23.12.2012

Grško zavetišče Samos se bori z mokro zimo

Majhno po izgledu, a veliko po srcu. Tako bi lahko opisali pasje zavetišče na majhnem grškem otoku Samos, ki se nahaja v bližini meje s Turčijo. Veliko bolj miren v primerjavi z ostalimi grškimi, zelo obleganimi in "žurerskimi" otoki, vendar s prav posebno lastnostjo. Na vrhu vzpetine nasproti glavnega mesteca Samos, se ob smetišču nahaja pasje zavetišče.

 

Za zavržene živali skrbijo v večini grški ljubitelji živali, ki so leta 2003 ustanovili društvo Zoofiloi Samou (Prijatelji živali otoka Samos). Njihova glavna naloga je skrb za zavržene živali in objavljanje oglasov v lokalnih medijih. Verjamejo namreč, da mora  vsaka žival dobiti novo priložnost, prav tako pa skrbijo tudi za zdravje zavrženih živali po celem otoku. Podporo za delo dobijo večinoma s strani lokalnih podjetij, ki jim večkrat namenijo materialne donacije, pomembno vlogo pa igra tudi pomoč turistov, ki poleti obiskujejo njihov kraj.

 

Prostovoljci se srečujejo z mnogimi težavami. Ena od bolj izstopajočih je vprašanje, kako prebroditi dolge zimske dni, ko je donacij in pomoči manj. Prav te dni so na Facebook strani zapisali posebno prošnjo: "Ko odidejo turisti, odide tudi hrana. Pomanjkanje hrane je velik problem. Veliko mačk smo našli mrtvih v kontejnerjih za smeti, verjetno so umrle od lakote. Zato imamo posebno prošnjo za vse vas, da nam pomagate, saj bi živalim radi pomagali prebroditi te dolge zimske dni!"

 

Kot da težav ni dovolj, se z njimi v tem času "poigra" tudi vreme. "Poleti imamo več kot 40 stopinj, te dni pa na otoku neprestano dežuje," so zapisali utrujeni prostovoljci, ki se v tem trenutku borijo z velikimi količinami vode.

 

Vendar v zavetišču ne izgubljajo moči in volje, namesto tega raje ohranjajo nasmeh. Verjamejo, da so to trenutki, ko potrebujejo le nekaj več podpore in pomoči, da prebrodijo to nekoliko težje obdobje. Za njimi je namreč že veliko uspešno zaključenih zgodb, v katerih so psi našli lep in pravi dom.

 

Če imate možnost ali se boste poleti odpravili na dopust na grški otok Samos, se spomnite na objekt na vrhu vzpetine, kjer večkrat slišite pasji lajež. V zavetišču Samos bodo vaše pomoči veseli.


 

Za več informacij obiščite njihovo spletno stran ali Facebook stran.

Vir in foto: Animal Care Samos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.