14.04.2015

FOTO: Požgali zavetišče - umrlo 80 psov

Kar 80 psov je v hudih mukah umrlo v velikem požaru v ukrajinskem zavetišču "Rifugio Italia", objektu, ki ga je v neposredni bližini Kijeva z vso predanostjo in ljubeznijo zgradil in vodil italijanski aktivist Andrea Cisternino. Dogodek se je zgodil po nekaj mesecih groženj s smrtjo, ki bi naj jih Cisternino dobival s strani t.i. "dog hunterjev" (lovilcev psov) oz. higienikov, ki so na ulicah Ukrajine krivi za krute poboje brezdomnih psov. V medijih se je te "lovilce psov" sicer največ omenjalo leta 2012, tik pred evropskim nogometnim prvenstvom, ko so na ulicah Ukrajine na krut način pobili preko 100.000 psov. Po ulicah so takrat ležale skupine mrtvih psov, med njimi tudi mladički, nekateri zastrupljeni in umirajoči v mukah. Grozljive fotografije so obšle ves svet.

 

Facebook slika, posvečena 75 psom, ki so zgoreli v podtaknjenem požaru

 

"Kličejo me mnogi državljani Ukrajine, ki želijo pomagati meni in psom, ki jim je uspelo preživeti. Upam, da bo ta tragedija zdaj premaknila kaj na bolje. Predvsem pa premaknila ukrajinsko policijo, saj zanje tukaj nihče za nič ni odgovoren," je na svojem Facebook profilu napisal Andrea in ljudi po celem svetu naprosil, naj ne obsojajo vseh ukrajinskih državljanov.

 

 "Rifugio Italia" pred požarom in po požaru

 

"Med Ukrajinci je ogromno dobrih ljudi. In ni res, da tem psom nihče ne želi pomagati. Državljani se še dobro zavedajo problematike, a vse je na odgovornih. Še vedno pa ne dojamem povsem, kaj se je zgodilo. V mislih imam uboge pse, ki so umrli v takšnih peklenskih mukah," dodaja.

 

Po besedah nekaterih očividcev, bi naj skupina moških v zavetišče odvrga molotovko, ki se je vžgala, požar pa je celoten objekt zajel v le nekaj minutah. Psi niso imeli nobene možnosti, da bi požaru ubežali, rešilo se jih je manj kot 20. Po Cisterninovih besedah, se gasilci, ki so prispeli na kraj, niso trudili z gašenjem, pač pa le nemo opazovali, kako gori objekt, z njim pa ubogi psi. "Kar počakajte, da pogori do konca," bi naj izjavili odgovornemu. Za njih bi naj bilo pogorišče predstava, v kateri so zelo uživali.

 

"Prekleti! Vam je uspelo, ste veseli sedaj? Vse so nam pobili. Prekleti! Nihče nam ni prišel pomagati med reševanjem!" s solzami v očeh pripoveduje Andrea pred kamerami (posnetek spodaj).

 

  "Borisa ni več. Do konca sem upal in verjel, da te bomo našli. Oprosti, Boris" Andrea Cisternino

 

Rifugio Italia je zavetišče, ki ga je z ženo od leta 2009 vodil italijanski fotograf in aktivist za pravice živali Andrea Cisternino. Vse se je začelo po tem, ko je Cisternino izvedel, da se na ulicah Kijeva dogajajo grozljivi poboji brezdomnih psov. Po ocenah nekaterih živalovarstvenih organizacij se v Ukrajini mesečno zastrupi, ustreli ali obesi preko 7.000 psov.  "Lovilci psov" so se od tragedije (požiga)  sicer distancirali z javno objavo, v kateri pišejo: "Mi pse pobijamo po ulicah, ne v zavetiščih." Vodja "dog hunterjev" Alexey Sviatagor sicer Cisterninu očita, da z zavetiško dejavnostjo ustvarja dober posel, s katerim služi velike denarje. Prav slednji bi naj vodji zavetišča zato že večkrat grozil s smrtjo.

 

Cisterninov projekt zavetišča sicer podpira mednarodna fundacija Animal Protection League onlus, s sedežem v Kijevu. Na družbenih omrežjih je pod hashtagom #ANDREACISTERNINONONSEISOLO že stekla akcija podpore, v petek zvečer pa bo v Milanu potekal shod v spomin preminulim psom in v podporo italijanskemu aktivistu. Italijani pa so pričeli s prav posebno akcijo zbiranja sredstev, s katerimi želijo Cisterninu pomagati pri obnovi zavetišča.

 

Kar je ostalo od zavetišča v Kijevu.

 

VIDEOPOSNETEK - pozor, vsebuje nazorne prizore!

 

 

Ecco cosa resta del Rifugio e ci hanno pure minacciato , ma se credono che io me la faccio sotto si sbagliano , per la polizia ucraina come sempre non e' colpa di nessuno .

Posted by Andrea Cisternino on Sunday, April 12, 2015
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.