veterinarska ambulanta Kočevje, Veterinarski center Lara (Izola), Veterinarska ambulanta Noe (Domžale), Veterinarski center Plevnik (Logatec), Veterina Škarica (Murska Sobota), Animalia (Zagorje), Veterinarska ambulanta Rep (Mokronog), Veterinarska ambulanta Usar (Spodnji Duplek).

 

Ne spreglej: Edini način za zmanjšanje števila brezdomnih živali je tudi najcenejši

 

Foto: Pixabay

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.