09.10.2019

Cenejše sterilizacije in kastracije zdaj v 32 veterinarskih ambulantah!

V okviru dobrodelno-ozaveščevalnega projekta Srce za tačke, ki ga letos že tretje leto pripravljamo s podjetjem Lidl Slovenija, v tem mesecu še aktivneje ozaveščamo o odgovornem skrbništvu in pomagamo organizacijam, ki se ukvarjajo z dobrobitjo živali v Sloveniji.Tokrat z veseljem napovedujemo akcijo, ki so se je lotili v nekaterih slovenskih občinah oz. regijah, kjer bodo za nekaj časa sofinancirali posege sterilizacij in kastracij. Kot je že znano, so izvajanje vseslovenske akcije cenejših sterilizacij in kastracij v Veterinarski zbornici našemu portalu in sodelujočim 11 ambulantam prepovedali, so se pa nekatere občine zdaj odločile oba posega sofinancirati. Dve akciji sicer potekata v okviru lokalnih društev za zaščito živali, ki sta letos dovoljenje od zbornice dobili.

V Mestni občini Novo mesto letos akcijo izvajajo prvič. Občina bo sofinancirala polovico stroškov sterilizacije in kastracije mačk. "Občina želi s tem spodbujati odgovorno lastništvo, zmanjšati možnosti okužbe s prenosljivimi boleznimi, poškodbe, infekcije in potepanja mačk in s tem povezanih prometnih nesreč, predvsem pa prispevati k skrbnemu nadzoru števila mačjih mladičev, ki bi neuspešno iskali ljubeči dom," so zapisali v sporočilu za javnost. Storitve se izvajajo v veterinarski ambulanti Buba na Ljubljanski cesti 27 v Novem mestu.

Sofinancirane so tudi sterilizacije in kastracije mačk v občinah Trebnje in Mirna. Do preklica lahko občani v Veterinarski postaji Trebnje muco sterilizirajo ali kastrirajo po ceni 20 evrov.

Do konca oktobra posebna akcija poteka tudi na vseh veterinarskih postajah v Pomurju. 20-odstotni popust pri ceni storitve lahko uveljavite na naslednjih veterinarskih postajah: Veterina Lendava, Veterinarska ambulanta Tušar, Veterina Škarica, Veterinarska ambulanta Ljutomer, Veterinaria Murska Sobota, Šantl veterinarska ambulanta, Nabergoj, Veterinarski inženiring Moravske Toplice, Veterinarska postaja Radgona, Veterinarska ambulanta Vernik.

Jesenska akcija sterilizacij in kastracij psov in mačk pa že poteka tudi v veterinarskih ambulantah v Podravju. Akcijo je podprla večina veterinarskih ambulant, ki ves mesec nudi 20-odstotni popust na ceno storitve. To so: Ambulanta za male živali Pobrežje, Klinika za male živali Maribor, Veterinarska bolnica Maribor, Ambulanta Maribor, Veterinarski center Pika, Veterinarstvo Eisner, Ambulanta Hoče, Veterinarius ambulanta za živali, Ambulanta Ruše, Ambulanta Šentilj, MZ Vet Veterinarska ambulanta, Veterinarska bolnica in lekarniška postaja Lenart, Primavet, Veterinarska ambulanta Usar, Veterinarstvo Magistrale, Ambulanta za male živali Peklar, Živinozdravniška ambulanta Kri&Za, Veterinarska bolnica Ptuj, Veterinarski center Tilen Mlakar, Veterinarska postaja Radlje ob Dravi, Veterinarska ambulanta Žak in veterinarska postaja Konjice.


O podobni akciji zdaj razmišljajo tudi v Občini Ajdovščina, razpise za izvajanje projekta pa so objavili še v številnih drugih slovenskih občinah.

Posega sterilizacije in kastracije sta ključnega pomena pri reševanju problematike brezdomnih in zapuščenih živali. Na ta način skrbnik poveča možnosti posvojitve drugim živalim v zavetiščih. Dejstvo je, da za vse živali ni dovolj domov, oskrbo za vsa legla živali, ki jih ljudje zapustijo pa plačujemo občani. Predvsem pa je zelo pomembno vedeti, kot že omenjeno, da sta oba posega bistveno cenejša, v primerjavi s stroški, ki nastanejo ob morebitnem novem leglu! Več o tem smo zapisali na tej povezavi.Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.