01.03.2022

Dramatične razmere v zavetiščih za živali v Ukrajini

V zavetiščih za zapuščene živali v Ukrajini so zaskrbljeni, saj bo zaradi vojnih razmer in posledično težav z oskrbo, vsak čas zmanjkalo hrane za njihove varovance. Zaradi nepičakovano hitrega razvoja dogodkov se večina zavetišč ni utegnila oskrbeti z zadostnimi zalogami hrane. Dramatične novice prihajajo iz zavetišča Gostomel v bližini Kijeva, kjer imajo v oskrbi približno 700 živali. Trenutno so brez elektrike in vode.


Ker so na tem področju potekali boji za letališče, je bilo zaradi streljanja in granatiranja ubitih veliko prostoživečih psov in mačk, nekaj od njih je poginilo zaradi stresa tudi v zavetišču. Zaprte so trgovine s hrano za živali in veterinarske ambulante. Preselitev živali na varnejše območje je nemogoča.

Predstavnik drugega velikega zavetišča za mačke in pse v Kijevu je za Newsweek povedal, da trenutno hranijo več kot 1000 živali in ocenjujejo, da imajo le še za dva dni hrane. Osebje je iz varnostnih razlogov zapustilo zavetišče. "Za živali in za nas je zelo težko in strašljivo. Zaradi spopadov dobavitelji hrane za živali ne poslujejo," je dejal.
 
Ukrajinske organizacije za zaščito živali ljudi pozivajo, naj svojih živali ne zapuščajo, ampak naj se skupaj z njimi skušajo umakniti na varnejše območje. Kot smo že poročali, so pogoje za nekomercialni vstop živali v EU že omilile Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška, Češka, Litva, Hrvaška in Slovenija, tako da lahko ljudje, ki bodo iskali zatočišče v teh državah, lahko s seboj brez skrbi vzamejo tudi svoje hišne ljubljence.

Na nujno pomoč ukrajinskim zavetiščem za živali se pripravlja mednarodna organizacija IFAW (International Fund for Animal Welfare), ki je v Ukrajini že delovala v preteklih letih. Najprej bodo pomoč ponudili partnerskim organizacijam na področju Donecka in Gorlovka, ki skupaj skrbijo za 1100 psov. V naslednjih tednih nameravajo zagotoviti večmesečne zaloge hrane za živali, zdravil in ostalih veterinarskih potrebščin, kot tudi za donacije za operativne stroške za osebje in prostovoljce, ki skrbijo za živali v zavetiščih.

Pomoč je ponudil tudi zavod SVSP iz Ljubljane, kjer so se odločili, da pomagajo z brezplačno namestitvijo in veterinarsko oskrbo živali,ki bodo skupaj s svojimi lastniki uspele ubežati vojni.


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.