06.05.2022

FOTO: Učenci izdelali opozorilne table, ki pozivajo k pobiranju pasjih iztrebkov

Komunala Izola in Občina Izola sta v sodelovanju z izolskimi osnovnimi šolami uspešno ponovili akcijo »Psički za čisto Izolo«, katere glavni namen je spodbujanje lastnikov hišnih ljubljenčkov k pobiranju njihovih iztrebkov in s tem primernemu odnosu do čistega in urejenega okolja. Učenci osnovnih šol so v sklopu nagradnega natečaja izdelali opozorilne table, ki bodo v parkih in zelenicah v občini Izola lastnike psov pozivale k pobiranju pasjih iztrebkov.


 

Kljub neutrudnem prizadevanju kulturno in okoljsko osveščenih občanov, obiskovalcev in drugih uporabnikov zelenih parkovnih površin se žal tudi v Izoli še vedno (pre)pogosto soočajo s problematiko nepobranih pasjih iztrebkov. Akcijo Psički za čisto Izolo je Komunala Izola prvič izpeljala že v letu 2011.

 

Izvirne table kot spodbuda k pobiranju pasjih iztrebkov

 

Komunala Izola skrbi za urejenost in čistočo treh pasjih parkov in pasje plaže. Štirideset (40) namenskih košev za odlaganje pasjih iztrebkov, ki so postavljeni po mestu in podeželju redno opremlja z vrečkami za pasje iztrebke. Podjetje se pri tem, v sodelovanju z Občino Izola, osredotoča predvsem na dvig osveščenosti oziroma zavedanja o pomembnosti in ustreznosti pobiranja pasjih iztrebkov. V ta namen so učenci izolskih osnovnih šol v sklopu nagradnega natečaja izdelali obvestilne table, ki bodo v parkih in zelenicah občine Izola lastnike psov pozivale k pobiranju iztrebkov za svojimi štirinožnimi prijatelji.

 

Včeraj se je v pasjem parku Livade odvil zaključni dogodek nagradnega natečaja akcije »Psički za čisto Izolo«. Na dogodku sta direktor Komunale Izola, Denis Bele, in župan Občine Izola, Danilo Markočič, izpostavila pomembnost čistoče mesta in se prisotnim zahvalila za dosedanje spoštovanje slednjega. »Z nevšečnostmi, ki jih povzročajo nepobrani pasji iztrebki, se zaposleni Komunale Izola na terenu soočajo vsakodnevno, tudi zato je pomembno, da se lastniki naših štirinožnih prijateljev zavedajo pomena ustreznega odnosa do pobiranja pasjih iztrebkov in temu je namenjena osveščevalna akcija in dogodek kot je današnji,« je med drugim dejal direktor Komunale Izola.

 

Župan Danilo Markočič pa je izpostavil, da večina lastnikov psov upošteva občinski Odlok o javnem redu in miru. Ta med drugim določa, da lastniki s seboj nosijo vrečke za pasje iztrebke ter plastenko z vodo in tako skrbijo za urejenost mesta. »Pomembno je, da se tega vprašanja zavedamo vsi, zato moramo z vzgojo o odgovornem ravnanju lastnikov psov začeti že pri najmlajših,« je zaključil župan.

Po razglasitvi zmagovalne šole nagradnega natečaja sta direktor Komunale Izola in župan šolam podelila nagrade ter na zelenico postavila prvo tablico z jasnim pozivom k pobiranju pasjih iztrebkov. Ostale table bodo postavljene še v druge izolske parke in zelenice.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.