04.10.2019

Dan živali: 'Prav vsak med nami lahko naredi razliko!'

4. oktobra že tradicionalno obeležujemo svetovni dan varstva živali, ki je prvič potekal leta 1931 v Firencah v Italiji na ekološkem kongresu. Z namenom opozoriti na zaskrbljujoči položaj ogroženih živalskih vrst. 4. oktober so izbrali, ker na ta dan goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos do živali in okolja.

  

Letošnji dan bodo s posebnimi dogodki obeležile mnoge organizacije. Vse dogodke pa najdete v našem koledarčku. Portal Pes moj prijatelj in Lidl Slovenija živalim ves mesec posvečata kar dva ozaveščevalno-humanitarna projekta: Srce za tačke in Koraki za tačke

 

V okviru projekta Srce za tačke lahko pomagate posameznim društvom za zaščito živali, delite lahko ozaveščevalne vsebine, pomagate nam lahko iskati nove domove mnogim živalim in prispevate v košare, ki so postavljene v 56 Lidlovih trgovinah.

 

 

NAMEN SVETOVNEGA DNEVA ŽIVALI

 

Na Zemlji živi okoli dva milijona živalskih vrst, v Sloveniji okoli 15.000 do 20.000, od tega je 850 endemitov - živalskih vrst, ki živijo pretežno na ozemlju naše države. Namen današnjega dneva je ljudi opozoriti na zaskrbljujoč položaj ogroženih živalskih vrst ter jih tako opomniti na pomembno vlogo živali v vsakdanjem življenju. Na življenje živali vplivajo dejanja posameznikov, podjetij in držav, zato je ključno, da so deležne učinkovite zaščite. "Prav vsak med nami lahko naredi razliko," je zapisano na spletni strani svetovnega dneva živali.

 

 

Skrbnik živali mora izpolnjevati zahteve, ki se nanašajo na njihovo zaščito, in jim zagotoviti minimalne pogoje za bivanje. "Prav kultura ravnanja z živalmi, tudi vse navade, ki se z vzgojo prenašajo iz roda v rod in jih vsaka generacija lahko spreminja s svojim plemenitenjem načina razmišljanja o živalih, je tista, ki zagotavlja, da se človekov odnos do živali s časom izboljšuje," poudarjajo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

 

 

Kot primer so izpostavili hišne ljubljenčke. Ti so sicer deležni bolj humanega odnosa kot živali, ki jih človek uporablja za gospodarske namene, vendar opozarjajo, da se pri svojem delu še vedno srečujejo s številnimi zapuščenimi ali zanemarjenimi živalmi, ki imajo neodgovornega skrbnika. Takšen skrbnik ni dovolj dobro razmislil, kakšno odgovornost prinese odločitev, da bo imel živali. "Ali smo posvojili psa zato, da bi razveselili otroke, in pričakujemo, da bodo oni skrbeli za psa, ker si ga tako močno želijo? Ali kupujemo psa, ker se hiši z vrtom poda tudi zlati prinašalec?" so kot primer izpostavili na upravi.

 

VSAKO LETO ZAPUŠČENIH KAR 600 MILIJONOV ŽIVALI

 

Po nekaterih podatkih je danes na svetu kar 600 milijonov zapuščenih živali, neuradni podatki pa pravijo, da jih je v Sloveniji zaradi neodgovornega skrbništva letno zavrženih kar 4000. V Sloveniji je bil leta 1999 sprejet Zakon o zaščiti živali, kljub temu pa še vedno beležimo veliko kršitev. V Sloveniji na leto "pobijemo" tudi do 30 milijonov živali, večji del v klavnicah, mnogo pa jih podleže pod streli lovcev. 4. oktober je vsakoletna priložnost, da ljudje razmislimo o človekovem sobivanju z živalmi. Veterinarski inšpektorji vsako leto odvzamejo približno 300 živali in izrečejo približno 900 glob zaradi neprimernega ravnanja z živalmi. Prav je, da se kot družba potrudimo, da bi bile te številke vsako leto manjše.

 

 

 

Foto: Pixabay

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.