07.01.2013

Kdo je v resnici Cesar Millan?

V priljubljeni italijanski satirično-informativni oddaji "Stricia la notizia" so pripravili prispevek o najbolj znanemu pasjemu vaditelju na svetu, t.i. "šepetalcu psom" Cesarju Millanu. Izvlečke videoposnetkov, kakor tudi celoten video prispevek iz oddaje objavljamo v nadaljevanju.

 

Članek je v celoti povzetek prispevka iz najbolj gledane italijanske tv oddaje Striscia la notizia.

 

Cesar Millan že nekaj let v ZDA vodi oddajo o tem, kako (pre)vzgajati pse. Millan je svojo poklicno pot začel kot "dog sitter", torej varuška za pse in je v nekaj letih zgradil pravi imperij. Številni gledalci po celem svetu ga smatrajo za "razsvetljevalca" na področju vzgoje psov in sledijo njegovim napotkom. V italijanskem prispevku pa se sprašujejo ali so njegove metode, ki preko televizijskih zaslonov in interneta dosegajo milijone ljudi, resnično učinkovite, predvsem pa, ali so varne.

 

Ugotovili so, da so tehnike, ki jih uporablja Millan, zastarele, ker ne temeljijo na nagrajevanju, ampak na kaznovanju oziroma negativni motivaciji. Podobne tehnike so vaditelji psov, ki ne želijo mučiti živali, opustili že pred desetletji, Millan pa jih promovira, kot da so edini način, kako doseči spremembo v vedenju živali.

 

Psi, s katerimi dela, so deležni veliko brc v točno določen predel trebuha, kjer rebra ne nudijo zaščite. Ta predel je nadvse občutljiv in zato seveda boleč. Na ta način "šepetalec" izzove agresivno reakcijo, ki jo potem prav po televizijsko in senzacionalistično obvlada, zato pa vedno uporablja zatezni pas, ki je za psa precej boleč, ker ga davi, dogaja se, da psi obležijo na tleh, ker ne morejo dihati.

 

Na posnetku je mogoče videti, kako Millan vleče psa po stopnicah s takšnim zateznim pasom, ki ga tudi prodaja na svoji spletni strani. V drugem kadru lahko vidimo, kako dvigne psa, tako da ga drži za vrat. Snemanje omogoča, da se posnetek ustavi, preden nastopijo najbolj dramatični trenutki, tako da ne vidimo, kako se pes skoraj zaduši.

 

Millan je v nekaterih primerih uporabil tudi električno ovratnico. Na posnetku vidimo psa, na katerem so uporabili tovrstni pripomoček. Najprej se je pes približeval mački, z bolečimi električnimi sunki pa so dosegli, da se na smrt boji stika z mačko. Ko ga je nek novinar vprašal o uporabi električne ovratnice in ovratnice z bodicami na notranji strani ter mu rekel, da je to barbarsko početje, mu je Millan odvrnil, da so to pripomočki, ki jih lastniki že uporabljajo, ampak na napačen način, on jih pa uči, kako jih je potrebno pravilno uporabljati. Dandanes noben vaditelj, ki mu je pomembna dobrobit živali, ne bi uporabljal podobnih mučilnih naprav.

 

O tem so v oddaji povprašali tudi pasjo vaditeljico Manuelo Pagani, ki jim je povedala, da ni nikoli uporabila električne ovratnice in da je mnenja, da v nobenem primeru njena uporaba ni koristna, ker ne moremo uporabiti mučilnih naprav za prevzgojo psa. V Ameriki se je že veliko živalovarstvenih organizacij izrazilo proti Millanovim metodam in tudi v Italiji so organizirali konferenco o tem, kakšno škodo lahko povzročijo prijemi tega "strokovnjaka" za pse.

 

Konferenco so naslovili "Kdo se boji Cesarja Millana?". Kot je povedala veterinarka strokovnjakinja za vedenje psov Barbara Gallichio je bil namen konference izobraziti, kakšen je pravilen pristop do živali. Strokovnjake na tem področju resnično skrbijo vplivi tega svetovnega medijskega fenomena. Kar 50% ameriških potrošnikov ve, kdo je Cesar Millan, kar je neverjetno veliko. Sporočilo, da je nasilje prava pot za vzgojo psa, je lahko škodljivo ne samo za žival, ampak tudi za skrbnike, ki se pojavljajo v njegovih oddajah in po njegovem odhodu skušajo uporabiti tehnike, ki jih je Millan naučil. Ko skrbnik ostane sam s svojim psom in ga želi ukrotiti z zatezno ovratnico, bo najverjetneje doživel, da ga bo pes skušal ugrizniti, ker se bo spomnil negativne izkušnje davljenja, ki jo je doživel s Cesarjem. Vesten skrbnik bo le stežka psa skoraj zadavil, kot to počne Millan, in mu ne bo preostalo drugega kot da psa spusti iz rok.

 

Podobno tudi pes, ki se boji, misli, da renčanje zadostuje kot grožnja, s tem namreč sporoča: "Ne približuj se mi, ker ne vem, kakšni so tvoji nameni!" Millan pa pride in ga udari, pes je samo še bolj pod stresom, Millan pa vztraja, dokler pes ne ugrizne. Kaj se pes s tem nauči? Renčanje ni dovolj. Tako je pes resnično preobražen, ampak negativno, naslednjič bo kar preskočil renčanje in prešel takoj v napad.

 

IZSEKI VIDEOPOSNETKOV MILLANOVEGA POČETJA iz oddaje Striscia la notizia:

 

 

Millanov pristop temelji na tem, da spodbuja pasjo agresivnost, kar seveda služi televizijskemu formatu in ideji, da je Cesar sposoben obvladati tudi najbolj problematične pasje primerke. "Nerazumljivo je, kako je lahko oddaja doživela takšen uspeh in kako to, da gledalci ne uzrejo, kaj se v resnici dogaja", je še povedala dr. Gallichio.

 

Na konferenci so pokazali tudi del opreme, ki jo uporablja Millan: zatezno ovratnico in ovratnico z bodicami na notranji strani, ki so v neposrednem stiku z vratom in kožo živali. Zatezna ovratnica psa lahko do te mere stisne, da mu zmanjka sape, zato seveda pes nima več moči, da bi se upiral.

 

Celo ustvarjalci znane risanke "South park" niso prezrli, da so njegove vzgojne metode nekoliko nenavadne in so mu namenili epizodo, kjer se Cesar večino časa posveča tepežu in davljenju psov pa tudi mučenju ljudi.

 

Za konec je novinar Edoardo Stoppa, ki je prispevek tudi pripravil, povedal, da so se kar nekaj časa trudili, da bi stopili v stik s Cesarjem Millanom, da bi jim sam objasnil nekatere stvari, ampak brez uspeha, si pa bodo še naprej prizadevali za to in obveščali gledalce o morebitnih napredkih.

 

CELOTEN PRISPEVEK (v italijanskem jeziku) ---> KLIK

Vir: Striscia la notizia

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.