27.10.2018

Izjemen uspeh! V naši akciji opravljenih 350 sterilizacij in kastracij!

Tik pred zaključkom letošnjega dobrodelno-ozaveščevalnega projekta Srce za tačke, ki ga že drugo leto izvajamo v sodelovanju s podjetjem Lidl Slovenija, smo s skupnimi močmi dosegli fantastičen rezultat. V naši največji vseslovenski akciji cenejših sterilizacij in kastracij, ki smo jo pripravili v sodelovanju z nekaterimi ambulantami širom Slovenije, je bilo izvedenih skoraj 350 posegov! Čisto natančne številke sicer (še) nimamo, ker se akcija uradno še ni zaključila.

 

Če smo se lani zelo veselili podatka, da je bilo v akciji izvedenih 200 posegov, je letošnji rezultat še bolj izjemen! Zagotovo pa nam daje potrditev, da smo pri delu na področju zaščite živali na pravi poti. "Bolj odgovoren odnos na področju zaščite živali je predvsem rezultat pozitivnega delovanja medijev, različnih društev in organizacij za zaščito živali in spletnih portalov, pri katerih prednjači Pes moj prijatelj," pravi kinolog Jože Vidic. 

 

350 izvedenih sterilizacij in kastracij tako pomeni, da bo negotove usode in nepotrebnega trpljenja v naslednjih letih rešenih veliko pasjih in mačjih duš v naši državi. Posebej smo veseli, da je bilo skoraj 90 sterilizacij in kastracij v prejšnjem tednu izvedenih v Prekmurju, kjer je problematika brezdomnih živali še posebej prisotna. Z letošnjo akcijo smo se pri našem portalu, za razliko od lani, namenoma odmaknili iz večjih mest, saj smo mnenja, da je potrebno v problem najprej "zagrizti" v tistih predelih Slovenije, kjer je brezdomnih živali največ. Odziv nad akcijo portala Pes moj prijatelj je bil izjemen, sporočajo iz sodelujočih veterinarskih ambulant. Nekatere so svoj delovni čas zaradi velikega interesa tudi podaljševale.

 

Prav vsem veterinarskim ambulantam se iz uredništva portala Pes moj prijatelj iz srca zahvaljujemo za sodelovanje v akciji! To so: Veterinarski center Lara iz Izole, Veterinarska ambulanta Noe iz Domžal, Veterina Škarica iz Murske Sobote, Veterinarska postaja Kočevje, Veterinarski center Plevnik iz Logatca, Veterinarska ambulanta Rep iz Mokronoga, Veterinarska ambulanta Usar iz Spodnjega Dupleka in Animalia iz Zagorja.

 

Ponosni smo, da naša akcija navedenim ambulantam ni predstavljala bistvene težave pri izpadu dohodka in so v njej prepoznali vse tiste pozitivne učinke, ki jih je to sodelovanje imelo pri reševanju vsesplošne problematike brezdomnih psov.

 

V Sloveniji se vsako leto sicer skoti približno 30.000 psov, od tega vsaj 85 % mešancev, bisvteno večji problem pa predstavlja 300.000 mačk, katerih večina živi na prostem. Mnogi mladiči so rezultat naključnih, nenačrtovanih in neželenih paritev. Določen delež teh paritev je tudi posledica še vedno ponekod trdnega prepričanja, da je za zdravje psice dobro, če bo imela vsaj enkrat v življenju mladiče. "Čista neumnost! Psica, ki v svojem življenju nikoli ne bo imela mladičev ne bo nič manj zdrava in ne bo imela nič krajšo življenjsko dobo od tistih, ki so jih imele," pravi Jože Vidic. Najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje neželenih legel pasjih oziroma mačjih mladičev je torej sterilizacija oziroma kastracija. Več o pomenu sterilizacij in kastracij je zapisano na tej povezavi.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.