09.05.2020

Čipiranje je nepotrebno mučenje živali! Zakaj to ne drži?

Čipiranje je nepotrebno mučenje živali. Čipiranje ne služi ničemur, razen pobiranju denarja. Zakaj kljub čipu toliko objavljajo najdene pse in mačke? Saj je vendar s čipom lastnika mogoče poiskati mimogrede. To so tri najpogostejša vprašanja, ki zadnje mesece krožijo o čipiranju, pišejo na strani Zavetišča Ljubljana.

 

Na kratko o čipiranju živali

 

V Sloveniji morajo biti z mikročipom označeni vsi psi, ko prvič obiščejo veterinarja oziroma preden se oddajo novemu skrbniku ali najkasneje do dopolnjenega 3. meseca starosti. Tudi če prvi lastnik namerava z mladičem čez državno mejo mora biti pes označen že pred dopolnjenim tretjim mesecem starosti. Mikročip za označevanje je velik kot riževo zrno, veterinar pa ga s posebno injekcijo vstavi živali pod kožo. Postopek mikročipiranja je minimalno boleč (pik z injekcijo) in za žival ne predstavlja stresa.

 

 

Vsak mikročip ima svojo identifikacijsko številko, ki jo je moč prebrati s posebnim čitalcem. Čitalce mikročipov imajo pooblaščene osebe (veterinarji, zavetišča, redarji, policija …). Po opravljenem mikročipiranju mora veterinar ali zavetišče, ki je opravilo postopek, podatke o psu in lastniku vnesti v Centralni register psov (CRPsi). Pri tem je zelo pomebno, da so ob registraciji na voljo vsi podatki, tudi kontakti za morebitno nujno obveščanje, kot je najdba izgubljene živali.

 

Vsak pes velja za registriranega, ko je označen z mikročipom, ima veljaven potni list za živali in ko so v v CRPsi vnešeni ustrezni podatki. Čipiranje ni namenjeno iskanju ali lociranju izgubljene živali, kot nekateri zmotno mislijo, temveč le poizvedbi o lastniku živali. Torej mikročip ne sporoča lokacije živali. V primeru izgubljene ali najdene živali lahko veterinar ali zavetišče odčita vstavljen mikročip, ki je povezan s podatki v CRPsi. Na podlagi kontaktnih podatkov je tako mogoče v kratkem času kontaktirati lastnika in ga obvestiti o najdbi živali.

 

Večina čipiranih izgubljenih psov se ravno zaradi mikročipa lahko hitro vrne skrbnikom. Tako v Zavetišču Ljubljana okrog 250 do 300 mikročipiranih psov na leto brez težav vrnejo skrbnikom.

 

Ne pozabite redno preverjati podatkov v CRPsi

 

Pogosto pa podatki v CRP niso posodobljeni, včasih sploh niso vnešeni. Tako ne čip ne CRPsi ne moreta pravilno opraviti svoje funkcije, to je prepoznavanje in kontaktiranje lastnika živali.

 

"V primerih pomankljivih kontaktov v Zavetišču Ljubljana skušamo lastnike najti in obvestiti na vse možne načine. Najdbe živali oglašujemo na sodelujočih radiih, kontakte iščemo po telefonskem imeniku, obveščamo priporočeno po pošti, skratka želimo čim prej obveščati o najdeni živali. Na številne načine se tako trudimo poiskati kontakt, za najbolj učinkovite pa so se izkazale Facebook objave, s katerimi najhitreje najdemo morebitne lastnike izgubljenega psa. Vendar vsi skrbniki živali nimajo fb-ja, a lahko pomagajo tisti, ki ga imajo in skrbnika živali poznajo," pravijo v zavetišču.

 

Zato je zelo pomembno, da vsak lastnik čipirane živali redno preverja in posodablja kontaktne podatke v CRPsi. To najlažje storite tako, da pri svojem veterinarju preverite podatke v CRPsi in jih po potrebi osvežite oziroma posodobite.

 

Le tako bo potencialno izgubljen pes v najkrajšem možnem času našel svojega lastnika, se vrnil domov in tako prihranil marsikateri siv las pa tudi euro.

 

Vir: Zavetišče Ljubljana

Foto. Pixabay

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.