28.05.2019

Dobra praksa - ti posvojiš psa, mi plačamo hrano in veterinarja!

Na Hrvaškem ljudje v večini še vedno raje kupujejo pasemske pse in čeprav se je problematika zapuščenih psov skozi leta sicer zmanjševala, je še vedno zelo prisotna. Tega se zavedajo tudi v občini Jelenje, kjer so se odločili za projekt, katerega cilj je povečevanje števila posvojitev iz lokalnega zavetišča. Tisti, ki bodo psa posvojili v zavetišču, bodo odslej upravičeni do povračila stroškov hrane za obdobje enega leta in stroškov osnovnih cepljenj. Primeru dobre prakse bodo morda kmalu sledile tudi druge hrvaške občine.

Hrvaška je med vsemi državami nekdanje Jugoslavije (če izvzamemo Slovenijo) na področju zaščite živali v zadnjih letih naredila največ. Poleg najsodobnejše zakonodaje, dober zgled daje tudi predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Med obiskom zavetišča za zapuščene živali je lani posvojila psičko in ob tem javno opozorila na perečo problematiko številnih brezdomnih psov in mačk.



Vir in foto: 24sata.hr

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.