Izbira pasje igrače za mladička

Izbrati najboljšo igračo za mladička je lahko zabavno in koristno opravilo, če razumeš potrebe in preference svoje male kepice.

 

Vrsta igrače

Ni vsem mladičkom vse enako všeč. Nekateri imajo že od malih nog radi žogice za metanje in prinašanje, drugi radi grizejo trše igrače. Drugi obožujejo mehke, plišaste igrače in jih zelo lepo čuvajo ter se z njimi crkljajo, tretji pa so motivirani samo, če je igrača povezana s hrano. Pomembno je upoštevati individualne želje ter starost vsakega mladička, saj se njegova najljubša igrača lahko menja, glede na obdobje rasti zob.

 

Velikost, oblika in materiali

Velikost in oblika igrače morata ustrezati starosti, velikosti in ugrizni moči mladiča. Na primer, majhnim psom lahko ponudimo manjše igrače, ki so lažje za obvladovanje, medtem ko bodo večji in starejši kosmatinci morda potrebovali večje in trpežnejše igrače. Hkrati pa moraš vedeti, da mladički radi raziskujejo, zato svojemu ponudi igrače različnih oblik in velikosti, pa tudi materialov.

 

Trajnost

Pomembno je izbrati igračo, ki je dovolj trpežna, da prenese pogosto uporabo in močne ugrize ter da jo po potrebi lahko dobro opereš. Igrača, ki se hitro raztrga ali uniči ni primerna za štirinožca, ki rad močno grize. Ko se z mladičkom še spoznavaš in še ne poznaš njegovih navad, ga z igračo nikoli ne pusti brez nadzora.

 

Varnost

Pri izbiri igrače moraš paziti, da je v prvi vrsti varna za psa. To pomeni, da ne sme vsebovati majhnih delcev, ki bi jih pes lahko pogoltnil, ali nevarnih snovi, kot so strupena barvila ali kemikalije. Otroške plišaste igrače večinoma niso primerne, predvsem če vsebujejo plastične delce. Plastika večini mladičkom diši, zato jo radi zgrizejo, se pa lomi na ostre delce in je zelo nevarna, če jo mala kepica pogoltne.

 

Interaktivnost

Nekatere igrače so zasnovane tako, da spodbujajo aktiven odnos med mladičkom in skrbnikom, kar je lahko koristno za krepitev vezi med vama. Razne vlečke in cufe so namenjene aktivni igri, v kateri oba s štirinožcem sodelujeta. Druge, v katere lahko skriješ hrano in priboljške, spodbujajo mentalno stimulacijo mladička. Igrača, ki samo leži na tleh in se z njo nič ne dogaja, je veliko manj zanimiva, kot če smo na drugi strani mi ali pa je povezana s hrano.

 

Igra je visoko na lestvici potreb tvojega mladička, zato skupaj raziskujta in poiščita najljubšo igračo zanj.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.