19.04.2021

Čez slabe tri tedne bo jasno, ali bodo spremembe zakona dobile potrebno podporo!

Na portalu Pes moj prijatelj smo v minulih tednih ekskluzivno razkrili vsebino predlogov sprememb in dopolnitev zakona o zaščiti živali, ki so oz. še bodo romali v Državni zbor. Razkrili smo tudi vsebino razprave Komisije Državnega sveta, kjer je bilo slišati veliko nerazumljivih argumentov ob zavrnitvi predloga poslanske skupine SD, ki je v Državni zbor vložila izrčpen predlog dopolnitev Zakona o zaščiti živali. Isti člani so sicer napovedali, da bodo enako odločili tudi v drugem primeru, torej predlogu, ki ga je oblikovalo Ministrstvo za kmetijstvo.

Odločitev Komisije Državnega sveta sicer ne pomeni, da je predlog sprememb in dopolnitev zakona o zaščiti živali dokončno padel v vodo. Kot smo že zapisali, bo ključno mnenje, ki ga bo predlogu podal Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Državnega zbora Republike Slovenije. To bi se sicer moralo zgoditi že 8. aprila, a je bilo zasedanje zaradi "zapore države" prestavljeno na nov datum - ta pa je 6. maj 2021. Tega dne bo torej nekoliko bolj jasno, ali ima predlog sprememb zakona kaj upanja. Če bodo na odboru predlogu poslancev pritisnili rdečo luč, se bo nekaj podobnega najverjetneje zgodilo tudi v primeru drugega predloga - torej predloga Ministrstva za kmetijstvo, katerega obravnava se bo zgodila v naslednjih mesecih. Oba predloga imata namreč veliko skupnih vsebinskih točk - obvezno čipiranje mačk, ureditev statusa zapuščenih mačk, omejevanje nelegalne prodaje psov, prepoved privezovanja na verige in usmrtitve zdravih psov v zavetiščih.

Predlog ministrstva je bil v minulih tednih sicer v usklajevanju z 20 društvi za zaščito živali - njegovo vsebino pa smo ekskluzivno objavili tukaj.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.