15.01.2017

Dejstva o zapuščenih živalih pri nas in v svetu

Danes vam predstavljamo 10 dejstev o zapuščenih živalih, ki vam bodo zagotovo dale misliti. Bodite eden tistih, ki spreminjajo svet in ustvarjajo novo (boljšo) statistiko! Ne zapuščajte, odgovorno posvajajte in pomagajte tistim živalim, ki potrebujejo pomoč!

 

 

10 DEJSTEV O ZAPUŠČENIH ŽIVALIH:

 

1. V svetu samo eden od desetih zapuščenih psov do konca svojega življenja najde dom. V Sloveniji so zavetišča za živali po zakonu dolžna skrbeti le 30 dni, po tem jih lahko usmrtijo. V Italiji, Nemčiji in Avstriji zakonodaja usmrtitev zdravih psov v zavetiščih prepoveduje, na Hrvaškem imajo 60-dnevni rok.

 

2. Na svetu je 5x več "hišnih ljubljencev" brez doma, kot brezdomcev med ljudmi.

 

3. Vsako leto je skoraj 3 milijone psov in mačk ubitih v zavetiščih, ker zanje tam ni več mesta. V Sloveniji je evtanaziranih približno 140 psov in preko 700 mačk. Največ evtanazij so pri psih predlani izvedli v zavetišču Meli Trebnje (40), sledijo Zonzani (26), Turk (16) in Horjul (13). Razlogov za evtanazije naša zavetišča večinoma ne navajajo.

 

 

4. Glavni razlog, zakaj pes ali muca pristaneta v zavetišču je zapustitev s strani skrbnika.

 

5. Skoraj 8 milijonov psov in muc se vsako leto po svetu namesti v zavetiščih. Od tega je polovica psov. V Sloveniji se je leta 2015 v zavetiščih namestilo 2341 živali.

 

6. Po podatkih nacionalnega sveta za "hišne ljubljence", se v Ameriki zgolj 2 % izgubljenih živali vrne nazaj domov. v Sloveniji se iz zavetišč k svojemu skrbniku vrne 35 % izgubljenih živali.

 

7. Na svetu je četrtina zapuščenih psov pasemskih.

 

8. Samo 10 odstotkov živali, ki so v zavetiščih po svetu, je steriliziranih. V Sloveniji je sterilizacija živali v zavetišču zakonska obveznost.

 

 

9. Največ živali so v letu 2015 sprejeli v zavetiščih Ljubljana, Zonzani in Meli Trebnje. Ljubljansko zavetišče oskrbi 2.000 živali letno, kar je četrtina vseh zapuščenih živali v Sloveniji.

 

10. V Sloveniji število sprejetih psov v zavetiščih upada (verjetno je razlog v obveznem čipiranju psov). V letu 2004 so v Ljubljani sprejeli več kot 760 psov, lani "le" polovico te številke. Se pa sicer povečuje število zapuščenih mačk, lastnikom v ljubljanskem zavetišču denimo vrnejo le dva odstotka izgubljenih mačk.

 

V Sloveniji sicer deluje 15 zavetišč za zavržene in brezdomne živali. Ta vsako leto v svojo oskrbo sprejme na tisoče psov in muc ter drugih živali. Mnoge so po 30. dnevih bivanja v zavetišču evtanazirane. Če razmišljate o novem družinskem članu, obiščite katerega od zavetišč! Seznam in vse ažurne podatke najdete na našem portalu.

 

Foto: Pixabay.com

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.