15.07.2020

Dobra novica! Število poletnih zapustitev padlo na minimum!Časi, ko so pred poletnimi dopusti v naših zavetiščih beležili povečano število sprejemov psov, so očitno mimo. V zadnjih letih slovenska zavetišča v poletnem obdobju sprejemajo manj zapuščenih živali, so nam povedali predstavniki nekaterih zavetišč. Poleti so pasji boksi v zavetiščih zasedeni v tolikšni meri, kot sicer, dodajajo sogovorniki. Tudi sicer trend zapuščanja psov v zadnjih letih močno upada. V primerjavi z ostalimi državami bi lahko rekli, da so skrbniki živali v Sloveniji bolj odgovorni, to se je pokazalo tudi v času epidemije Covid 19. Ljudje živali niso zapuščali, po epidemiji pa se je celo nekoliko povečalo število posvojitev (v primerjavi s prejšnjim letom). Boksi večine zavetišč so zasedeni le deloma in če na današnji dan v zavetiščih nov dom išče 107 psov, je bila še leta 2015 ta številka vsaj dvakrat višja. Povsem drugače je seveda pri mačkah. Zavetišča po vsej Sloveniji v tem obdobju pokajo po šivih, saj se je pravkar začel vrhunec sezone mačjih mladičev.

S strahom pa poletne dopuste pričakujejo naši zahodni sosedi. Italija je država, v kateri se vsako poletje srečujejo z množičnim zapuščanjem živali pred odhodom na poletni oddih. "Ferragosto" oziroma dopustovanje v mesecu avgustu, je tisto obdobje, ko se največji del italijanskih prebivalcev odpravi na potovanje, to pa je tudi čas, ko se prične sezona množičnega zapuščanja psov in muc. Vsako leto brez doma namreč ostane ogromno psov in muc, natančnega števila tudi policija ne pozna, govori se o številki 50.000 zapuščenih psov in 80.000 zapuščenih muc. Preživi morda desetina psov.

Oglej si živali, ki na nov dom čakajo v slovenskih zavetiščih

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.