31.05.2021

Do toplotnega udara lahko privede tudi "nedolžno" poležavanje na soncu!Toplotni udar je stanje, ko normalni telesni mehanizmi ne zmorejo več vzdrževati telesne temperature na varni višini. Psi nimajo tako učinkovitih sistemov ohlajanja, kot jih imamo ljudje (predvsem potenje), zato se zelo hitro pregrejejo. Psi z zmernim toplotnim udarom, ko telesna temperatura naraste na 40 do 41 °C (normalna telesna temperatura pri psu je od 38 do 39 °C), lahko ob pravilnem ohlajanju in ustrezni veterinarski oskrbi okrevajo že v eni uri. Pri hujšem toplotnem udaru, ko telesna temperatura preseže 41 °C, pa lahko pride do usodnih posledic.

Kako prepoznamo toplotni udar?

Za toplotni udar je značilnih več znakov, lahko se pojavijo le nekateri ali pa vsi. Zelo značilno je hitro dihanje (sopenje) in hitrejše bitje srca. Če takšnemu psu pogledamo v gobček in opazimo motne sivkaste ali rožnate dlesni in živo rdeč jezik ter gosto in lepljivo slino, moramo posumiti na toplotni udar. Zaradi toplotnega udara lahko pes izgubi orientacijo in se celo ne zaveda, kje je, ne upošteva navodil svojega skrbnika, izraz na njegovem obrazu pa kaže, da je prestrašen. Lahko se pojavi driska in bruhanje, izbljuvku je lahko primešana kri.

V hujših primerih žival zapade v šok, komo in pogine.

Ukrepanje

Ukrepati moramo zelo hitro. Takoj je treba poklicati veterinarja in mu sporočiti, da bomo prišli v ambulanto s psom, ki ima toplotni udar. Medtem že začnemo ohlajati psa, tako, da ga umaknemo v senco oziroma v hladnejši prostor in zagotovimo kroženje zraka okoli njega. Hladimo ga tudi tako, da mu na predel trebuha, kjer je manj dlake, in na blazinice na nogah dajemo hladne obkladke.

Četudi se pes postavi na noge, ga vseeno peljemo k veterinarju. Pozor: pri sumu na toplotni udar psa nikoli ne smemo polivati s hladno vodo, saj bi bile posledice tega lahko zelo hude! Kdaj se pojavi toplotni udar? Do toplotnega udara najpogosteje pride pri psu, ki je zaprt v avtomobilu. To ni nevarno le poleti, temperatura v zaprtem avtomobilu, ki stoji na soncu, se namreč lahko močno zviša tudi spomladi in jeseni. V avtomobilu na soncu pa poleti temperatura zelo naraste že v nekaj minutah in tedaj tudi odprta okna ne pomagajo. In še klasično opozorilo: če avtomobil parkiramo v senci, je lahko že kmalu na soncu, ker se senca premika. Toplotni udar se lahko pojavi tudi pri napornejših telesnih dejavnostih čez dan, ko je vroče. Zato se v vročih delih dneva izogibamo sprehodu, raje ga opravimo zgodaj dopoldne ali zvečer. Na daljši sprehod vzemimo s seboj vodo. Pa ne le za ljubljenca, tudi zase.

Preprečevanje toplotnega udara

Vsekakor je zelo pomembno tudi, da ima pes stalno na voljo dovolj vode. Z dovolj tekočine bo namreč lažje uravnaval telesno temperaturo. Če imamo psa na prostem, ga ne privezujemo za ograjo ali drevo. Pes, ki je privezan, se namreč s povodcem ali z verigo lahko zaplete in obtiči na soncu. Psu raje pustimo, da si sam poišče kakšen hladen kotiček na vrtu, če želi, pa tudi v kleti.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.