18.01.2021

Izbira igrač za vašega kosmatinca? Pomemben je material!

Znanstveniki iz britanske Lincolnove univerze domnevajo, da psi predmetov ne razvrščajo po obliki, ampak po kakovosti materiala na površini in po velikosti. Naši štirinožni prijatelji se torej razlikujejo od nas, ljudi, ki predmete razvrščamo predvsem po obliki. Otroci na primer rečejo "avto" vsakemu zaboju, ki ima štiri kolesa, pri čemer jim je vseeno, ali gre za ferrarija, poltovorni avto ali pa za leseno igračko. Prav tako imajo za žogo vsako kroglo, ki jo lahko vržejo, in pri tem jim je prav vseeno, ali je velika, majhna, gladka, hrapava, trda …

 

Psi na predmete gledajo in jih občutijo drugače kot ljudje. Tako menijo znanstveniki, ki so delali poskuse z borderskim ovčarjem Gablom. Pred raziskavo je bil Gable že zelo dobro izurjen pes, ki je poznal imena 54 različnih igrač, vsako posebej je na povelje poiskal in jo prinesel. Pri poskusih se je Gable naučil spoznavati le eno novo igračo: s plišem preoblečeno penasto maso. Igrača je bila široka 7,6 cm, znanstveniki so jo poimenovali DAX. Takoj ko je Gable igračo DAX na povelje zanesljivo prinašal, so izvirno zamenjali z drugimi igračami. Te so bile različnih oblik, a podobnih velikosti kot DAX ter oblečene z enakim plišem kot izvirna izvedba. Ko je vodnik Gabla pozval, naj prinese DAX, je ta stekel do predmetov, prinesel pa je tistega, ki je imel sicer drugačno obliko kot DAX, a mu je bil podoben po velikosti in je bil oblečen s plišem.


Ljudje svet opazujemo predvsem z očmi, se pravi, z vidom, za pse pa ima to čutilo manj pomembno vlogo. Raziskovalci menijo, da zelo verjetno prav v tem tiči vzrok za razlike med ljudmi in psi. Pes bržkone občuti predmet, ko ga ima v svojem gobčku. Zato sta zanj pomembna predvsem njegova velikost in material.


Ti lastnosti potem ostaneta v njegovem spominu in jih po njih tudi razporedi. To, kar imamo ljudje "v očeh", imajo torej psi zelo verjetno "v gobčku". Skratka, za pse ni pomembna oblika, ampak občutek. Strokovnjaki poudarjajo, da bi morali za dokaz svoje domneve opraviti poskuse z večjim številom psov. Teoretično je namreč povsem mogoče, da je Gable med psi izjema. Ne glede na izid nadaljnjih raziskav pa lahko rečemo, da pasje igrače v obliki kokoši, prašičkov, klobas ipd. v resnici niso namenjene psom, ampak nam, skrbnikom. Izdelovalci in trgovci pa to s pridom izkoriščajo.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.