24.05.2022

Dobra novica! V številne muzeje odslej dovoljeno v družbi psa!

Prvi slovenski muzej, v katerem so dobrodošli tudi obiskovalci s hišnimi ljubljenčki, je pri nas Muzej novejše zgodovine Celje. A od sedaj je razlogov za veselje še več. Skupnost muzejev Slovenije na mednarodni muzejski dan v slovenskih muzejih uvaja nova znaka Psom prijazen muzej in Psom dostopen muzej, s katerima bodo poslej muzeji obiskovalce seznanjali z možnostjo obiska v družbi pasjih prijateljev.Znak Psom prijazen muzej tako označuje muzej, v katerega psi nimajo vstopa oziroma je vstop dovoljen samo v določene prostore, je pa zanje pripravljeno mesto, kjer lahko svoje lastnike varno počakajo in se odžejajo. Psom dostopen muzej pa pomeni, da gre za muzej, v katerem lahko psi lastnike spremljajo ob ogledu vseh razstavnih prostorov, zanje pa je pripravljen tudi prostor, kjer lahko lastnike počakajo in se odžejajo.

Skupnost muzejev Slovenije upa, da bodo z novostjo obiskovalcem še bolj približali muzeje in galerije. Veliko slovenskih muzejev in galerij sicer že sedaj omogoča lastnikom psov obiske muzejskih in galerijskih prostorov, vendar te informacije do sedaj niso bile nikjer zbrane, prav tako pa ni bilo urejeno skupno označevanje in niso bila pripravljena navodila za prijeten in varen obisk muzejev in galerij v spremstvu psov, so sporočili iz Slovenskega etnografskega muzeja.

 

Skupnost muzejev Slovenije je k sodelovanju kot partnerja povabila Kinološko zvezo Slovenije, ki bo izvajala tudi nadzor nad spoštovanjem pravil s strani muzejev. Nadzor bodo izvajali vodniki reševalnih psov kot “skriti kupci”. Za lastnike psov so pripravili tudi muzejski bonton, ki ga morajo upoštevati obiskovalci s psi, saj želijo, da je obisk muzeja ali galerije prijetna in varna izkušnja za vse obiskovalce, tudi tiste, ki si njihove ustanove ogledajo sami.

Psom so poslej dostopni Center Noordung, Belokranjski muzej Metlika, Loški muzej Škofja loka, Kulturni dom Franca Bernika Domžale – Galerija Domžale, Kulturni dom Franca Bernika Domžale – Slamnikarski muzej, Kulturni dom Franca Bernika Domžale – Menačekova domačij, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Muzej novejše zgodovine Celje, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej Velenje (Velenjski grad, Muzej usnjarstva na Slovenskem, Hiša mineralov, Kavčnikova domačija, Grilova domačija, Spominski center 1991), Pokrajinski muzej Kočevje, Pomurski muzej Murska Sobota, Slovenski gledališki inštitut, ZKMŠ Litija – enota Mestni muzej Litija, Tržiški muzej, Dolenjski muzej Novo mesto in Notranjski muzej Postojna.

Foto: https://www.muzej-nz.si

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.