31.05.2024

Izbira talnih oblog za domače živali

Skrbniki domačih živali pogosto iščemo praktične in vzdržljive talne obloge, ki bodo kljubovale izzivom hišnih ljubljenčkov. Izbira talne obloge v hiši je pomembna odločitev, saj iščemo nekaj, kar je udobno za hišnega ljubljenčka, enostavno za čiščenje in trpežno. Preverite na kaj morate biti pozorni, ko se odločate o izbiri tal:

 • Trpežnost: Izberite talno oblogo, ki je trpežna in odporna na praske, madeže in druge poškodbe, ki jih lahko povzročijo psi. Ploščice, laminat, vinilne plošče in beton so v tem smislu dobra izbira.
 • Enostavnost čiščenja: Tla naj bodo enostavna za vzdrževanje in čiščenje. Materiali, kot so ploščice, laminat in vinil, so običajno enostavni za čiščenje s sesalnikom ali brisačo.
 • Udobje: Čeprav je trpežnost ključnega pomena, ne pozabite na udobje vašega psa. Trda tla, kot je beton niso najbolj udobna za ležanje. Preproge ali preproge s posebnimi odpornimi premazi so lahko dobra izbira za dodatno udobje.
 • Varnost: Poskrbite, da bodo tla imela dober oprijem, da se izognete poškodbam ali padcem psa. Materiali, kot so ploščice z grobo površino ali preproge z gumijastimi podlogami so lahko dobra izbira.
 • Vodoodpornost: Pri izbiri talne obloge za prostore, kjer bodo psi pogosto hodili ali bivali, bodite pozorni, da je obloga vodoodporna. To bo preprečilo, da bi se tekočine vpijale v tla in povzročale neprijetne vonjave ali poškodbe.
 • Hipoalergenost: Če imate psa, ki je nagnjen k alergijam, izberite tla, ki so manj verjetna, da bodo zadrževala prah, dlake in druge alergene. Gladke površine, kot so ploščice ali laminat, so v tem primeru boljše od preprog.
 • Cena: Ne pozabite upoštevati tudi finančnega vidika. Materiali, kot so ploščice in laminat, so običajno dražji za namestitev, vendar so lahko dolgoročno bolj ekonomična izbira zaradi svoje trpežnosti.

 

Kako narediti tla psombolj prijazna? 

Če ne želite popolnoma prenoviti talnih oblog, si lahko tudi drugače pomagate, da tla zaščitite pred poškodbami in jih naredite udobnejša za vašega psa:

 • Na trda tla položite preproge, da zagotovite mehkobo in toploto.
 • Na območjih kjer se pes največ zadržuje postavite preproge, ki jih je mogoče prati v pralnem stroju, da zaščitite svoja tla in svojemu ljubljenčku zagotovite dober oprijem.
 • Psom redno krajšate kremplje. Tako bo imel pes lažji oprijem na površini tal in zmanjšala se bo verjetnost, da mu bo zdrsnilo.
 • Psu zagotovite primerno ležišče, da mu ne bo treba ležati na mrzlih in trdih tleh.
 • Če ima vaš pes težave z inkontinenco, mu omejite prostor, ko vas ni doma. Na tla mu nastavite plenične podloge ali kupite plenice za pse. S tem boste preprečili, da bi vaš pes ležal na mokrih tleh obenem pa boste zaščitili tudi tla.

 

Pri izbiri talnih oblog za pse je pomembno upoštevati potrebe psa, vaše življenjsko okolje in vaše osebne želje glede estetike in vzdrževanja. S toliko možnostmi psom prijaznih talnih oblog, ki so na voljo na trgu, boste zagotovo našli podlogo, ki bo ustrezala potrebam vaše družine.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.