19.12.2010

Dobrodelna licitacija: OČI SRCA - pogled, ki te prevzame!

 

Minuli četrtek je koprska kavarna Loggia gostila prvo dobrodelno fotografsko razstavo OČI SRCA, ki jo je organiziral Pes moj prijatelj. Fotografije, ki jih je v ljubljanskem in Obalnem zavetišču posnela Sanja Djorem so lahko obiskovalci v licitaciji odkupili in tako pomagali vsem tistim pasjim prijateljem, ki imajo svoj začasni dom v zavetišču.

 

Kljub skromnemu obisku je voditeljica Maja Tripar (Radio Capris) verjela v uspeh večera in poudarila: "Res nas je manj od pričakovanega, vendar verjemimo v uspeh in v ljubezen do živali, ki je nocoj skupna točka vseh zbranih!" in na oder povabila glasbeni duet ISTI, ki sta zatrdila, da lahko tudi v prihodnjem organizatorji računajo na njihovo pomoč oziroma glasbeno podporo. 

 

Glasba je bila tudi uvod v licitacijo, ki sta jo vodila fotografinja in glavna pobudnica razstave Sanja Djorem ter eden od ustanoviteljev skupine Pes moj prijatelj, Tilen Pajek.

 

 "Sanja ima to prednost, da je vse pse iz fotografij spoznala in z njimi preživela nekaj ur. Vsem vam lahko fotografije doma krasijo stene,"  je povedal Tilen in poudaril, da naj vsi zbrani ponesejo tudi ostalim sporočilo in ljubezen do živali, saj bomo le tako živalim omogočili lepšo in pravičnejšo prihodnost.

 

 Sanja je bila dogodka izredno vesela in ponosna, da je lahko pomagala s fotografijo, ki je njena velika strast.  

 

"Ime samo je nastalo predvsem po zaslugi mojega najboljšega prijatelja, sostanovalca in 9-letnega spremljevalca, bokserja Berlinga. Vedno, ko ga pogledam v oči se spomnim na citat angleškega pesnika Gilberta Keith Chestertona, ki pravi: Od oči do duše posameznika obstaja pot, za katero ne potrebujemo intelekta."  je idejo za ime in izvedbo razstave pojasnila Sanja.

 

Na večeru je bilo predstavljenih 17 fotografij psov iz Obalnega zavetišča in zavetišča Ljubljana, katerim je bil namenjen tudi izkupiček od licitacije. Kljub odsotnosti predstavnikov iz ljubljanskega zavetišča, so organizatorji veseli, da bodo lahko z majhnim prispevkom pomagali tudi njihovemu zavetišču, saj so prepričani, da za pomoč psom ni meja ali delitve na "moji-tvoji".

 

Izkupiček od licitacije je po dobri uri narasel na skoraj 500€ prostovoljnih prispevkov. Eno fotografijo je odkupila tudi glasbena gostja in izredno nadarjena violinistka Eris Šker, ki je zbrane navdušila s svojim nastopom.

 

Da je lahko fotografija lepo darilo s katerim tudi pomagaš, so dokazali tudi Mitja Čehovin, eden od urednikov v skupini Pes moj prijatelj, ki je odkupil kar 4 fotografije in zaposleni v kavarni Loggia, ki so tudi sodelovali v licitaciji.

 

"To fotografijo si res želim, ne glede na ceno!" je bila odločena ena od natakaric, ki je fotografijo odkupila in bila zelo srečna.

 

Večer se je zaključil z druženjem in velikim zadovoljstvom ob uspešno izvedeni akciji. Potrditev tega je tudi obisk nekaterih prijateljev iz ljubljanskega konca, ki večkrat obiščejo Obalno zavetišče, saj se tam počutijo bolj "domače", kot sami dodajo.  

 

Zahvala velja, tudi vsem podpornikom in podjetjem, ki so omogočili izvedbo dogodka, ki zagotovo ni zadnji, saj vsi verjamejo v sporočilo razstave: OČI so ogledalo duše vsakega psa oziroma živali!Ob koncu pa še povzetek besed, ki jih je Sanja Djorem (pobudnica razstave) namenila vsem zbranim v koprski Loggii:

 

Zanimiva vrsta smo ljudje. Glede na našo zmožnost učenja, dojemanja in kognicije naj bi se po vseh teorijah uvrščali v sam vrh živih bitij. Vendar žal veliko prevečkrat pozabimo, da naša kulturno pogojena premoč dopušča trpljenje in pozabo tistih drugih, ki ravno tako kot mi čutijo, živijo, dihajo, dojemajo in najbolj pomembno, tistih drugih, ki nikakor niso sposobni, na takšen način kot mi, pozabiti, zapustiti, prizadeti, zavrniti. In ravno oni veliko prevečkrat nastradajo. In ravno oni veliko prevečkrat potrebujejo nas. Zakaj ne bi poskušali pozabiti na iluzije superiornosti in se malo potrudili, ter se skozi njihove oči prebili do tistega najboljšega kar nam lahko dajo in nesebično ponudijo.... do njihovega srca. In morda, se bo dotaknil tudi nas.  

 

Prispevek in foto: Pes moj prijatelj

19. december 2010

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.