11.10.2021

Inšpekcija salonom prepovedala čistiti zobni kamen pod dlesnijo!

Zgodbam pasjih salonov, ki v svojo ponudbo uvrščajo tudi storitve, za katere niso primerno usposobljeni, sledimo že nekaj let. Spomnimo: Gre za salone, ki poleg pasjega friziranja, striženja krempljev in podobnega, izvajajo tudi storitve odstranjevanja zobnega kamna brez uporabe anestezije in drugih pomirjeval. Ponudniki so pred nekaj leti, ko se je storitev prvič pojavila na slovenskem trgu, zagotavljali 100 % uspešnost storitve, ki uniči do 100 % vseh bakterij in odstrani do 100 % zobnega kamna (tudi obloge v žepkih pod dlesnijo). Psi so med postopkom, kljub odsotnosti anestezije, kooperativni, ne delajo težav, so sproščeni in mirni, na koncu pa celo "pomahajo z repkom" - to pa je posledica atmosfere, udobja in izkušenosti osebja, so pojasnjevali. Eden od ponudnikov je ob vsem tem ponujal celo puljenje zob - brez anestezije. "Če se psu maje kak zob ga odstranimo. To nič ne boli, če se jih odstrani pravilno," je pred štirimi leti pisalo v opisu storitve pasjega salona. Vse navedeno je veljalo pod enim pogojem: skrbnik izvajanju postopka čiščenja zobnega kamna brez anestezije ne sme prisostvovati. Psi bi lahko bili vznemirjeni. Odsotnost skrbnika pa da je bistvena za učinkovitost opravljene storitve, so pojasnjevali. Pri tej odločitvi so bili brezkompromisni.

Na te salone ste nas pogosto opozarjali tudi bralci. Po mnenje smo se zato obrnili na osem slovenskih veterinarjev, ki so si bili enotni: odstranjevanje zobnega kamna lahko izvaja samo oseba, ki je za to delo primerno usposobljena. Da je pri opisanem mogoče najti celo elemente mučenja živali, je že pred leti za naš portal zatrdil Vice Zaninović, dr. vet. med. iz Prve-K. Prepričan je, da se puljenje majavih zob brez anestezije lahko obravnava kot mučenje živali, neustrezna in nezadostna odstranitev zobnega kamna pa ima za posledico dodatne poškodbe sklenine in mehkih tkiv in se prav tako obravnava kot strokovna napaka.

Zaradi večjega števila pritožb uporabnikov, so enega od pasjih salonov večkrat obravnavali tudi pri strokovni komisiji Veterinarske zbornice Slovenije, ki pa je pritožbe v reševanje odstopila Veterinarski inšpekciji. Postopek je zdaj v sklepni fazi. Kot so nam sporočili iz UVHVVR, so v postopku pridobili mnenje izvedenca veterinarske stroke. Na podlagi izdelanega izvedeniškega mnenja je bil zavezancu izrečen ukrep - prepoved opravljanja in oglaševanja čiščenja zobnega kamna pod dlesnijo. Odstranjevanje zobnih oblog nad dlesnijo, se smatra kot kozmetični postopek, dodajajo. Omenjeni upravno inšpekcijski postopek sicer še ni zaključen. 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.