13.07.2014

Izolski pasji park na poti Parenzana

Sprehod po poti Parenzana - nekdanji ozkotirni železniški progi, ki je povezovala Trst in Poreč, vas bo pripeljal do izolskega pasjega parka. V bližini drugega predora, skozi katerega je včasih peljal vlak, so uredili zelenico namenjeno štirinožnim prijateljem, kjer lahko prebivalci ali obiskovalci Izole, odslej mirno uživajo s svojim psom. Čeprav je park oddaljen od središča mesta in nekoliko skrit, ponuja pravi kotiček narave in zelenja, v poletnem času pa tudi sence.


Občinski svet je namreč leta 2012 sprejel Odlok o nadzoru in obveznostih imetnikov živali pri vzdrževanju čistoče javnih površin v občini Izola, ki določa na katerih javnih površinah na območju mesta se lahko psa vodi le na povodcu in na katere je prepovedano voditi pse.


 

"Zavedamo pa se, da kljub dobrim namenom zaradi vzpostavitve reda in čistoče v mestu ne moremo krčiti prostora za gibanje psov ter moramo priskrbeti tudi ustrezne nadomestne rešitve. Ravno zato smo uredili pasjo plažo in pasji park v občini. Za lokacijo parka smo našli ustrezno občinsko zemljišče med Petrolovo bencinsko črpalko in Parenzano, kjer se vsakodnevno sprehaja veliko število skrbnikov psov s svojimi ljubljenčki," opiše Kristina Zelić iz vodja kabineta župana.

Komunala Izola pa je tista, ki skrbi za upravljanje parka, postavila je ograjo, informativno tablo, koš za pasje iztrebke in klop. Ograda omogoča, da obiskovalci pse mirno spustijo in jim ponudijo prosto gibanje. "Park je odprt vse dni v letu, obiščete ga lahko tudi ponoči. Vstop je brezplačen in do sedaj k sreči ne beležimo težav zaradi odklenjenega parka v nočnem času," dodaja Zelićeva.


 

Po podatkih Centralnega registra psov, je v občini Izola uradno prijavljenih kar 1.300 psov, zato menijo, da je prav, da imajo v občini urejene prostore, kjer so psi dobrodošli. Sedem tisoč evrov, ki so jih porabili za ureditev tega parka, je zagotovo dobro vložena investicija, ki je bodo veseli predvsem ljubitelji psov.

 

Vabljeni tudi k branju:

- Poletje 2014: pasja plaža brez novosti

- Otroci pozivajo skrbnike psov k pobiranju pasjih iztrebkov

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.