14.09.2021

Živali bi morali jemati kot privilegij in ne kot pravico!
Sledeči sestavek so v okviru projekta Srce za tačke, ki ga ves mesec izvaja portal Pes moj prijatelj s podporo podjetja Lidl Slovenija, pripravili pri Društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka.To je mucka Vivi. Pod Lajkino okrilje je prišla stara okoli dveh mesecev. Dobra duša jo je pobrala s travnika, ko se je zdelo, da je že poginila. A Vivi je imela v sebi še nekaj atomov življenjske energije in se je skupaj z nami borila na vso moč. Kaj se je zgodilo z njeno sprednjo tačko, nočemo niti ugibati, bo pa najverjetneje potrebna amputacija. Vivi je bila hudo prehlajena, njene oči popolnoma zagnojene, ni imela apetita, v njeni prtljagi iz žalostne preteklosti pa se je skrivala tudi mikrosporija. To je sicer čisto navadna glivica, ki pa v zavetiščih žal pogosto privede do evtanazije muc, ki se tam znajdejo. Vivi je tipična potomka zunanjih mačk, za katere lastniki ne poskrbijo, tako kot bi tudi po zakonu morali - oziroma sploh ne skrbijo zanje, ampak so muce prepuščene same sebi. Seveda v ta paket brezbrižnosti in brezčutnosti spada tudi to, da ne poskrbijo niti za sterilizacijo / kastracijo.

Pogosto slišimo mantro, kako lepo je mačkam zunaj, ko raziskujejo, se igrajo in pilijo svoje lovske talente. Če ravno ne živite zelo odmaknjeni od civilizacije, je okolje za domače mačke definitivno nevarno. Promet, divje živali, prosto tekajoči psi po vasi, sosedje, ki jim gredo vaše mačke na živce, brezdomne mačke v okolici lahko okužijo vašo z levkozo, mačjim aidsom, mikrosporijo, pa kužne bolezni, ki lahko dolgo potuhnjeno čakajo na svojo priložnost  - vse to in še več tega predstavlja grožnjo zdravju in tudi življenju vaše mačke. Še manj se zavedamo dejstva, da so mačke zunaj predatorji - pobijajo ptice, dvoživke, plažilce, sesalce in insekte "za zabavo" ter s tem hudo prizadenejo ekosistem. Iz tega razloga se nekatere države že odločajo, da bodo evtanazirale čim več prostoživečih mačk. Med ljudmi še vedno vlada prepričanje iz prejšnjega stoletja, da naj bi sterilizirane mačke ne lovile. Zato jih seveda ne bomo sterilizirali, ampak bomo raje pobijali ali kot smeti odmetavali njihove mladiče - za mastitise in splošno dobrobit mame mačke nam seveda ni mar, saj je le mačka. Dragi kolegi in kolegice, ki se trudite s pomočjo mucam v stiski: oddaja nesteriliziranih / nekastriranih živali ni noben uspeh - na ta način namesto del rešitve postanete zgolj del problema. Obstaja namreč prevelika verjetnost, da se bodo te živali plodile naprej in spravljale na svet nova neželena legla z žalostno usodo, saj vsi posvojitelji ne držijo obljub, da bodo sami poskrbeli za sterilizacijo / kastracijo. Dokler ne bomo živali videli kot privilegij in ne kot pravico, se ne bo veliko spremenilo. S trenutkom, ko jo sprejmemo v svoj dom, je edino prav, da zanjo tudi primerno skrbimo in ji omogočimo solidno eksistenco. Prioriteta pri tem pa je preprečitev kotenja neželenih mladičev, ki potem nekam odvrženi umirajo sami, stran od človeških oči - če jim že ne konča življenja kar človeška roka. Empatija je za vse preveč ljudi samo pojem ... nekje tam ... zelo daleč ...Foto: Društvo Lajka
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.