06.11.2020

Inšpekcija ponovno preverja pasji salon, ki odstranjuje obloge brez anestezije

Pred dnevi smo na našem portalu objavili pismo bralke, ki je opisovala neprijetno izkušnjo z enim od pasjih salonov, v katerem že nekaj let psom odstranjujejo zobni kamen brez uporabe anestezije in drugih pomirjeval. Ponudniki so pred tremi leti, ko se je storitev prvič pojavila na slovenskem trgu, zagotavljali 100 % uspešnost storitve, ki uniči do 100 % vseh bakterij in odstrani do 100 % zobnega kamna (tudi obloge v žepkih pod dlesnijo). Psi so med postopkom, kljub odsotnosti anestezije, kooperativni, ne delajo težav, so sproščeni in mirni, na koncu pa celo "pomahajo z repkom" - to pa je posledica atmosfere, udobja in izkušenosti osebja, so pojasnjevali. Eden od ponudnikov je ob vsem tem ponujal celo puljenje zob - brez anestezije. "Če se psu maje kak zob ga odstranimo. To nič ne boli, če se jih odstrani pravilno," je pred tremi leti pisalo v opisu storitve pasjega salona.

Vse navedeno je veljalo pod enim pogojem: skrbnik izvajanju postopka čiščenja zobnega kamna brez anestezije ne sme prisostvovati. Psi bi lahko bili vznemirjeni. Odsotnost skrbnika pa da je bistvena za učinkovitost opravljene storitve, so pred leti pojasnjevali pri pasjih salonih. Pri tej odločitvi so bili brezkompromisni.

Naša bralka naj bi kljub temu že takrat "izsilila", da je bila pri opravljanju storitve lahko poleg. "Psa je posadil in privezal na neko visoko mizo, verjetno frizersko ter šel stran. Jaz sem se prestrašila, da bo pes skočil dol in šla k njemu. Nato mu je začel čistiti zobe, vendar se je pes izmikal. Potem ga je položil na tla, da se kot nekako malo pomiri, in poizkušal z delom na sedežni, ki stoji v salonu.Tudi tam ni šlo, saj mu je pes dobesedno ušel. Nato se je gospod v enem trenutku odločil, da bo psa ujel, ga na tleh položil na bok in mu je na silo začel drgniti zobni kamen. Fiksiral ga je z lastnim telesom, na tleh, med nogami. Pes je bil ves iz sebe, jaz pa tudi, zato sem to mučenje prekinila, ponorela in psa odpeljala, še celo plačala 20 € za tisto kar je že naredil," je zapisala v svojem pismu, ki ga je objavila tudi na socialnih omrežjih.

Ali se je dogodek v resnici zgodil ali ne, ne vemo. Se je pa kljub temu, da imena pasjega salona na našem portalu nismo navedli, na objavo odzval lastnik enega od pasjih salonov. Zapisal je, da pismo vsebuje veliko neresnic in laži, avtorici pisma pa da je odgovoril zasebno.

Zadevo so sicer že leta 2017 obravnavali tudi inšpektorji in ugotovili, da se na eni od lokacij izvaja površinska obdelava vidnega dela zob, pri kateri ni bilo potrebne umiritve ali anestezije živali. "V kolikor gre za poseg odstranitve zobnega kamna na način, kot je določeno v veterinarski medicini, torej odstranitev zobnega kamna tudi v obzobnih žepkih, se mora takšen poseg izvajati ob ustrezni stopnji anestezije psa, sicer lahko gre za neprimerno ravnanje z živaljo," medtem opozarjajo pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Da so ti saloni v tistem času ponujali odstranjevanje oblog v žepkih pod dlesnijo ni skrivnost: "Očisti se vse vidne, in kolikor je možno in potrebno tudi skrite obloge v žepkih pod dlesnijo, dokler se ne odstrani praktično vseh zobnih oblog in bakterij," je bilo zapisano v opisu, ki je bil v nadaljevanju spremenjen - ta del pa umaknjen. Kot vse kaže, je ravno posredovanje inšpekcije pred tremi leti pripeljalo do tega, da so izvajalci tovrstnih storitev nekoliko spremenili pristop in komunikacijo v javnosti. "Puljenje zob brez uporabe anestezije" ni več del ponudbe, skrbniki psov so lahko med opravljanjem storitve poleg svojega psa (a to lahko zdaj poviša čas opravljanja postopka in tudi končno ceno opravljene storitve, opozarjajo), "odstranjevanje zobnih oblog" pa je v nekaterih primerih zamenjala besedna zveza "čiščenje zob". Ob opisani ponudbi je zdaj sicer mogoče najti veliko ozaveščevalnih vsebin o pravilni negi zob in preventivi, prav tako pa del, ki opisuje nevarnosti anestezije. Dodane so tudi zunanje povezave na različne članke.

Del opisovanja postopka je zdaj tudi "kritika" veterinarjem, ki javno opozarjajo na škodljivost početja pasjih salonov, ki se lotevajo tovrstnih postopkov. Po besedah slednjih, slovenski veterinarji postopka ne poznajo in ga zato ne morejo objektivno ocenjevati. Sama izvedba izvira izključno iz izkušenj in ne iz učnih programov, veterinarji pa da v njih vidijo konkurenco, so prepričani ponudniki. Postopki so varni in učinkoviti, vztrajajo - vse skupaj pa naj bi potrdilo na stotine zadovoljnih strank.

Inšpekcija UVHVVR je sicer ravno v teh dneh ponovno uvedla postopek preverjanja načina izvajanja dejavnosti v omenjenem podjetju, so nam danes sporočili iz ministrstva.

Slovenski veterinarji so že ves čas enotnega mnenja. Da je pri opisanem mogoče najti celo elemente mučenja živali, je že pred leti za naš portal zatrdil Vice Zaninović, dr. vet. med. iz Prve-K. Prepričan je, da se puljenje majavih zob brez anestezije lahko obravnava kot mučenje živali, neustrezna in nezadostna odstranitev zobnega kamna pa ima za posledico dodatne poškodbe sklenine in mehkih tkiv in se prav tako obravnava kot strokovna napaka.

Da je brez anestezije nemogoče doseči in profesionalno očistiti vse zunanje in notranje ploskve zob, je prepričana dr. vet. med. Ana Rejec, ki je v Bolnici za živali Postojna specializirana za ustno medicino. Dodaja tudi, da pri nobeni živali ni mogoče doseči stanja popolnega mirovanja, ki bo omogočalo profesionalen pregled ustne votline, kaj šele posege v ustni votlini. Taki posegi po njenem mnenju predstavljajo za žival stres, ji povzročajo nelagodje in tudi bolečino, neprimerna obravnava pa vodi v napredovanje parodontalne bolezni, pa tudi potencialno izgubo zob zaradi neprimerne oz. nezadostne terapije. Da kvalitetno čiščenje zobnega kamna pri živalih brez splošne narkoze ni možno, je prepričana tudi Ana Hudobivnik, dr. vet. med. iz Klinike Loka. Da bi psi mirno prenašali tak tretma je po njenih besedah nemogoče. Tudi sama se pridružuje mnenju, da je z nezadostnim ali neustreznim čiščenjem zobnega kamna zob naredimo več škode kot koristi. Da je brez splošne anestezije nemogoče opraviti odstranitev zobnega kamna, kaj šele odstranitev majavih zob pravi tudi Luka Gombač dr. vet. med. iz izolske veterinarske ambulante.

Veterinarji torej opozarjajo, da so za stomatološke posege in čiščenje zobnega kamna pri živalih usposobljeni samo veterinarji, ki za popolno oceno stanja zobovja pogosto opravijo pregled ustne votline in mnogokrat RTG slikanje, v sedaciji ali splošni anesteziji. Drži sicer, da anestezija predstavlja določeno tveganje, a je ob uporabi sodobnih anestezijskih protokolov, inhalacijskih anestetikov, monitoringa med posegom in po njem, v veliki večini primerov minimalno. "Anestezija ni problematična in se je ni potrebno bati, saj se nesreče povezane z anestezijo pri psih in mačkah dogajajo izjemno redko, če anestezijo izvajajo usposobljeni strokovnjaki s pomočjo sodobne tehnologije in najnaprednejše opreme monitoriranja. Pomiritev in anestezija močno zmanjšata strah in stres pri živali, olajšata pregled in neprijetne postopke diagnostike in zagotovita višjo kakovost diagnostičih in terapevstkih rezultatov," pravi dr. vet. med. Ana Rejec, ki se v Bolnici za živali Postojna ukvarja tudi s področjem anestezije.

Iz enega od pasjih salonov so na naslov našega portala sicer že pred leti naslovili sporočilo in nas pozvali, naj objave, ki se dotikajo te tematike umaknemo. Po prepričanju lastnika enega od salonov, je iz naših člankov mogoče razbrati namigovanje, da se s tovrstnimi postopki muči pse in se jim dela škodo. Naše pisanje naj bi njihovo delo (čeprav niso bili imenovani) ocenjevalo kot nestrokovno in nezadostno, za kar po njihovih besedah nismo navedli nobenega konkretnega dokaza ali praktične utemeljitve.

Naš odgovor je enostaven: V želji po čim večji objektivnosti pri poročanju - posebej ko gre za zdravje naših psov, smo vedno do sedaj sodelovali izključno s stroko, ta pa je bila v danem primeru jasna. Za mnenje smo povprašali kar šest različnih veterinarjev iz različnih slovenskih regij in prav vsi so nam podali podoben odgovor - razloga, da bi v njihove presoje dvomili, seveda nimamo. Pasjim salonom, ki se s poročanjem o tej tematiki čutijo kakorkoli oškodovani, pa smo že dali in jim ponovno dajemo možnost javnega in argumentiranega odziva, ki ga bomo, ko in če ga prejmemo, objavili na našem spletnem portalu.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.